Glutén szerepe az endometriózis diétában

Rengeteg tévhit kering a gluténról az endometriózis diéta kapcsán, így úgy gondoltam, jó lenne végre egyszer és mindenkorra pontot tenni ennek a gluten: bűnös egy nem bűnös kérdéskörnek a végére. A glutén sokféle fehérje gyűjtőneve, amelyek megtalálhatóak a búzában, a rozsban és ezeknek a keresztezéseiben,  úgynevezett tritikáléban is.

Az ő prolaminjaik nagyon hasonló tulajdonságokkal bírnak. A búza prolaminjai a gliadin és a glutamin-  ezek a búza fehérjék, vagy ahogy itthon sokan ismerjük: a sikér.

Miattuk van, hogy kenyeret tudunk sütni ezekből a gabonafélékből- na jó, ez egy költői túlzás volt ez a tudunk, mert én még géppel se tudok ehető kenyeret sütni-,  sajnos ezt kihasználva a sütőiparban jó adag extra glutént is hozzácsapnak a termékekhez.  Egyrészt így könnyebb megsütni, másrészt tartósabb is lesz az eredmény.

De ez még nem minden, egy másik tényező is szerepet játszik abban, hogy nagyon sok a glutén a sütőipari termékekben.

A hagyományos, egyébként valóban macerásabb és idő-, energiaigényesebb kovászos kelesztés már a múlté, pedig ennél a módszernél már a kelesztésnél elkezdődik a glutén bontása, míg az újabb, gyorsabb tömegtermelési technikáknál a teljes gluténmennyiség benne marad a pékáruban.

Figyeld csak meg, simán lehet, hogy nem vagy jól egy bolti kenyér elfogyasztása után, míg a kovásszal készülttől semmi bajod sincs!

Ha gond van a gluténnal, a következő reakciókat adhat a szervezeted:

  • CÖLIÁKIA
  • NEM CÖLIÁKIÁS GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG
  • BÚZAALLERGIA

A cöliákia egy gyulladásos autóimmun betegség, amely lehet veleszületett, vagy kiválthatják környezeti hatások is. Nagyon ritka, az emberiség kb. 1%-a szenved tőle, de a földrajzi eloszlás egyáltalán nem egyenletes. A cöliákiások azok, akik ha glutént fogyasztanak, elég durva tüneteket mutatnak, hasmenés, fogyás, bélkárosodás, gyulladás, neurológiai tünetek, csontritkulás, különböző neurológiai tünetek és bőrproblémák is jelentkezhetnek.

A búzaallergia általában már gyerekkorban kiderül, de néha csak fiatal felnőttkorban jelentkezik. Ez a búza fehérjére adott valódi allergiás reakció, ami enyhe tünetektől egészen az anafilaxiás sokkig terjedhet.

A nem cöliákiás gluténérzékenységben van aki hisz, van, aki nem, erre nincs tökéletesen megfelelő diagnosztikus módszer, akkor gondolhatsz erre, ha kifejezett tüneteket tapasztalsz az ilyen termékek fogyasztása után, de nem pozitív egyik leleted sem, nem bizonyítható az allergia. Rengeteg b@llshit kamu ételallergia teszt kering a forgalomban emiatt, mert ezt kihasználva rácuppannak témára, figyelj erre oda, nézd meg mit vásárolsz és hol.

Ha fennáll nálad a fenti három eset közül valamelyik, akkor neked érdemes elhagyni a glutént, mert ez az IBS, az IR, a Chron-betegség  és a Hasmimoto mellett az endometriózis tüneteinek csökkenéséhez is vezethet.

Ha arra gyanakszol, hogy problémád van a gluténnel, akkor első lépés mindig az alapos orvosi kivizsgálás legyen, második a táplálkozási- és tünetnapló vezetése, a harmadik pedig a saját szervezeted reakcióinak megfigyelése- ezek alapján dönts felelősen a táplálkozási szokásaidat illetően.

Ha viszont  nem vagy allergiás, nem vagy cöliákiás, és nem is tapasztalsz kellemetlen tüneteket a gluténtartalmú ételek fogyasztása után, akkor nem kell kerülnöd a glutént csak mert mostanában ő a kikiáltott aktuális főbűnös mindenért.

Sőt, ha nem okoz neked gondot a glutén, akkor egyes kutatások szerint nem csak, hogy nem kell, de nem is ajánlatos elhagyni teljesen, mert egyes tápanyagok hiányához vezethet.

Én egyre inkább a nyers vegánság felé kacsingatok, így a kenyér nem annyira téma nálam, néha nem egyszerű ellenállni histen a család francia része bagettet bagettel eszik és nem múlhat el nap friss, illatos bagett nélkül, de lassan kezdek immunis lenni. Én nyer vegán élő kenyerekkel és zöldségrudakkal szoktam tolni a kencéket. Figyeld meg te is, mi a számodra legcélravezetőbb megoldás.

Még egy apró kiegészítés: ha jobban érzed magad glutén nélkül, akkor sem feltétlenül a glutén maga volt a hibás, lehet, hogy csak most jobban odafigyelsz az étkezésedre, és a gluténnel együtt elhagytál egy csomó feldolgozott, előrecsomagolt terméket, rossz minőségű, silány pékárut, és ettől könnyebbült meg a szervezeted.

Bejelentkezés konzultációra ITT

Könyveim ITT

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

 

FB

INSTA

ENDÓ KÖNYVEK

ONLINE KURZUSOK

ONLINE PSZICHOLÓGIAI/ÉLETMÓD KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

TIKTOK

YOUTUBE ENDOVIDEO

365 NAP EGYÜTT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!