A  fűszerezés nagyon fontos eleme a táplálkozásunknak, ez az egyik legmeghatározóbb eleme az ételeink élvezeti értékének, és emellett az egészségünkre is jótékony hatással lehetnek. Vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdagok, serkentik az emésztést, ráadásul nagyon magas az antioxidáns tartalmuk is. 

A fűszeres sorozat első részében megismerkedhettél a fűszerek hatásaival endoemtriózis diétában, most pedig ORAC- értékükről fogok mesélni.

Az ORAC- érték egy szám, ami minden egyes fűszert jellemez, ez nem más, mint a szabadgyök elnyelő kapacitás 100 gramm anyagra vonatkoztatva. Az általános ajánlás 5000-12000 ORAC mennyiség elfogyasztása.

Ez soknak tűnik, de egy jó fél kiló zöldség és gyümölcs, plusz a fűszerek már fedezik is a szükségletünket.

A szárított fűszerek ORAC-értéke nagyobb a friss társaikéhoz képest, ezután jönnek a piros bogyós gyümölcsök, az olajos magvak, a hüvelyesek, babfélék, a fokhagyma.

100 grammra vetítve  az adott élelmiszerek ORAC- értéke a következőképpen alakul:

  • szegfűszeg- 290 283 ORAC
  • szárított oregánó- 175 295 ORAC
  • porított fahéj- 130 420 ORAC
  • szárított zsálya- 119 929 ORAC
  • friss zsálya- 32004 ORAC
  • gyömbér -28 811 ORAC
  • fekete bors- 27 618 ORAC
  • majoránna -27 297 ORAC
  • szárított majoránna – 92 310 ORAC
  • kakukkfű friss- 27 426 ORAC
  • szárított kakukkfű – 157 380 ORAC
  • málna -19 220 ORAC
  • áfonya -9090 ORAC
  • eper -4302 ORAC
  • brokkoli -3083 ORAC
  • alma piros -4275 ORAC
  • spenót -1513 ORAC

Segítség az endometriózis diétában, hogy ezúttal tényleg sikerüljön: EnDosszié    Last minute a végleseg kifutás előtt!

Bejelentkezés konzultációra ITT

Hagyj üzenetet

Az email címedet nem tesszük közzé.