Az ételeink élvezeti értéke is nagymértékben függ a használatuktól, de nem csak finomabbá és változatosabbá, hanem egészségesebbé is varázsolhatod velük az étkezésedet. Összeszedtem, melyik fűszereket érdemes gyakrabban használni endometriózis diéta esetén. A két részből álló cikksorozat első részét fogadjátok most szeretettel.
Bazsalikom
Fanyar, szegfűszegre emlékeztető illatú, pikáns ízű fűszerünk, amely tartalmaz illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserűanyagot egyaránt. Legjobban akkor érvényesül az íze, ha fokhagymával vagy citrommal kombinálod. Ez a fűszer nagyon sokoldalúan felhasználható, pástétomok, levesek, szószok, főzelékek ízesítője lehet, salátán is szépen mutat. Főtt ételekhez érdemes csak a folyamat legvégén hozzáadni.
Endometriózis diétában nem csak finom íze miatt szeretjük, hanem mert nyugtatólat hat a belekre, serkenti az emésztést, fokozhatja az étvágyat. További jó tulajdonsága még a köhögéscsillapító mivolta. C-vitaminban gazdag a friss, zöld változata.

Zsálya
Fás aromájú, erős, kicsit kesernyés fűszernövény, gyakran használják parfümökhöz, kozmetikumokhoz és szájvizekhez is. Az étkezésben főleg ragukhoz, rizottókhoz, olaszos ízvilága paradicsomos szószokhoz, pástétomokhoz és levesekhez illik.
Endometriózis diétában szeretjük, mert a népi hagyomány szerint antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, nyugtatja a bél- és gyomorrendszert, javítja az emésztést, és további jó tulajdonsága, hogy állítólag javítja a koncentrációt és a memóriát is. 🙂
Oregánó
Erőteljes ízű, mediterrán fűszer, főleg a szárított verzió íze nagyon intenzív. Mediterrán, paradicsomos ételekhez illik a legjobban, de szuper brokkoli, karfiol, cukkini mellé is. Legtöbbször együtt használják fokhagymával, bazsalikommal, petrezselyemmel, rozmaringgal, mert jól illenek egymáshoz. Ezt is a főzés végén érdemes az ételhez adni.
Endometriózis diétában szeretjük mert sok benne a vitamin és ásványi anyag, illóolajának köszönhetően antiszeptikus, antibakteriális és antioxidáns hatással is bír, erősíti a szervezetet.
Kurkuma
Másképpen indiai sáfrány a gyömbérfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. A Worcester-szósz és a curry egyik alapanyaga. Gyönyörű sárgás színét, különleges ízét és egészségre gyakorolt jótékony hatásait a növény gyöktörzsében található kurkuminoidok, közülük is elsősorban a kurkumin adja. felelős. A kurkumin vízben és zsírokban is rosszul oldódik, az emésztőrendszerbe jutó kurkumin rosszul szívódik fel és gyorsan lebomlik, ezért sokan teljesen tagadják a kurkuma egészségügyi felhasználhatóságát. Kutatások folynak gyulladáscsökkentő szerepét illetően, illetve daganatok, diabétesz, Alzheimer-kór és depresszió és PMS elleni szerepét illetően.
A cikksorozat következő részében a fűszerek ORAC- értékéről mesélek majd.
Addig is, nézz szét az endometriózis diétával foglalkozó gasztroblogomon és lapozgasd az Igazi Endometriózis Diéta könyveimet
Hagyj válaszolni