Mindent a fejfájásról

Minket nőket gyakrabban sújt a fejfájás, mint a férfiakat, ehhez a hormonális ciklusnak is köze van. Endometriózisban a menstruációs ciklus mesterséges befolyásolása, a hormonális gyógyszerek sokszor csak rontanak a helyzeten, sok páciensem panaszkodik  gyógyszermellékhatásként megjelenő rendszeres  migrénre.
Ebben a bejegyzéseben megnézzük, milyen típusú fejfájások léteznek, mi váltja ki, és hogyan előzheted meg őket.

MIGRÉN: Tipikusan féloldalt jelentkező, lüktető jellegű fájdalom, amelyet gyakran bevezető tünetek (viszketés, látászavarok, fáradtság, ún. aura-tünetek) jeleznek. Gyakran kíséri hányinger, szédülés, fény-, hang-, és szagérzékenység. A fájdalom  fizikai terhelésre fokozódik, enyhül, ha a beteg elsötétített szobában lepihenhet.

TENZIÓS FEJFÁJÁS:Általában mérsékelten erős, tompa, folyamatos fájdalom, amely akár napokig fennállhat, krónikussá válhat. Abroncsszerű szorításhoz szokták hasonlítani a betegek. Időtartama 1 órától több napig is elhúzódhat. A nők 80%-a megtapasztalja élete során a  tenziós fejfájást.

CLUSTER FEJFÁJÁS: Nagy intenzitású, szinte elviselhetetlen, hirtelen jelentkező fájdalom, amelyet a pihenés, fekvés csak tovább ront. A beteg fizikai aktivitással próbálja elterelni a figyelmét a kínzó tünetekről.  A szem környékén lokalizálódik, de ráterjedhet akár az állkapocsra is. Az egyetlen fejfájás típus, ami gyakoribb a férfiak körében. Rohamokban jelentkezik, akár egy nap többször, majd hónapokig tünetmentes lehet.

 fejfájás típusai

Mi válthat ki fejfájást?
  1. Banális fertőzések, vírusok, influenza.
  2. Időjárás változás, frontok. Ha frontérzékeny vagy, sokat tehetsz azért, hogy kevésbé viseljen meg az időjárás változás, erről írtam itt.
  3. Túlságosan megerőltető testedzés.
  4. Intenzív illatok, arra érzékenyeknél pl. elég egy agyonparfümözött kolleganő.
  5. Helytelen testtartás. Előrehelyezett nyaktartás, logó vállak és egy előnytelen irodai szék a tökéletes fejfájás-kiváltó kombináció.
  6. Bizonyos ételek. Ilyenek például  tiramin tartalmuknál fogva az érlelt sajtok, az avokádó, az olajbogyó, a szilva és a vörösbor. Tiramint és nitriteket is tartalmaznak afelvágottak, érdemes őket elkerülni.
  7. A vércukor ingadozása. Ha fejfájós vagy, ne hagyj ki étkezéseket, inkább egyél sokszor keveset.
  8. Koffein. Ördögi kör: mértékletesen fogyasztva a koffein sokszor jót tesz a fejfájásnak, ám könnyen függőség léphet fel, és ha nem kapjuk meg a  napi koffein adagunkat, kínzó fejfájás léphet fel.
  9. Dohányzás. A nikotin összehúzza az agyi ereket, ezáltal járul hozzá a fejfájás kialakulásához. Tedd le a cigit!
  10. Túl szoros copf. A szoros lófarok feszíti a hajas fejbőrhöz kapcsolódó szöveteket, ami fejfájáshoz vezet.
  11. Stressz. Munkahelyi, párkapcsolati, bárakármilyen.
  12. Gyógyszerek. A recept nélkül kapható pirulák sokszor hatékonyak a fejfájással szemben, de túlzott használatuk ún. rebound fejfájást eredményez, tehát a fájdalom hamarosan újra kialakul.
Mikor kell orvoshoz fordulni?

 

stroke trombózis fogamzásgátló

Jó ha tudod, hogy a fogamzásgátló tabletták, hormontartalmú gyógyszerek fokozottan hajlamosítanak trombózis kialakulására. Csukd be a szemed, állj egyenesen, először a jobb, majd a bal kezed mutatóujjával próbáld megérinteni az orrod hegyét.

Menj néhány lépést egyenesen becsukott szemmel. Tartsd ki egyenesen a két nyújtott karodat: egyformán nehéznek érzed? Mosolyogj a tükörképedre, nyújtsd ki nyelved. Forgasd a fejed jobbra-balra, előre-hátra. Ha meg tudod csinálni ezeket a feladatokat, valószínűtlen, hogy nagy baj lenne.

Ha a fejfájás hirtelen, csapásszerűen kezdődött, szokatlanul erős, nem szűnik, ha zavartsággal, nyaki merevséggel, mozgásproblémákkal jár, haladéktalanul fordulj orvoshoz.

Árvai Nóra

Friss hírek, kutatások, ajándékok neked ITT az EndoMailen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!