Ha fáj a szex- okok és megoldások az EndoBlog.hu szexuálpszichológusától

Ha szex közben vagy után kellemetlen tüneteket, fájdalmat tapasztalsz, az nagyon ijesztő, de sokszor csak egy apróság áll a háttérben. Itt egy átfogó lista, gondold át, esetedben fennállhat-e valamelyik tényező.

  • Előjáték hiánya

Ha nem fordítotok elég időt az összehangolódásra, könnyen előfordulhat, hogy nem termelődik elég hüvelyváladék, és a nedvesség hiánya vezethet fájdalomhoz. A megoldás egyszerűen az, hogy szánjatok több időt egymásra, teremtsétek meg a megfelelő hangulatot és fordítsatok nagyobb figyelmet az előjátékra.

  • Erőteljes, durvább szex

A nagyon intenzív, erőteljes mozdulatoknak, a durvább szexnek egy teljesen egészséges nő esetében is lehetnek fájdalmas következményei, hiszen ilyenkor  a hüvely szövete könnyebben megsérül. Ha kicsit túlhevültetek, és ezután érzel fájdalmat, vegyél egy lazító, meleg fürdőt, és  utána használj nyugtató, regeneráló hüvelykrémet!

  • Fogamzásgátló

A modern fogamzásgátló tabletták, hiába alacsony a hormontartalmuk, szárazabbá, vékonyabbá, érzékenyebbé tehetik a hüvely nyálkahártyáját. Használjatok síkosítót, ha ragaszkodsz a hormonális fogamzásgátláshoz!

  • Görcsös medencefenék izomzat

Az ülő életmód, a rossz testtartás és a krónikus stressz a medencefenéki izmok túlzott feszességét okozhatják, amelyek fájdalmassá teszik az intim együttlétet. Megoldás a gátizmok jógája, életmódbeli változtatások, relaxációs technikák elsajátítása.

  • Allergia

Ritka, de előfordulhat hogy bizonyos intim mosakodók, tisztálkodószerek, vagy akár maga az óvszer használata után merülnek fel a tünetek, ekkor allergiás reakcióról lehet szó. Érdemes a kiváltó okot kerülni, csak sima vízzel, semleges szappannal mosakodni, ha az óvszer a ludas, más fogamzásgátló eszköz után nézni.

  • Fertőzések

Baktériumok, gombák vagy vírus is okozhatja a kellemetlenséget, hiszen a fertőzések első jele lehet a fájdalom, és csak utána jelenik meg a folyás, vagy herpesz esetén a szemölcsök. Ha biztosan el tudod különíteni, hogy mi okozza a panaszaidat, fordulhatsz a patikusodhoz, de ha nem használ a vény nélküli szer, igény a nőgyógyász, ne kísérletezgess!

  • Endometriózis

Az endometriózis egyik tünete a fájdalmas szex, ami aktus közben éles, késszúrás szerű, utána inkább görcsös jellegű.  Érdemes pozíciót váltanotok, mert szex közben sokszor testhelyzettől is függ a fájdalom megjelenése.

  • Vaginizmus

A hüvely izmainak olyan erőteljes görcsössége, hogy a behatolás is ellehetetlenül. Nőgyógyász és szexuálpszichológus segíthet.

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!