Ezt olvasd, ha endometriózisod van- könyvajánló az EndoBlog.hu pszichológusától

Ha már egy ideje követed az EndoBlogot, bizonyára kiderült számodra, hogy imádok olvasni.

E Ezúttal készítettem nektek egy válogatást azokról a könyvekről, amelyeket mostanában nagy örömmel forgattam, és amelyeket nektek is szívesen ajánlok. Ez a cikk egy könyvajánló- sorozat első része, fogadd szeretettel! A témakörök, amelyeket körüljárunk, endometriózisban kifejezetten fontosak: sport, egészség, csajoskodás, technika és tudomány,önfejlesztés, lélekbúvárkodás és humor. Minden kötetben találsz valamit, ami hozzád szól majd.

Az elmúlt időszakban ezek a könyvek tették a legnagyobb hatást rám.

  • Dr. Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez.

Peterson a  torontói egyetem tanára, klinikai pszichológus és hivatásos provokátor. A 12 szabály az élethez hónapok óta listavezető az Amazonon, tarol a világ sikerlistáin, többek közt a USA Today, a Wall Street Journal, a The Washington Post és a The New York Times toplistájának első helyezettje. Közel 40 ország megvásárolta a kiadás jogait.

A professzor szerint az ember és a társadalom legfontosabb tennivalója, hogy elkerülje a káoszt és ugyanakkor a diktatúrát, hogy rend legyen az életben és a fejekben. Ehhez az ősi hagyomány igazságait ötvözi az élvonalbeli tudományos kutatások legújabb felfedezéseivel.

Ebből a könyvből megtudhatjuk, miért érdemes békén hagyni a gördeszkázó fiúkat, milyen borzalmas sors vár azokra, akik mindenkiben a hibát keresik, és miért kellene minden macskát megsimogatnunk az utcán. Mit taníthat nekünk az egyszerű homár idegrendszere a sikeres életről? Miért emelték az ősi egyiptomiak a gondos figyelmet isteni magasságokba?

Miféle szörnyű útra térnek azok, akik megkeserednek, arrogánsak és bosszúra szomjaznak? Dr. Peterson kitér a fegyelem, a szabadság, a kaland és a felelősség értékeire, hogy aztán tizenkét praktikus és átütő szabályban foglalja össze világunk életbölcsességeit. A 12 szabály az élethez szétzúzza a tudomány, a hit és az emberi természet modern közhelyeit. Egyszerűen imádtam minden sorát- kivéve a gyerekneveléssel kapcsolatos részeket, ezekkel kifejezetten nehéz azonosulni.

  • Amanda Prowse: Tápláló szeretet

Pszichológusként a táplálkozási zavarokról írott regényt olvasni különleges élmény: bevallom, végig kerestem valami elszólást, elírást, valamit, ami irreálissá, elképzelhetetlenné, hibássá teszi nekem ezt a sztorit. Nem találtam.

olvasni Freya Braithwaite szerencsésnek tartja magát, mert szeretetben él. A férje tizenkilenc év házasság után is ugyanúgy megdobogtatja a szívét, mint az első találkozásuk alkalmával, a szerelmüket pedig két csodaszép kamasz lány koronázza meg: a magabiztos Charlotte és a komoly Lexi.
Amikor azonban kiderül, hogy Lexi anorexiával küzd, Freya tökéletesnek hitt élete darabjaira hullik, és a betegség átveszi az irányítást a családja mindennapjai felett.

Az új helyzet mindannyiuknak fájdalmat okoz, átírja a viszonyaikat, és olyan feszültségek kerülnek a felszínre, amelyeknek a létezését addig nem is sejtették. A gyógyuláshoz vezető út pedig rögös, sőt néha a homályba vész.

Amanda Prowse megrendítő, mégis felemelő könyve egy asszony harcának a regénye, aki kétségbeesés és önvád között őrlődve próbálja megmenteni azt, ami még a családjából megmaradt. A története bizonyíték arra, hogy a szeretet a legsötétebb pillanatokban is beragyoghatja az ember életét.

  • Tim Ferris: Titánok eszköztára

A New York Times bestsellerszerző Tim Ferriss ( Nálunk főként a  4 órás munkahét című könyvéről ismerheted ) a bolygónk különböző pontjain élő, világklasszis teljesítményt nyújtó profik rutinjait és módszereit gyűjtögette az elmúlt két év során. Ennek a két éves gyűjtőmunkának a naplója ez a vastag kötet, trükkök, tippek, ötletek százainak gyűjteménye.
– Hogyan optimalizáld a reggeleidet Tony Robbins „alapozó” rutinjával.
– Hogyan „lendülj támadásba” az életben a milliárdos befektető, Chris Sacca útmutatásai szerint.
– Hogyan alkalmazza Arnold Schwarzenegger a pszichológiai hadviselés taktikáit… és hogyan keresett milliókat már azelőtt, hogy filmsztár lett.
– Hogyan fordítja át a „Hollywood varázslója” néven ismert Robert Rodriguez erősségekké a gyenge pontjait.
– Hogyan lépj túl az akadályokon és kudarcokon a volt Navy SEAL, Jocko Willink módszereivel.
– Hogyan juss túl a félelmen, és csepegtess magadba magabiztosságot, mint Jamie Foxx.
– Hogyan találhatod meg és stressz-tesztelheted a lehetőségeket Marc Andreessen ikonikus vállalkozóhoz hasonlóan.
– Hogyan kérdezz úgy, mint a sikerkönyvszerző Malcolm Gladwell.
– Hogyan használja a szaunát, és veti be az apró házifeladat-trükköt a legendás zenei producer, Rick Rubin.
– Hogyan vette rá a komikus Mike Birbiglia Obama elnököt, hogy kimondja a „kaki” szót (és hogyan bánik a celebekkel).
– Hogyan szabadulhatsz meg a kreatív válságtól Paulo Coelho, a több mint 60 millió példányban elkelt Az alkimista szerzője módszerével.
– Hogyan fogadja, és mire használja a negatív érzelmeket a híres meditációoktató, Tara Brach.
– Hogyan erősítheted meg az elmédet a visszavonult négycsillagos tábornok, Stanley McChrystal három gyakorlati módszerével.
– Hogyan találta meg a boldogság titkát Chade-Meng Tan, a Google újítója.

Számomra kicsit nehezen olvasható, de amikor megengedtem magamnak, hogy ne egyhuzamban akarjam elolvasni, hanem az egy nap egyet elvét alkalmazva fontolva haladva forgassam a könyvet, a végére egészen összebarátkoztunk,

  • Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Lényegtelen információkkal elárasztott világunkban a tisztánlátás hatalom. Vajon értjük még egyáltalán a világot, amelyet alkottunk? Tudjuk, mi történik körülöttünk, melyek a jelen legnagyobb kihívásai és döntései? Tudjuk, hogy mire tanítsuk a gyerekeinket?
Ez a könyv nem történelmi narratívának, hanem válogatott leckék gyűjteményének készült. Ám ezek a leckék sem szolgálnak egyszerű válaszokkal. Céljuk, hogy további gondolkodásra késztessenek, és segítsenek az olvasónak részt venni korunk fontos párbeszédeiben.

Mit jelez Donald Trump hatalomra kerülése? Mit tehetünk a járványszerűen terjedő álhírek ellen? Miért van válságban a liberális demokrácia? Isten visszatért? Új világháború közeleg? Melyik civilizáció uralja a világot? A Nyugat? Kína? Az iszlám? Nyitva hagyja-e a kapuit Európa a bevándorlók előtt? Meg tudja-e oldani a nacionalizmus az egyenlőtlenség és a klímaváltozás problémáit? Mihez kezdjünk a terrorizmussal?

Dr. Harari első könyve, a Sapiens az emberiség múltjával foglalkozott, azt vizsgálta, hogyan vált egy jelentéktelen majom a bolygó urává. A második, a Homo Deus az élet hosszú távú jövőjét tárta fel, arról elmélkedett, hogyan válhat az ember végül istenné, és mi lehet majd az értelem és a tudat sorsa. Ebben a könyvben a jelenre és az emberi társadalmak közvetlen jövőjére koncentrál. Megvizsgálja a világ társadalmait leginkább formáló, és a bolygónk jövőjét legnagyobb valószínűséggel befolyásoló erőket. Egyes részek a technológiára, mások a politikára, a vallásra vagy a művészetre összpontosítanak. Bizonyos fejezetek az emberi bölcsességet ünneplik, mások az emberi ostobaság sorsdöntő szerepét helyezik előtérbe. Mindezen témákon azonban ugyanaz az egy kérdés ível át: mi történik ma a világban, és mi ezeknek az eseményeknek a mélyebb értelme?

  • Nicky Pellegrino: Egy év Velencében

Nagyon sok ideig szenvedtem attól, hogy szinte bűntudatom volt, ha egy egyszerű, sima regényt olvastam kikapcsolódásképpen, ahelyett, hogy valami „értelmeset és hasznosat” csinálnék. Ma már hirdetem a me-time fontosságát, tudatosan odafigyelek arra, hogy ne csak önfejlesztő és szakmai könyveket olvassak, hanem olyasmit is, amivel egyszerűen csak elrepülök a világ tájaira, megkóstolhatok különleges ételeket… a kedvenc csajos regény témám a nő, aki külföldön kezd új életet, felfedezi magát és közben jókat eszik… magamban csak „ízekimákszerelmek-féle” regénynek hívom őket. Az egy év Velencében is ilyen.

Kat sikeres, Angliában élő újságírónő, aki legalább annyira szeret utazni, mint enni. Televíziós műsorában a világ legkülönösebb helyeire kalauzolja a nézőket. Amikor a tévésorozat véget ér, Kat találkozik egy sármos idegennel. A férfi Velencében él, és egy régi, családi szállodát vezet. Szexis, okos, kedves. Tényleg létezik ilyen pasi a földön? Miután a kapcsolatuk szorossá válik, megállapodnak abban, hogy Kat egy évre Velencébe költözik hozzá. Besegít a szállodába, és könyvet ír a városról, tele titkos helyekkel és hagyományos receptekkel. Ennyi idő alatt igazán kiismerhető Velence összes étterme, péksége, cukrászdája. De vajon a férfi megismerésére is elegendő ez az idő?   Na, hát erről beszélek. Keresve sem találnék kevésbé értelmeset és hasznosat, mégis szeretnivaló történet.

És ha már könyvajánló, ha már endometriózis… figyelmedbe ajánlom az én regényemet is Hannáról, egy hétköznapi lányról, aki endometriózissal, párkapcsolati- és önértékelési problémákkal küzd. Az ő sorsát, fejlődését követheted végig naplóján keresztül, bepillantást nyerve egy pszichoterápia intim pillanataiba is. Az Egy történet a rendelőmből főhöse  Hanna, akit a pszichológiai rendelőmben hívtam életre. Nem titok, a munkám és a pácienseim inspiráltak, és bár a regény teljes mértékben fikció, a történet nem egy valós személy története, egy kicsit azért ott van benne  mindenki, kivel a hivatásom során összehozott az élet. Hanna hasonló problémákkal küzd, mint bármelyikük: endometriózissal és annak szövődményeivel. Harcol az önértékeléséért, próbál helyt állni egyedülálló anyaként és munkaerőként, sérül és sért, szeret, veszít és győz. Keresetlen őszinteséggel, naplójában tárja elénk gondolatait, érzéseit, és a pszichoterápiája menetét, közben, mintegy mellékesen, sorsa, érzelmileg erősen bántalmazó kapcsolatának és családjának története is kirajzolódik előttünk. Lebilincselően izgalmas, mély olvasmány.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!