Ezt edd nyáron!- endometriózis diétában is

A nyárban nem csak az a jó, hogy gyönyörűen süt  a nap, és van lehetőségünk egy kicsit pihenni. Egyén módon is feltöltődhetünk, energiát meríthetünk a nyáron rendelkezésünkre álló finom és egészséges hazai gyümölcsökből is. Ezt edd nyáron! válogatásunkban a kedvenc piros gyümölcseinket mutatjuk be. Ha belőlük válogatsz, mindig figyelj a következőkre:

  1. Ha teheted, megbízható helyről vásárolj árút, legjobb, ha bio minőséget választasz.
  2. Nyersen fogyaszd, hiszen a tápanyagok, vitaminok, enzimek csak ebben az állapotban találhatóak meg bennük teljes mértékben, és felszívódásuk is így a legoptimálisabb.
  3. Sokszor a gyümölcs héja az igazi kincs, ne csak agyümölcshúst fogyaszd! A gyümölcshéjben pektin és élelmi rostok találhatóak, amelyek csökkentik a szervezet gyulladásos folyamatait, a koleszterinszintet, segítik az emésztést- endometriózisban minden iylen pozitív hatásra szükség van.  Mindez csak hazai gyümölcsökre igaz, akik messziről jöttek, vegyszerekkel vannak kezelve, tartósítva: náléuk jobb, ha megszabadulsz a héjtól.
  4. Bárhol vetted  a gyümölcsöt, fogyasztás előtt alaposan mosd meg!
Cseresznye

A cseresznye remek zsírégető tulajdonsággal bír, gyorsítja az anyagcserét, víztartalma magas, így igazi nyári frissítő csemege. A cseresznye kiválóan tisztítja a vért,  ezen keresztül a bőrt is egészségesebbé képes varázsolni. Az  arc látványosan megfiatalodik, a  zsíros bőr egészségesebb lesz, a pattanások eltűnnek.Endometriózisban azért nagyon javasolt a fogyasztása pozitív irányba módosíthatja a szervezet hormontermelését. A cseresznye hatására helyreáll a szervezet hormonegyensúlya.Endometriózisban sokan szednek mesterséges hormonokat,ilyenkor is remek választás a cseresznyefogyasztása  a mellékhatások csökkentésére.

Ribizli

Szintén magas a víztartalma, így serkenti a vesék működését, elősegít az emésztést, valamint szintén zsírégető tulajdonsággal is bír. Kiemelkedően sok vitamin van benne: a C-vitamin után  következnek  a B-vitamin-csoport tagjai és az E-vitamin, kisebb mennyiségben pedig A-vitamint és karotint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül kiemelkedően sok káliumot tartalmaz, továbbá nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és vas is található benne. Fogyasztása szabályozza a  vércukorszintet.

Eper

Ez az illatos, édes gyümölcsünk, amely magas víz- és rosttartalma miatt segíti az emésztést. Kitűnő vértisztító, ami magas C-  vitamin-tartalmának köszönhető.Csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyérelmeszesedésés valamint egyes típusú daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét. Fogyasztása  hamar eltelít, a jóllakottság érzetét kelti, és mivel kalóriaszegény, fogyókúrázók is bátran válaszhatják. Segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában.

Málna

A málna magas A-vitamin tartalma miatt gyógyírt jelenthet szembetegségnél és látászavarnál, erősíti a szemben lévő ereket, javítja a szem tápanyagellátását. Endometriózisban azért különösen javasolt fogyasztani, mert vérzéscsillapító.valamint egyes  menstruációs zavarokat is old, jótékony hatással bír a hólyagra és a vesére.  Fényessé és sűrűvé teszi a hajat, puhítja a bőrt. Másnaposság vagy  antibiotikum kezelés esetén nem árt, ha sok málnával töltöd fel biotin készleteidet. Nemcsak a gyümölcse, de a levele is jótékony hatású, ugyanis jó a cukorbajra, erősíti a méhet és felkészíti a természetes szülésre.

Görögdinnye

90%-a víz, igazi nyári csemege. Kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. Tartalmaz B6, C-és E-vitamint, niacint,folsavat, vasat, káliumot, mangánt. Színes húsában sokféle karotin található, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. Ezek a vitaminok felelnek körmünk, bőrünk szépségéért, látásunk élességéért, immunrendszerünk erősségééért. Mangántartalma révén élénkíti a pajzsmirigy működését és segíti a zsírégetést, ezért kiválóan alkalmazható diéta idején. 

Ha kíváncsi vagy, melyik gyümölcsök fogyasztása kifejezetten előnyös endometriózisban, az Igazi Endometriózis Diéta receptkönyvben mindent megtudhatsz többek között erről a témáról is.

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!