Ezt az 5 dolgot mindenképp kérdezd meg az anyukádtól!

5 kérdés, amit mindenképpen tegyél fel anyukádnak

Biztosan hallottál már az epegenetikáról- ez egy viszonylag új, sokat kutatott terület, ami azzal foglakozik, hogy függetlenül attól, hogy örököltél bizonyos géneket, és ezáltal hajlamos lehetsz bizonyos megbetegésekre, ezek mégsem jelentenek eleve elrendeltetettséget. Vannak olyan tényezők ugyanis, amelyek befolyásolják a gének aktiválódását, tehát például függhet az életmódodtól, táplálkozásodtól az, hogy egy bizonyos betegségre hajlamosító gén aktiválódik-e vagy sem.

 

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy akkor nem kell foglalkoznod a genetikával- minél többet tudsz, minél tájékozottabb vagy a családod történetével, az információk birtokában tudod, mire érdemes jobban odafigyelned, mire fókuszálj az egészséged megőrzése érdekében. Bizonyos ráktípusoknál például nagyon erős lehet a hajlamosító gének hatása,  például egyes emlő daganatok, petefészek daganatok esetében.

 

Feltétlen kérdezd meg anyukádtól, vagy ha olyan szerencsés vagy, hogy módodban áll, a nagymamádtól is a következőket:

 

  • Mikor jött meg az első menstruációja? Milyenek voltak a ciklusa? Mikor kezdődött el nála a változókor?

Ha anyukádnak vagy nagyodnak fájdalmas, görcsös menstruációja volt, nehezen jöttek össze a gyerekek, volt vetélésük, akkor simán lehet, hogy endometriózissal küzdöttek csak abban az időben még nem volt ennek kiderítésére megfelelő diagnosztikai lehetőség és szakmai tudás. De ezek olyan információk, amit továbbadhatsz a nőgyógyászodnak és neki is segítség lehet.

Ha anyukádnál már 42 évesen beköszöntött a klimax, akkor érdemes neked is figyelembe venni ezt a gyermekvállalásnál, és idejekorán néznetni egy AMH szintet.

 

  • Volt daganatos megbetegedés a családban, és ha igen, milyen?

Bizonyos ráktípusoknál nagyon erős a hajlamosító gének jelenléte, például egyes emlő daganatok, petefészek daganatok esetében. Ha a családban előfordult ilyen megbetegedés fiatalabb korban, akkor neked erre fokozottabb figyelmet érdemes fordítanod, s már 25 éves korodtól rendszeres szűrésekre járni, vagy genetikai tesztet kérni.

 

  • Hogy zajlott a terhessége?

Ha a várandósság során anyukádnál, nagyidnál terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak, figyelj oda te is a megelőzésre. Testmozgás és egészséges táplálkozás szerepe a várandósság előtt és alatt is kiemelt jelentőségű.

 

  • Trombózis előfordult-e a családban?

Fontos infó, főleg, ha fogamzásgátló tablettát akarsz szedni. A trombózishajlam sokszor öröklődik, leggyakrabban az úgynevezett Leiden mutáció az oka. Ha ez fennáll, amit egy egyszerű vérvétellel kivizsgáltathatsz, akkor a fogamzásgátló tabletta felejtős, és ha valaha szükséged lenne műtétre, vagy a várandósságod során majd lehet hogy szükség lesz véralvadásgátló injekciókra.

 

  • Van bármi, amit szerinted fontos lenne tudnom, de elfelejtettem megkérdezni? 

Hátha, sosem lehet tudni, ezzel az egyszerű kérdéssel mire deríthetsz fényt.

A szerző könyveit ITT éred el a WebShopban.

Szeretnél még többet tudni? Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

FB

INSTA ENDÓS

TIKTOK

KÖNYVEK

YOUTUBE

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!