Endós nyaralás-tippek, hogy jól sikerüljön

Sokan írtátok, hogy gondot okoz a nyaralás megszervezése a betegségből kifolyólag.

Érthető, hiszen az egész családnak hozzád kell alkalmazkodnia, ne legyen meg, ne fájjon a hasad, hiszen ha nem tudod élvezni, jól érezni magad,  a szeretteid kedve sem lesz felhőtlen,  felesleges az utazás.

Következzen néhány tipp az endometriózis beteg nő nyaralásának megszervezéséhez, hogy könnynebb legyen, és tényleg a feltöltődésről szóljon ez a  néhány nap!

1. Az időzítés. Ha nagyon erős és fájdalmas mentsruációid vannak, mindenképp szervezd úgy a nyaralást, hogy ne menszesz alatt jussatok el a vízpartra. vérzés alatt amúgy sem javasolt úszómedencében, strandon lubickolni, bármit is állítanak a a tampon forgalamzók:-) Nyitva a méhszáj, sokkal könnynebben feljutnak a  kórokozók, amelyek a „közvizeket” igencsak kedvelik.

Tudom, hogy endometriózis esetén sokszor nem éppen könnyű kiszámolni, mikor lesz vérzésed, és előfordulhat, hogy rózsaszínes folyás a ciklus bármely szakaszában meglephet, a lényeg, hogy a menstruációt, főleg annak első napjait még otthon töltsd.

2.A helyszín.  Te magad érzed azt, milyen fizikai állapotban vagy. Ha gyenge vagy, nemrég műtöttek, vérszegénységgel küzdesz vagy csak egyszerűen aggódsz nekivágni egy nagyobb utazásnak, maradjatok a közelben, hiszen hazánkban is sok felfedezésre váró hely van, ahol jól érzhetitek magatokat.

Válassz kedvedre akár olyan települések közül is, amelyeknek gyógyvize jótékony hatással van a nőgyógyászati problémákra,  összetevőinek köszönhetően kiváló gyulladáscsökkentő vizekben lubickolhatsz, s így akár össze is kötheted a kellemeset a hasznossal. Az ezekben a vizekben ücsörgés fájdalomcsillapító, görcsoldó hatású lehet, hiszen kellemesen melegek. (Vérzés esetén viszont semmiképp ne ülj meleg vízbe!)Az úszás az egyik legjobb mozgásforma, műtéti regeneráció után is hamar űzhető, remekül karban tart, úgyhogy nyugodtan vesd bele magad a habokba:-)

Emlékszem, az aktív endós időszakban egyszer Sárváron töltöttünk pár napot. Nem sokkal egy laparoszkópos műtét után voltam, amelynek szövődményeként komoly kismedencei gyulladás lépett fel nálam.Kórházban akartak tartani, de én saját felelősségre eljöttem, mert már régen lefoglaltuk ezt a  rövid ki s nyaralást.

Éppen egy 3 hetes brutál antibiotikum kúra vége felé tartottam, de csak nem akart javulni a helyzet. Szenvedtem, mint a kutya, úgy néztem ki a duzzadt hasammal, mint aki terhes, és komoly fájdalmaim voltak.

Azt tapasztaltam, hogy  a kellemes gyógyvíz nagyon jó hatással van az állapotomra. 2 nap szorgalmas pancsolás után teljesen eltűnt a haspuffadás, visszatért az étvágyam, enyhültek a görcseim, és a közérzetem is sokkal jobb lett.

A (nem túl forró!) termálvíz legjobb és legtermészetesebb fájdalomcsillapítónak bizonyult. Érdemes kipróbálnod, hátha Neked is segíthet, és nem is kell messzire utaznod, mert Magyarországon számos helyen találsz jótékony hatású vízzel bíró fürdőhelyeket.Figyelem: hüvelyi vérzés esetén kerüld ezt a megoldást, a meleg víz fokozza az alhasi vérbőséget és erősítheti a vérzést, emellett ilyenkor fokozottan fennáll a fertőzés veszélye is.

3. Strandkaja. A strandok büfé általában nehezen emészthető, egészségtelen ételektől hemzsegnek, amelyek egészen biztosan nem kompatibilisek  egyik endometriózis diétával sem, gondolok itt a zsíros lángosokra, hamburgerekre, palacsintákra.

Ha meghatározott elvek szerint étkezel, érdemes inkább magaddal vinned előre készített nassolnivalókat a strandra, lehet ez friss zöldség, gyümölcs, natúr magvak, saját készítésű szendvics, stb. A büfében pedig válaszd a cukorozz szénsavas üdítő helyett az ásványvizet, gyros helyett a hűsítő dinnyét, gyümölcssalátát…

Ha szállodában fogtok lakni, érdemes előre jelezni, hogy ha vegán/gluténmentes módon étkezel, tudjanak rád készülni. Általában a büféasztalos reggelinél, vacsoránál is válogathatsz a különféle saláták, zöldséges étek, friss gyümölcsök között.

Ha ennél szigorúbb diétát követsz, akkor két lehetőséged van, vagy egy kicsit kompromiszum-készebb vagy ezekben a napokban, és igyekszel úgy ételeket válogatni a tányérodra, ami elfogadható számodra, vagy viszel magaddal otthonról ételt, bár ez utóbbi bizonyára meglehetősen macerás.

4. Vigyél magaddal biztos ami biztos alapon betétet, ha szedsz gyógyszert, ne felejtsd otthon, és csomagolj fájdalomcsillapítót, de csak jó mélyre, a táska legaljábba, ne is lásd, hiszen csak arra kell, hogy elűzze a démonjaidat. 🙂

Érezd jól magad, kellemes nyaralást kívánok!

Tudj meg többet az endometriózisról és kezeléséről az Endometriózis Lexikonból! 

Felhőtlen nyár az EndoBloggal: Online 2 hetes nyári tábor szuper közösséggel ITT

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!