Minden, amit tudni lehet az endometriózis elleni vakcináról

Egy fehérorszországi magáncég nemrégiben olyan vakcinát dobott piacra, amely állításuk szerint képes meggyógyítani az endometriózist. Eredetileg nem kifejezetten endometriózis ellen fejlesztették ki, hanem úgymond rák ellenes csodaszernek.

Egy mesterséges antigénkeverékről van szó, amely különféle tumorok antigénjeit tartalmazza (több, mint 40 félét).

A működési elve gyakorlatilag az, hogy ez a nagyon durva keverék annyira felpörgeti az immunrendszert- aspecifikusan és specifikusan is-  hogy az képes úgymond „eltakarítani” az endometriózis szöveteket az útból.

Elviekben akár még működhet is, kérdés, hogy milyen áron. Egyetlen publikált kísérlet van ugyanis pusztán a vakcináról, amelyet 58 darab patkányon végeztek el.

Az 58 patkányból 48 nőstényekben mesterségesen endometriózist hoztak létre laparoszkópos beavatkozás során (4×4 mm-es endometrium darabot ültettek rá a hashártyára), ezek felét előzetesen beoltották a vakicinával (1. csoport), a másik csoportot pedig terápiás célból kezelték vakcinációval (2. csoport). Tíz állaton elvégezték a műtéti beavatkozásokat, de endometrium beültetésre nem került sor.  3 hónap múltán egy újabb laparoszkópiával ellenőrizték aez endometriózis meglétét, illetve beoltották a korábban még nem vakcinált állatokat is. Végül még újabb 3 hónap elteltével ismételten megvizsgálták az endometriózis csomókat.

A kísérletsorozat végén mindösszesen 3 állatban találtak endometriózist, a 2. csoportból.  ezek tehát bíztató eredmények. Ezután következnének az egyéb emlősökön, majd emberen végzett kísérletek, további tesztelések.

De mi a helyzet tehát a vakcina  emberi felhasználásával?

Embereken végzett teszteredményekről kizárólag a gyártó cég oldalán lehet olvasni, a szakirodalomban egyáltalán nem jelent meg.  Hagyományosan és előírás szerint szervezett klinikai kipróbálása a vakcinának nem történt meg, annak pontos összetétele nem ismert és nem rendelkezik semmilyen gyógyszerügynökség általi jóváhagyással, törzskönyvvel sem.A gyártó cég a vakcina  összetvőiről nem ad pontos tájékoztatást.

A honlapon az olvasható, hogy az embereken történő  tesztelés 22, különböző fokú és komplikáltságú endometriózisban szenvedő nőbetegen történt meg. A vizsgálatokat manuálisan, illetve kismedencei ultrahanggal végezték el, az oltás előtt és után. A tünetek erősségét kérdőívvel állapították meg. 1 hónappal a vakcina beadását követően a méh méretének csökkenése és az endometrium homogenitásának növekedése volt megfigyelhető.  A miómában és petefészek cisztában szenvedő betegek szervezetéből eltűntek, illetve 90%-kal csökkentek az elváltozások. Ezekkel párhuzamosan megfigyelték a CA-15-3, CA-125 és a CA-19-9 markerek jelentős csökkenését is.

Mi történt mindeközben a kontroll csoportban?

Kontroll csoporton nem (!!) végezték el a vizsgálatot, így nem rendelkeznek információval arra nézve, hogy egészséges emberbe befecskendezve a vakcinát, esetlegesen nem-e történik meg szintén a méh méretének csökkenése. A tesztelt betegek további utánkövetése nem történt meg.

A cég álláspontja szerint anyagilag nem engedhetnek meg maguknak egy, az FDA (amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) által is elfogadott klinikai tesztsorozatot.

Ez nem kirívó eset, a legtöbb új elven működő terápiás eljárás kisebb cégek konyhájában születik meg, akik a kezdeti kipróbálást követően befektetőt keresnek a szer forgalomba hozatalához (a közelmúltban például a szintén immunterápiában érdekelt német Micromet került megvásárlásra egy gyógyszerkonszern által), ekkor azonban a befektető partner roppant kritikusan vizsgálja meg az eladó portékáját, hiszen itt dollár milliárdokról van szó

Árvai Nóra

2012.08.20.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!