Endometriózis és rosszindulatú elváltozások

Az endometriózist  jóindulatú nőgyógyászati ​​betegségként tartják számon, hogy jön akkor össze az endometriózis és rák kérdésköre?

A jelen áttekintő cikkben átnézett legújabb tanulmányok azonban arra utalnak, hogy a ciklikus vérzés során spontán olyán mutációk fordulnak elő, mivel amelyek endometriózisos szövetet folyamatosan ismételt szövetkárosodásnak teszik ki, majd ezt követően ezek a szövetek egyfajta  regenerálódási folyamaton mennek keresztül.

A mutációk a nukleotid szekvenciák állandó és visszafordíthatatlan változásai, amelyeket általában replikációs hiba, öregedés, rákot okozó szereknek való kitettség, ösztrogén túltermelés vagy oxidatív stressz okoz.

A korábbi vizsgálatokban a CAM-okat (cancer associated mutations- rákkal összefüggésbe hozható mutációk)  az endometriozis valamennyi altípusában kimutatták, beleértve az endometriómát, a mélyen ínfiltráló endometriózist és a peritoneális endometriózist is. A CAM-ok jelenléte az endometriotikus léziókban megnövelheti a rák kialakulásának kockázatát, ha nem kezelik őket,  vagy legalábbis nem tartják inaktívan.

Eddig az endometriózisról szóló kutatási eredmények  a CAM-ok szerepét illetően ellentmondásos eredményeket mutattak a  mutációs gyakorisággal kapcsolatban.

A konfliktust azonban végül megoldódni látszik, hála az új  szekvenálási technikák megjelenésének és a mikrodisztribúciós eljárások rendelkezésre állásának. Ezek az új módszerek képesek kimutatni a mutációkat nemcsak a begteg, hanem  az egészséges,  méhet belülről borító  endometriumban is.

Jelenleg már rendelkezésre állnak azok a szekvenálási lehetőségek,  amelyek segítik az endometriózis patogenezisének és patofiziológiájának megértését.

Az ektopiás endometrium magasabb mutációs arányú, mivel nagyobb  mennyiségű helyi ösztrogéneknek és oxidatív stressznek, összességében tehát több  DNS-károsító hatásnak van kitéve.

Guo és munkatársainak a közelmúltban a „Human Reproduction Update” című kiadványban publikálták eredményeiket, amelyek szerint az eutopikus és az ektopiás endometrium eltérő gén expressziós profillal rendelkezik. A génexpresszió közötti különbség oka a mikrokörnyezet különbsége.

Ezenkívül a jelentések rámutattak, hogy a CAM-ok elsősorban az endometriotikus léziók epiteliális komponenseiben találhatók, tehát a felhámban,  de az endometriózis léziók stromális, támasztószöveti komponensében nem.

Ezenkívül az eredmények megerősítik azt is, hogy az endometriotikus lézió felhám- és támasztószöveti komponense eltérő fejlõdési folyamatokkal rendelkeznek, de az irány nagyban függ az endometriózis kialakulásától  és fejlődésétől.

A speciális eljárásokkal összegyűjtött adatok lehetővé teszik a jövőbeli kutatások számára, hogy specifikus molekuláris folyamatokat célozzanak meg az endometriózis kialakulásával kapcsolatban, valamint képessé tehetnek intervenciós intézkedések kidolgozására és a CAM-ok kezelésére is.

A jövőbeni szekvencia-tanulmányok előkészíthetik az utat az endometriózis patogenezisének jobb megértéséhez. Ezenkívül az endometriális léziókban a CAM-ok felismerése és azonosítása elsődleges fontosságú, hiszen ezek  malignus, rosszindulatú transzformációhoz vezethetnek. Figyelembe kell venni a ezeket az endometriózis kezelésére vonatkozó intézkedések során.

Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32154564

EndoShop- könyvek, receptek, hanganyagok, endojóga- minden egy helyen, ami kell!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!