A stressz szint csökkentése javítja az endometriózissal küzdő nők állapotát, ez a tény nem újdonság, jó ideje tisztában vagyunk vele, ezt igazolták a régebbi és legújabb kutatások is. állatkísérletek is. Azonban mindeddig nem volt pontos magyarázat és modellezés arra, hogy mindez hogyan is történik. 

Egy puerto ricoi kutatócsoport nemrégiben cikket jelentetett meg a Reproductive Sciences magazinban Környezeti változtatások mint az endometriózis terjedésének hatékony ellenszere címmel. A kutatók hangsúlyozták, hogy a jelenlegi orvosi kezelési módok- a műtét és a hormonális gyógyszerek- sok mellékhatással bírnak és nincs számottevő javító hatásuk a betegek életminőségére hosszú távon.

Az endometriózissal küzdő nők stresszhormon szintje emelkedett, ez okból a kezelés nem szorítkozhat pusztán a ciszták méretének csökkentésére, összetettebb megoldásra van szükség. A stressz csökkentése hozzájárul az endometriózis terjedésének lelassulásához a betegségben szenvedő nőknél, így a figyelem most arra irányul, hogyan is lehet ezt elérni.

A kutatócsoport patkányokon mutatta be elképzelését. Az egyik csoport patkénynak egy jobban stimuláló, ingergazdag környezetet hoztak létre, hogy kiderüljön, ez csökkenti e a szorongásukat. Az ingergazdag környezet nagyobb ketrecekből állt, ami lehetővé tette hogy az állatok kényelmesebben és többet mozogjanak, exploráljanak és kapcsolatokat alakíthassanak ki egymással. A másik csoport patkányt változatlan körülmények között tartották.  Mindkét csoportban az állatok felének volt endometriózisa, a másik felének nem.

A kutatás elején nem volt különbség a stressz szintjükben, de a végére azon endometriózisos patkányok, akiket ingerekben gazdagabb környezetben tartottak, kisebb stressz szintet mutattak a kontrollnál. 28 százalékkal kevesebb endometriózis ciszta volt a stimuláló közegben élő patkányok között, mint azoknál, akik a standard körülmények között maradtak, sőt, ezek a ciszták nem pusztán kevesebb számban, de kisebb méretben is jelentek meg náluk.

A kutatók ezen kívül még azt is felfedezték, hogy az endometriózisos patkányok mellékveséje kisebb, mint az egészséges társaiké, teljesen függetlenül a tartási körülményeiktől, és kevesebb hormont is termel. A mellékvese az a szerv,amely a kortizol nevű stresszhormon előállításában játszik szerepet.

A stimuláló környezet önmagéban nincs hatással a kortizol szintre, de csökkenti annak a génnek az aktivitását, amely a (chortikotropin-releasing hormon) CRH-t állítja elő, amely pedig a kortizol generálásáért felel.

Másik fontos megfigyelés, hogy a stimuláló környezet csökkentette a glukokortikoid receptor aktivitását, amelyhez a kortizol kötődik. Az ingergazdag környezet tehát másképpen befolyásolja a receptorokat, mint a standard környzet,

A stressz és szorongások mértékének csökkentése a betegség terjedésének lelassulásához, az életminőség javulásához vezet kockázatos mellékhatások nélkül.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29137551

krónikus betegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, meddőségi specialista, szexuálpszichológiai szakpszichológus, orvos coach, MindfulFIT tréner

Ha Te is szeretnél hatékony stresszkezelő technikákat elsajátítani, amelyek kifejezetten krónikus nőbetegeknek lettek kifejlesztve, jelentkezz be hozzám, szeretettel várlak!

ONLINE IDŐPINTFOGLALÁS

Hagyj üzenetet

Az email címedet nem tesszük közzé.