Endometriózisos patkányokkal a tudomány fejlődéséért avagy stresszkezeléssel az endometriózis ellen

A stressz szint csökkentése javítja az endometriózissal küzdő nők állapotát, ez a tény nem újdonság, jó ideje tisztában vagyunk vele, ezt igazolták a régebbi és legújabb kutatások is. állatkísérletek is. Azonban mindeddig nem volt pontos magyarázat és modellezés arra, hogy mindez hogyan is történik. 

Egy puerto ricoi kutatócsoport nemrégiben cikket jelentetett meg a Reproductive Sciences magazinban Környezeti változtatások mint az endometriózis terjedésének hatékony ellenszere címmel. A kutatók hangsúlyozták, hogy a jelenlegi orvosi kezelési módok- a műtét és a hormonális gyógyszerek- sok mellékhatással bírnak és nincs számottevő javító hatásuk a betegek életminőségére hosszú távon.

Az endometriózissal küzdő nők stresszhormon szintje emelkedett, ez okból a kezelés nem szorítkozhat pusztán a ciszták méretének csökkentésére, összetettebb megoldásra van szükség. A stressz csökkentése hozzájárul az endometriózis terjedésének lelassulásához a betegségben szenvedő nőknél, így a figyelem most arra irányul, hogyan is lehet ezt elérni.

A kutatócsoport patkányokon mutatta be elképzelését. Az egyik csoport patkánynak egy jobban stimuláló, ingergazdag környezetet hoztak létre, hogy kiderüljön, ez csökkenti e a szorongásukat.

Az ingergazdag környezet nagyobb ketrecekből állt, ami lehetővé tette hogy az állatok kényelmesebben és többet mozogjanak, exploráljanak és kapcsolatokat alakíthassanak ki egymással. A másik csoport patkányt változatlan körülmények között tartották.

Mindkét csoportban az állatok felének volt endometriózisa, a másik felének nem.

A kutatás elején nem volt különbség a stressz szintjükben, de a végére azon endometriózisos patkányok, akiket ingerekben gazdagabb környezetben tartottak, kisebb stressz szintet mutattak a kontrollnál. 28 százalékkal kevesebb endometriózis ciszta volt a stimuláló közegben élő patkányok között, mint azoknál, akik a standard körülmények között maradtak, sőt, ezek a ciszták nem pusztán kevesebb számban, de kisebb méretben is jelentek meg náluk.

A kutatók ezen kívül még azt is felfedezték, hogy az endometriózisos patkányok mellékveséje kisebb, mint az egészséges társaiké, teljesen függetlenül a tartási körülményeiktől, és kevesebb hormont is termel. A mellékvese az a szerv,amely a kortizol nevű stresszhormon előállításában játszik szerepet.

A stimuláló környezet önmagéban nincs hatással a kortizol szintre, de csökkenti annak a génnek az aktivitását, amely a (chortikotropin-releasing hormon) CRH-t állítja elő, amely pedig a kortizol generálásáért felel.

Másik fontos megfigyelés, hogy a stimuláló környezet csökkentette a glukokortikoid receptor aktivitását, amelyhez a kortizol kötődik. Az ingergazdag környezet tehát másképpen befolyásolja a receptorokat, mint a standard környzet,

A stressz és szorongások mértékének csökkentése a betegség terjedésének lelassulásához, az életminőség javulásához vezet kockázatos mellékhatások nélkül.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29137551

Bejelentkezés konzultációra :

ONLINE IDŐPINTFOGLALÁS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!