Endometriózis és IVF- avagy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Egy hihetetlenül érdekes, és mindenképpen megfontolásra érdemes új kutatási eredményt szeretnék megosztani Veletek az endometriózis és az IVF (in vitro fertilisatio) összefüggéseivel kapcsolatban.

Endometriózisban szenvedő nők esetében az in vitro megtermékenyítési ciklusok szignifikánsan rosszabb eredménnyel zárulnak, mint egészséges nőket vizsgálva.

Az endometriózis negatív hatása a petefészek teljesítő képességére és a kinyerhető petesejtek minőségére magától értetődőnek tűnik. Kérdéses azonban, hogy a tapasztalt alacsonyabb beágyazódási esély az alacsonyabb számú és rosszabb rátermettségű embrióban vagy az endometriózis által csökkent befogadóképesség miatt van.

A petesejt adományozás egy érdekes modell ennek a hatásnak a vizsgálatára, mivel ha egészséges nőből származik, a betegségnek a petesejtekre gyakorolt hatása ki van zárva, különösen ha ugyanattól a donortól származó petesejtet ültetnek be több páciensbe is.

Meglepő módon alacsonyabb beágyazódási eredmények születtek abban az esetben, ha egészséges nőkbe ültettek be endometriózisban szenvedő nőtől származó petesejtet, miközben egészséges nőkből származó petesejtek hasonló mértékben ágyazódtak egészséges nők méhébe.

A magyarázattal még adós a tudomány, hogy ez a jelenség a természetes női ciklussal együtt is megfigyelhető, vagy pedig az endometriózis kezelésére használt GnRH analógok és más hormonpótló készítmények sajátos mellékhatásáról beszélhetünk-e.

A vizsgált kérés tehát az, hogy maga az endometriózis az, ami károsítja a petesejteket, vagy az endometriózis kezelése?

 

A kérdés mihamarabbi megválaszolásának érdekében komplex genetikai vizsgálatok zajlanak.

 

Hivatkozás:

Semin Reprod Med. 2013 Mar;31(2):173-7. doi: 10.1055/s-0032-1333483. Epub 2013 Feb 27.

Oocyte donation and endometriosis: what are the lessons?

Hauzman EE, Garcia-Velasco JA, Pellicer A.

Division of Reproductive Endocrinology and Infertility IVI-Madrid.

Árvai Nóra

Endometriózis Lexikon ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!