Endometriózishoz hasonlító tünetek: laktóz intolerancia

Puffadás, erős hasi görcsök, alhasi fájdalom, hasmenés vagy épp székrekedés… ezek a tünetek nem csak endometriózisban jelentkezhetnek, hanem egy nem is nőgyógyászati eredetű állapot, a laktóz intolerancia is okozhatja őket.

Most nem arról lesz szó, miért nem jó endometriózisban tejet fogyasztani, és hogy miket ehetsz/ihatsz helyette, hiszen ezekről már volt szó az Endoblogon. Amiért ez a cikk megszületett, az az a tény, hogy fontos, hogy a laktóz intolerancia és a tejallergia fogalmával tisztában legyünk, hiszen hasonló panaszokat okozhat a két betegség mint az endometriózis.

A laktóz intollerancia vagy népszerűbb nevén laktózérzékenység a a tejben és más tejtermékekben jelen lévő cukorféle lebontásának zavara, amelyet a lebontásban kulcsszerepet játszó laktáz enzim hiánya vagy csökkent szintje okoz. Az emésztetlen cukor a belekbe kerülve erjedésnek indul, aminek következtében gázképződés indul, a belek kellemetlenül megfeszülnek, hasmenés alakul ki.

A tejtermékek fogyaszutásának elhagyásával a  tünetek elmaradnak.  Laktóz lehet minden olyan élelmiszerben, amelynek összetevői között szerepel atej, tejsavó, tejpor, tejszín, író, írópor. Ezek gyakran találhatóak meg felvágottakban, virsliben, feldolgozott ételekben, margarinokban, készételekben, gyógyszerkészítményekben, húshelyettesítőkben.

A laktózérzékenység lehet veleszületett állapot, ez egy ritka genetikai rendellenesség. Lehet elsődleges, ami akkor jelentkezik, ha jó ideig nem eszel tejterméket, pl. endometriózis diétából kifolyólag, vagy ha olyan helyen élsz, ahol nem része a tejtermék a táplálkozásnak. A másodlagos laktózérzékenység a bélnyálkahártya károsodás következtében alaklul ki, ez lehet gyulladás, fertőzés, lisztérzékenység miatt. A laktózérzékenység diagnosztizálható laboratóriumi vizsgálattal és székletvizsgálattal, hidrogén kilégzési teszttel, a bél szövettani vizsgálatával és vérből vett mintán végzett genetikai vizsgálattal.

Egyes statisztikák szerint a laktózérzékenység normális állapot, hiszen a népesség mintegy 70%-a nem képes teljes mértékben lebontani a tejcukrot. A laktózérzékenység nem keverendő össze a tejallergiával, ami az immunrendszer részéről a tejben lévő fehérjére mutatott allergiás reakció.
 

A laktózintoleranciát fontos felismerni és kezelni, mert gyermekkorban az elégtelen felszívódás miatt hiánybetegségeket, tanulási nehézségeket okozhat. Felnőttkorban rossz közérzetet, pszichés tüneteket is okozhat. A kezelés része a tejmenetes diéta, a táplálkozásra való odafigyelés, a D-vitamin és kalcium más forrásokból való pótlása. Létezik laktáz enzimet tartalmazó táplálékkiegészítő, de én személy szerint annak használatát nem javaslom: ha a szervezetünk tiltakozik valamilyen táplálék ellen, felesleges dolog megerőszakolni és külső segítséggel a számára megemészthetetlen tejcukor lebontására kényszeríteni.

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!