Szomorkás a hangulatom máma…

Ahogy azt a címből is látod, ma  azzal a bizonyos ördögi körrel fogunk foglalkozni, amit biztosan Te is ismersz, ha endometriózissal küzdesz.

Beteg vagy, gyakran erős fájdalmaid vannak, és sok egyéb kellemetlenség keseríti az életedet.

Vajon elvárható-e, hogy mindezek mellett ugyanolyan jókedvű, elszánt, boldog ember maradj, aki a betegséged előtt voltál? Mivel az endometriózis mindmáig olyan nehezen megfogható, nehezen elmagyarázható, de leginkább, nehezen megérthető betegség, a környezeted, párod, családod, munkáltatód, főnököd nagy valószínűséggel elvárja, hogy ne változz, ugyanúgy viselkedj, ugyanúgy teljesíts.

Ha nem így teszed, akaratlanul is bűntudatod, lelkiismeret furdalást kelthetnek Benned, ami aztán tovább ronthat ezen az amúgy sem egyszerű helyzeten.

A rosszkedv, lehangoltság pedig nem kedvez annak sem, hogy hogyan ítéled meg az állapotodat, jövőbeli lehetőségeidet, összességében tehát még a saját gyógyulásodat is nehezíti. Beteg vagy, tehát levert vagy, de mivel levert vagy, bizony az meg is tud betegíteni, és íme: az ördögi kör, amellyel akár nap mint nap szembesülhet a krónikus betegséggel küzdő.

Mit tehetsz akkor magadért, hogyan keveredhetsz ki ebből a negatív spirálból?

Rengeteg fronton küzdhetsz az endometriózis, és a betegség okozta rosszkedv ellen is. Sokszor persze nagyon nehéz, de érdemes mindent megtenni azért tudatosan is, hogy ne hagyd magad „szétcsúszni.”

Ennek is vannak természetesen fokozatai, ha a depresszió tüneteit véled felfedezni magadon, javasolt szakemberhez fordulnod.  Ha nem ennyire súlyos a helyzet, otthon, Te magad is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legkiegyensúlyozottabb maradj.

Nézd meg ezt a két régebbi bejegyzést, Lelki tuning címszó alatt, amelyben Ti,  Endoblog olvasók adtatok egymásnak tippeket, jó tanácsokat, honnan tudtok erőt meríteni, amikor szükség van rá.Remek összefoglalás arról, hogy milyen módokon tudsz tenni önmagad testi-lelki egészségéért.

itt az első

itt a második

Ha van bármilyen ötlet a birtokodban, amely nem szerepel ebben a két összeállításban,  nyugodtan írd meg, hátha pont Te segítesz majd ezzel  egyik sorstársadon!

Legyen nagyon szép hetetek!

Árvai Nóra

Iratkozz fel az endomailre, heti bogértesítőnkre te is!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!