Új, FDA-által elfogadott gyógyszer az endometriózis okozta fájdalmak ellen

Friss hírek a nagyvilágból, ahogy azt az Endoblog.hu-tól már megszokhattátok. Új gyógyszert fogadott el és jegyzett be az FDA (Food and Drug Aministration, USA) . A szájon át szedhető tabletta az első FDA által jegyzett endometriózis elleni gyógyszer több mint egy évtizede.

Az Abbvie cég által gyártott új gyógyszer  neve Orilissa, az amerikai patikákban 2018 kora őszétől elérhető. Célja az endometriózis okozta mérsékelt. enyhe és középsúlyos fájdalom csökkentése.

„Az Orilissa jelentős előrelépést jelent az endometriózisban szenvedő nők és az őket kezelő orvosok számára. Egyértelmű, hogy a betegeknek több lehetőségre van szükségük a betegség orvosi kezelésére” – mondta Michael Severino, a kutatás-fejlesztésért felelős alelnök és Abbvie tudományos vezetője a vállalat nyilatkozatában .

Forrás: womenshealthmag.com

Az Orilissa olyan orális kezelést jelent, amely két különböző dózisban elérhető, létezik 150 milligrammos tabletta naponta egyszeri bevételre  és egy 200 milligrammos tabletta naponta kétszeri bevételre az endometriózis súlyosságának megfelelően.

 Az Orilissa egy gonadotropin-felszabadító hormon antagonista (az első ilyen, a sajtóközlemény szerint), ami alapvetően azt jelenti, hogy megakadályozza a szervezet számára, hogy olyan hormonokat hozzon létre, amelyek a női homonáliis működést lehetővé teszik.

A kezelés hatásáa az ovuláció elmarad. Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánügyi Minisztériuma szerint egyfajta menopauzális állapotba helyezi a beteget és ilyen módon gátolja az endometrium szövetének növekedését  Ez azt is jelenti, hogy a szervezet kevesebb ösztrogént termel. A kezelés felfüggesztése után a menstruáció visszatér- de vele együtt az endometriózis is újra felbukkanhat. 

Az FDA engedélyezte a gyógyszert, miután két, mintegy 1700 nő részvételével zajló tanulmány eredményeit látta. Az eredmények azt mutatták, hogy az Orilissa a menstruáció alatt is és a nem-menstruációhoz  kapcsolódó kismedencei fájdalomat is csökkentette a sajtóközlemény szerint.

A kutatók azt javasolják, hogy a 150 mg-os napi adagot két évig, vagy 200 mg-os napi kétszeri adagot legfeljebb hat hónapig szedjék a páciensek.

A legtöbb gyógyszerhez hasonlóan az Orilissanak mellékhatásai is vannak. A legsúlyosabb ezek közül  a csont ásványianyag-csökkenése az ösztrogénszint csökkenése miatt,  a kockázat emelkedik a gyógyszer fogyasztása végett. Az Abbvie szerint a gyógyszer szedése alatt előfordulhatnak öngyilkos gondolatok, s a szuicid cselekedetek  kockázata is fennáll.

Más mellékhatások nagyon hasonlítanak a menopauza során tapasztalt reakciókhoz: hireteln melegségérzés, éjszakai izzadás,  hangulati változások.  

A gyógyszer  receptköteles, Amerikában várhatóan 2018 augusztusában érkezett a gyógyszertárakba, hazánkban egyelőre még nem elérhető.

„Az endometriózisban szenvedő nők többféle orvosi kezelést és sebészeti beavatkozást igényelhetnek, amelyektől fájdalmaik csökkenését remélik- nyilatkozta Hugh S. Taylor, a Nőgyógyászati és Reprodukciós Osztáy vezetője (Yale School of Medicine). „Ez a jóváhagyás az orvosok számára egy másik lehetőséget kínál az endometriózis betegek kezelésre, lehetőséget biztosít a  nők egyedi igényeinek figyelembevételére.”

Forrás: AbbVie News

EndoBlog különvélemény: Elképesztő hűhó és marketingkampány várható az Orlissa körül, de az eddigi adatok szerint ez sem tud többet, mint az eddigi GNRH-analógok, ugyanazokkal a nem kívánatos mellékhatásokkal,  Kifejezetten az endometriózis okozta fájdalomtünetek enyhítése a célja, tehát félreértés ne essék, hiába hívjuk gyógyszernek, nem gyógyítja meg az endometriózist, csak a szedés időtartama alatt felfüggeszti/felfüggesztheti a tüneteket.

A gyógyszer fél-két évig szedhető, utána a hormonális működés visszatértével a tünetek is újra megjelennek, tehát nem beszélhetünk hosszútávú megoldásról.

Valószínűleg a gyógyszer a Visanne nagy konkurense lesz az Orliissa a gyógyszerpiacon, de az endometriózis kezelésében való nagy áttörésre még továbbra is várnunk kell.

Gyógyszer- és hormonmentes lehetőségekért továbbra is olvasd az EndoBlog.hu-t és kiadványainkat. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!