Legújabb kutatási eredmények az endometriózis műtét nélküli diagnosztikájáról

Ma egy egészen friss, 2013 januári kutatási eredményt szeretnék megosztani Veletek. A vizsgálat célja az volt, hogy megmérjék két oxidatív stresszt jelző marker szintjét endometriózisban szenvedő nőkben.
110 laparoszkópiával és szövettanilag is  igazolt endometriózisos nőt vetettek alá a vizsgálatnak, kontrollcsoportként pedig 119  egyszerű petefészek cisztás nőt választottak. A vizsgált markerek szintjét enzim-kapcsolt immunoszorbens esszével határozták meg, ez egy bonyolult eljárás, a cikk megértéséhez nem szükséges, hogy megértsd a mibenlétét. A lényeg az, hogy mintát vettek a nők peritoneális (hasi) folyadékából, és elemzésnek vetették alá.
Eredményként azt kapták, hogy a vizsgált markerek szintje szignifikánsan emelkedett endometriózisban szenvedő nőkben, továbbá az emelkedés mértéke jól korrelál a betegség súlyosságával is.
Azaz: minél több van az oxidatív stressz markerekből a folyadékban, annál súlyosabb endometriózisban szenved az adott beteg.
Konklúzióként megállapították, hogy a betegség magasabb oxidatív stresszt és ezáltal gyakoribb DNS sérüléseket generál a peritoneális folyadékban, a legmagasabb értéket pedig előrehaladott állapotú betegek hasüregében volt mérhető.
Hogy miért lehet fontos ez?
Az endometriózis műtét nélküli diagnosztikája még gyerekcipőben jár.
A hasi folyadékból vett mintákból megállapították, hogy fennáll-e endometriózis az adott nőnél, s ha igen, azt is megtudták, milyen fokú. További, emelt elemszámú vizsgálatok után az endometriózis új, kisebb megterhelést és kellemetlenséget jelentő, műtét nélkül is lehetséges biztos diagnózisához juthatnak az érintett betegek, illetve kizárhatják a betegség fennállását felesleges beavatkozás nélkül is.
Referencia:

Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2013 Jan 22. pii: S0301-2115(13)00025-0. doi: 10.1016/j.ejogrb.2012.12.043. [Epub ahead of print] ncreased levels of oxidative stress markers in the peritoneal fluid of women with endometriosis.

Polak G, Wertel I, Barczyński B, Kwaśniewski W, Bednarek W, Kotarski J.

 

Árvai Nóra

Endomail közösség infók, kutatások, kedvezmények ITT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!