A vérszegénységről és kezeléséről

 

Vérszegénységről akkor beszélünk, ha a vérben lévő vörösvérsejtek száma annyira lecsökken, hogy már nem képes kielégíteni a szervezet oxigénigényét. A test sokáig képes ehhez az állapothoz alkalmazkodni, hiszen több kompenzációs mechanizmus áll a rendelkezésére, de előbb-utóbb elkezd tüneteket produkálni, amelyek felhívják a figyelmet a problémára.

Meglehetősen gyakori jelenségről van szó, amely a termékeny korú nők mintegy egyharmadát érinti. Kialakulásának három oka lehet: a vörösvérsejtek vesztése, fokozott pusztulása vagy elégtelen termelődése.

Az elsőt súlyos betegségek, például rosszindulatú megbetegedések okozzák, addig a második kettőért a helytelen táplálkozás, a vas- és folsavhiány a felelős.

Felnőtt nők szervezeteében 1,7-2 g vas található, a férfiakéban 2,4 gramm. Nagy része ennek a vérben keringő vörösvérsejtekben van. A nőket általában a vashiányos vérszegénység érinti, amely azt jelenti, hogy nem áll rendelkezésre elegendő vas a vörösvérsejtek képzéséhez. Endometriózisban gyakran előfordul erőteljes, elhúzódó menstruációs vérzés, így fokozott a rizikója a vérszegénység kialakulásának.

Ezenkívül az endometriózis kezelésének reményében  sokan drasztikus diétákat alkalmaznak, az egyoldalú étrend is hozzájárul a lecsökkent vasszinthez. A C-vitamin segíti, a koffein és az élelmi rost gátolja a vas felszívódását.

Az anémia tünetei a szédülés, fáradékonyság, tanulási nehézség, hajhullás, a koncentráció zavara. sápadt bőrszín, kis terhelésre is kialakuló légszomj, súlyos esetben ájulás, ezek észlelése esetén érdemes orvoshoz fordulni, egy egyszerű laborvizsgálattal felállítható a diagnózis és megkezdődik a kezelés.Normál esetben napi 1-2 mg vas bevitele elegendő, vashiányos vérszegénység kezelésekor napi 150-200 mg-ra is szükség lehet a vasraktárak feltöltéséhez. A vastabletta székrekedést okozhat és megszínezheti a székletet, ezért érdemes sok folyadékot fogyasztani a kúra időtartama alatt.

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!