Endometriózis Világnap az EndoBlogon 2022

Emlékszem a két évvel ezelőtti endometriózis világnapra.. ezt a cikket írtam akkor. Most is írhattam volna hasonlókat, hiszen a koronavírusnál is szörnyűbb események zajlanak most a világban. Mégis, azt választottam, hogy bár idén az én sárga tulipán csokromba néhány kék szál is vegyül, mégis beszélni fogok az endometriózisról és arról a rengeteg, nagy horderejű dologról, amivel készültem nektek.

 

Senkinek nem lesz jobb ugyanis, ha nem teszem meg, egyetlen lebombázott ház sem épül újjá, egyetlen elvesztett élet sem tér vissza, viszont azok, akik itt vannak és endometriózissal küzdenek, nagyon sokat fognak profitálni ebből.

 

Szeretettel és reménnyel, lelkesedéssel mutatom be nektek 2022 márciusában mindazt, amivel szeretnék hozzájárulni a jóllétetekhez, amin dolgoztam, és kívánom, hogy mindebből a most elérhetővé váló tudásból erőt és reményt nyerjetek.

 

Ha mentálisan és fizikailag jól vagytok, akkor pedig sokkal több energiátok lesz adni és segíteni a bajban lévőknek, s valahogy így, ezzel az örömteli „angyali körrel” igenis szebb hely lesz ez a világ.

Endometriózis Világnap EndoBlog 2022 március

  • Endometriózis lelki oldala című előadásom elérhető a Nyitott Akadémián, ITT. Hasznosnak és izgalmasnak fogjátok találni, sok tévhitet igyekeztem eloszlatni és mégis közel hozni, élvezhetővé tenni a témát.

 

  • Ingyenesen letölthetővé tettük a Szegedi TudományEgyetem Alkalmazott Egészségpszichológusai által írt könyvet.Ebben a most megjelent kötetben tőlem is olvashattok egy fejezetet az endometriózissal kapcsolatban, egy esetismertetést, amely abba enged egy kis bepillantást, hogyan dolgozom.A kötet szerzői mind fantasztikus szakemberek, javaslom az összes fejezetet elolvasni. A Pszichológusok a betegellátásban. Alkalmazott egészségpszichológiai tanulmányok és esetismertetések” című kötet, open access formában, szabadon olvasható és letölthető EZEN a linken. Hamarosan angol nyelven is elérhetővé válik a kötet. Kívánok kellemes, hasznos időtöltést!

 

  • Hatalmas jó hír minden endometriózissal élőnek, hogy francia kutatók kifejlesztettek egy nyálból végezhető endometriózis diagnosztikai eszközt, amelyről ITT írtam korábban bővebben. Az én ajándékom nektek, hogy ahogyan azt már megszokhattátok, elsőként adtam hírt az újdonságról, de ez még semmi. Azóta már kapcsolatba is léptem a céggel és beszéltem velük, feltehettem a kérdéseimet, márciusban pedig Franciaországba utazom, hogy még többet tudjak meg a tesztről. Első kézből kaptok erről információkat márciusban az EndoBlogon. Van egy olyan pofátlan álmom hogy ez a teszt, ha valóban közel 100%-os bizonyossággal mutatja ki műtét nélkül, nyálból az endometriózis minden formáját, akkor hazánkban is elérhetővé legyen a betegeknek.

És ez még mindig nem minden…

  • Ha esetleg lemaradtál volna róla, akkor ITT találod a Ridikül adást az endometriózisról. A zárt csoportban megkérdeztem a közösséget, hogy tetszett nekik az adás, mit tennének hozzá. Sokan jelezték, hogy kicsit zavarta őket, mennyire az anyaságra volt kihegyezve a mondanivaló, pedig egyáltalán nem minden endometriózissal élő nőnek a gyermekáldás a fő gondja. Anélkül is szeretnék fontosnak érezni magukat, önmagukért, nem csak egy leendő új életért, és megérdemlik a figyelmet, ellátást, segítséget gyermekválallási tervek nélkül is, „pusztán” azért, hogy egészségben, fájdalom nélkül élhessenek. Ezért, hogy bennük se maradjon hiányérzet elérhetővé tettem egy endometriózis történetet a 76 endometriózis történet című könyvemből. Fogadjátok szeretettel Linda megható történetét ITT!

 

  • Említettem, hogy az elmúlt időszakban sokat dolgoztam valamin, amivel azoknak kívánok segíteni, akik inszemre, lombikra készülnek. Örömmel jelentem be, hogy már a nyomdában az EndoBlog újdonsága, a csodaszép és hasznos társ Lombik Napló! Hamarosan többet is elárulok erről, és képet is mutatok majd.

 

  • Március 10-én Pintér Adrien Ada-val beszélgettem az endometriózisról, figyeljétek az instagramot, linkelem majd a beszélgetést amint elérhetővé válik.

Szeretnék még valamiről beszélni nektek, ami azzal kapcsolatos, hogy az idei virágcsokrom miért nem csak sárga, hanem kék-sárga…

 

Az Instagramon kérdeztelek benneteket, és azt válaszoltátok, hogy a jelenlegi körülmények között az endometriózissal kapcsolatos témák mellett nagy szükségetek lenne szorongásoldással foglalkozó anyagokra, amely a mentális egészség megőrzésében segít.

 

  • Ezért írtam nektek egy összefoglaló cikket, ezekből a technikákból én is jó néhányat használok, hiszen a helyzet rám is hatással van, főleg vasárnaponként, amikor önkéntes pszichológusként a háborús övezetben rekedtekkel/maradtakkal beszélek online. Szóval a gyakorlatok letesztelve, jelentem, hatékonyak. ITT találjátok a segítő cikket.

 

  • ITT pedig egy szintén ingyenesen elérhető, letölthető könyv, egy foglalkoztató könyv gyerekeknek akik megélték a háborút, agressziót, menekülést. A My book about war-t hasznljátok bátran szülőként, pedagógusként, és juttassátok el minél több menekülteket segítő önkénteshez is. Használd egészséggel, és ennél nagyobb szükségünk soha de soha ne legyen rá!

 

Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

FB

INSTA

KÖNYVEK

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

 

 

Szeretettel kívánok Egészségben, Örömteli Pillanatokban, Békében gazdag endometriózis hónapot!

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!