Endometriózis könyv sajtótájékoztató

Ígéretemhez hűen alább közzé teszem a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott beszédemet. Mivel ezt a  vázlatot természetesen otthon hagytam, ezért csak nagyjából hangzott így, de sikerült azért elmondanom, amit elterveztem. 🙂

Endometriózis   Sajtótájékoztató

2012.06.21. MUOSZ

Arról, hogy mi az endometriózis, nem beszélek, hiszen a pályázati anyagaik elkészítése kapcsán biztos vagyok benne, hogy nagyon alaposan utána néztek mindennek. Arról beszélek, ami a kutató laboratóriumokon, orvosi rendelőkön kívül zajlik, egy endometriózis beteg nő mindennapjairól.  Az endometriózis az érintett nők életminőségét komolyan befolyásoló betegség. Negatív hatással van mind a párkapcsolatra, mind a szociális életre, munkahelyi, anyagi és komoly pszichológiai problémákat okozhat. Nagyon nehéz megküzdeni a betegséggel, nem pusztán a fizikai tünetekkel, de ráadásul még a lelki gondokkal is.  Sok nő egyedül, szerelem és barátok, gyakran még ennek tetejébe munka nélkül marad, belesüpped magányába, esetleg depressziós lesz. Minden gondolatát az endometriózis köti le, de nincs a közelében olyasvalaki, akivel őszintén beszélhet a problémáiról, aki megfogná a kezét és átsegítené a nehéz időszakon.

  • Hogy miért tudok ezekről a problémákról ilyen alaposan beszámolni? Hogyan is született ez a könyv?   Nagyon erős személyes érintettség okán, hiszen ahogyan azt a könyvben is részletesen, titkok és elhallgatások nélkül leírom, magam is a poklok poklát éltem át ennek a betegségnek a kapcsán. 8 műtétem volt, s a rengeteg hormonkezelés, a sok műtét és fekvés miatt egy következményes agyi trombózison is átestem, ekkor 24 éves voltam, és alig múlt egy éves a kisfiam.
  • A könyv struktúrája

Egy női nemi működést bemutató emlékeztető összefoglalóval kezdődik a könyv, ezután tárgyalom az endometriózis mibenlétét, kóreredetét, diagnózisát, differenciál diagnózist, tüneteit, lehetséges kezelési módjait mind a hagyományos, mind az alternatív orvoslás terén. (hagy. kínai , akupupunktúra, moxa, vietnami cérna, biorezo, spec diéták és mozgásformák bemutatása) kitérek az endometriózis és a rákos megbetegedések kapcsolatára, illetve a betegség okozta meddőségre is, szót ejtve ennek a témának a mai magyarországi helyzetéről, a mesterséges megtermékenyítésről, örökbefogadásról, és a sokat vitatott béranyaság kérdéséről is. A ma elérhető kutatások és szakmailag hiteles információk mind megtalálhatóak egy csokorba gyűjtve ebben a kötetben. Egy rész az endometriózis pszichológiájával foglalkozik, részletesen tárgyalva az endometriózis hatásait a női önértékelésre, a párkapcsolatra nézve., illetve egy fejezet kifejezetten a beteg családtagjainak, párjának szól, tippeket adva, hogyan segíthetik szerettüket a gyógyulásban. De ez csak a könyv egyik része, adatok, kutatások, tények…a másik rész ennél sokkal személyesebb, az én betegségem és a gyógyuláshoz vezető hosszú és rögös út története, szépítgetés nélkül, őszintén a kezdeti tünetektől, az őrjítő bizonytalanságon át a diagnózis megszerzéséig, a kórházról kórházra, műtéttől műtétre élésig, folyamatos krízishelyzeteken át, mindezt egy csecsemővel megspékelve. A történetet azért hoztam a nyilvánosságra, hogy az információk minél több nőhöz eljussanak, és ne kelljen 10 évet várni, 8 orvost végigjárni a diagnózisig. Hogy mindazon, amin én keresztülmentem, másnak már ne kelljen. Hogy a nők tudják, nincsenek egyedül a bajban, van segítség, és higgyenek a gyógyulásban. Mert az endometriózis kemény ellenfél, de nem legyőzhetetlen. Meg lehet, és meg is kell gyógyulni. Rengetegen írták nekem, példaértékű előttük a történetem, és kapaszkodót jelent még a legnehezebb időkben is. Ezért már megérte…s azért is, hogy most itt állhatok Önök előtt és nagyon büszkén, nagyon boldogan mutathatom be az Amikor a méhem ellenem fordul- az endometriózis című könyvemet. Kívánom, hogy forgassák haszonnal és érdeklődéssel,  s remélem , továbbra is közösen, együttes erővel munkálkodhatunk azon, hogy az emberek ne nézzenek értetlenül, ha ezt a szót hallják: endometriózis.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!