Endometriózis diétába illeszthető szülinapi torta

 

Emberből vagyok: ezen a hétvégén megszegtem egy fogadalmamat, miszerint nem veszek új könyvet, amíg az ágyam melletti polcon érintetlenül, olvasatlanul tornyosuló halomból lejjebb nem faragok. A bűnös, aki miatt a fogadalom újra átbeszélésre került saját magammal Steiner Kristóf, aki új vegán receptkönyvvel rukkolt elő.

Már az előzőt, a Kristóf konyáját is szerettem, bejegyzés is született róla az EndoBlogon, de az új tényleg a szívemhez nőtt és konyhatündérkedésre inspirált az elmúlt hétvégén. Oké, a konyhatündérkedés enyhe túlzás, mert azt valahogy úgy képzelem, hogy a konyhatündér magas sarkakon lófarokba kötött hajjal mindenféle szemét és koszfelhalmozás nélkül főz és valahogy az edények automatikusan öntisztulnak ahogy megérinti őket, az kotyvasztásom viszont nem egészen így néz ki. Szerencsére Csoki és Karma kutya személyében van aki rögvest rárepül a fölre pottyanó lepattanóra, és szíves örömest segédkeznek a lábas tisztáranyalásban is.

A kisfiam nyolcadik születésnapjára készülünk, így a desszerteknél nyitottam ki a Kristóf lakomáit.

Rögtön megakadt a szemem a kesudiós vegán sajttortán, mert a kesudió szóra nekem automatikusan az azonnalidenekem parancs kapcsol be. Legenda nálunk, hogy késő este, amíg a fiúk az utolsó kutyasétáltatást intézik, addig apró kis éhes manók járnak rá a kesut rejtő fiókra, és általában nyom nélkül el pusztítják az ott talált csemegét. Mivel csak én vagyok ezidőtájt otthon, csak én találkozom velük, hallom surranó kis lépteiket, morzsákat takarítok utánuk. Lényeg, hogy ahol én, akarom mondani a kis manócskák felbukkannak, ott egyetlen szem natúr bio kesudió sincs biztonságban.

 

 

Íme a recept Kristóftól:

Hozzávalók:

12 szeletes tortához

  • 1 konzerv csicseriborsó, lecsöpögtetve, megmosva
  • 1 csésze (kb 3 decis) kesudió
  • 1 csomag zabfalat, vagy más omlós keksz, akár glutén vagy cukormentes
  • 10 deka kókuszzsír
  • ½ csésze kókuszkrém
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 csipet fahéj
  • 1/3 csésze agave vagy juharszirup, esetleg nyírfacukor
  • A tetejére: én juharsziruppal karamellizált fahéjas sütőtök krémet készítettem, de házi lekvár, esetleg csokoládéval összeolvasztott mogyoróvaj is remek választás lehet.

Elkészítés:

1. A sütőmet 180 fokra melegítem, és nekilátok a mágiának.

2. Egy lábosban vizet forralok, és ha már lobog, belezuttyantom a kesudiókat, majd félrehúzom, és hagyom, hogy alaposan megduzzadjanak, megpuhuljanak. Akár egy éjszakát is állhatnak, de sietősen fél óra is elég nekik.

3.A konyhai robotgépemben morzsává töröm a zabfalatokat nagyjából 3 evőkanál kókuszzsírral. Ha nincs robotgép, sajtreszelő nagylyukú oldalán is működik a dolog – eztán kézzel kavirnyászom össze a zsiradékkal a kekszmorzsikat.

4. A torta alapot a kapcsos tortaformám aljába gyömöszölöm, hogy mindenhová egyformán jusson, majd jöhet az édes krém.

5. A lecsepegtetett, áztatott kesudiót, a csicseriborsót, a maradék kókuszzsírt, a kókuszkrémet, a citrom lereszelt héját és levét és a fahéjat botmixerrel homogén krémmé keverem, majd fakanállal alaposan elkavarom benne a keményítőt is, és a keksz-alapra simítom. Az állaga olyasmi kell hogy legyen, mint egy sűrű humusz textúrája.

6. Ugorhat is a sütőbe 25-35 percre – ha nagyon pirul a teteje, ráborítok egy sütőpapírt. Közben elkészítem a toppingot – ezt persze az határozza meg, hogy mi friss a piacon, vagy mi lapul a kamrámban. Erdei gyümölcs mártástól egyszerű juharszirupon át karamell szószig bármi játszhat.

7. A megsült tortát rácson hűlni hagyom. Langyosan a túrótortára emlékeztet, jéghidegen pedig klasszikus „New York sajttorta” feeling.

Köszönjük a receptet!

Kristóf ezt üzente nekünk a Facebook oldalán a kesudió torta tesztelésének hírére, kis extra tipp:

A sajt torta krémjébe tegyél majd egy kis agave vagy juhar szirupot, többen jelezték, hogy édesítés nélkül nem elég desszertes nekik.  Várom nagyon, puszillak.

Nálunk elképesztő sikert aratott. A szülinapi bulin újrasütöm majd, kíváncsi vagyok, kitalálják-e majd a vendégek, miből készült.

Árvai Nóra

szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, szexuálpszichológiai szakpszichológus

Bejelentkezés konzultációra ITT

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!