Endometriózis diéta receptek- a borsmentáról

Egyik személyes kedvencemet mutatom most be Nektek, a borsmentát.

Semmi nem fogható az illatához!  Legjobb, ha magát  a növényt nevelgeted a párkányodon egy kis cserében, s amikor csak kedvet érzel hozzá, leszakítasz egy levélkét: úgy ahogy van, elrágcsálhatod, és rágógumira sem lesz szükséged.

Nyári forróságban hűvös, szénsavmentes ásványvízbe facsarom egy kisebb citrom levét, jégkockával, mentalevéllel díszítem, és máris kész a hűsítő, egészséges finomság! Télen pedig meleg teaként kortyolgathatod.  Emlékszel a Kellemetlen endometriózis tünetek, amelyekről nem beszélünk című cikkemre? (itt megnézheted:     https://endoblog.hu/endometriozis-blog/kellemetlen-endometriozis-tunetek-amelyekrol-nem-beszelunk             )   Itt alaposan  utánaolvashatsz annak, hogyan és miért lehet jó hatással a borsmenta az endometriózissal élő nők számára.

Az emésztést segítő, puffadást csökkentő, gyomorcsillapító hatásai mellett a borsmenta enyhíti a migrénes panaszokat is, amelyek szintén sok endometriózisban szenvedő beteget érintenek. Ilyenkor úgy belsőleg( tea, nyers levelek) mind külsőleg (jó minőségű illóolajos bedörzsölés) formájában csillapíthatja a görcsös fájdalmakat.

Hihetetlenül sokoldalúan használhatod a borsmentát tehát mind gyógynövényként, mind ízletes fűszernövényként. A világ legegyszerűbb desszertje: friss eperre szórj mentalevelet, nemcsak látványnak kellemes, az íze sem utolsó!

A borsmenta tápértéke is igen gazdag: sok benne a niacin, foszfor és a cink is. A niacin bőrünk szépségének, fiatalságának megőrzésében játszik szerepet, a foszfor elengedhetetlen az erős és egészséges csontrendszer fenntartásához, a foszfor pedig az immunrendszert támogatja.

A borsmenta mindemellett vitaminokat és ásványi anyagokat  is tartalmaz kis mennyiségben: A- és C- vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, rezet, mangánt, riboflavint és folátot. Természetesen nem tudod ezek ajánlott napi mennyiségét kizárólag  borsmenta fogyasztásával fedezni, de jó tudni, hogy ezzel a néhány zöld levelecskével is hozzájárulhatsz  az egészséges táplálkozásodhoz:-)

Még tart a a nyár, igyál sok finom, hűsítő mentás limonádét, nemcsak finom és egészéges, de garantáltan jókedvre derít. Melyikünk ne mosolyodná el magát egy színes esernyőcskékkel díszített illatos finomság láttán? 🙂

Egészségedre!

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!