Endobelly- a puffadás okai endometriózisban

Ebben a cikkben körüljárom, hogy miért alakul ki az endobelly, mi az oka a haspuffadásnak endometriózisban.

Guess what, a témában nincs elegendő kutatás, pedig ez az egyik leggyakoribb bélrendszeri endó tünet. Van, akinek állandó élmény a  puffadás, 0/24-ben. Ennél jóval gyakoribb az időszakos puffadás, amikor lapos hassal kelsz de amint eszel, iszol, beindul a napod a puffadás elkezdődik, és estére már simán várandósnak nézel ki. 

A folyamatos,  állandópuffadás sokszor más egészségügyi problémát jelez, más alapbetegség is fennállhat, pl. bélgyulladás, SIBO, daganatos megbetegedések, IBS…

Endometriózisra inkább az időszakos puffadás a jellemző. A tipikus endobelly ráadásul akár egyik pillanatról a másikra is kialakulhat. 

Mi az oka a puffadásnak endometriózisban? 

 

  1. Az endometriózis gyulladást kelt a környező szövetekben, a gyulladások pedig az immunitás megváltozását eredményezhetik. 
  1. Kialakulhat egy úgynevezett zsigeri túlérzékenység, ilyenkor a szenzitizáció révén módosul a szenzoros küszöb. Ez azt jelenti a gyakorlatban ahol már kis inger is nagy reakciót vált ki a bélrendszerből. Ez történik, amikor arra panaszkodnak a betegek, hogy már egy pohár víz is hasi diszkomfort érzetet vált ki. 
  1. Természetesen előfordulhatnak endometriózisban is helytelen táplálkozási gyakorlatok – túl nagy adagok,  túl gyors evés, extrém diéták, amelyek mind hatással lehetnek az emésztésre. 
  1. Egyéni érzékenység is szerepet játszik, ezért érdemes kitapasztalnod, hogy a te személyes étkezésedben melyek a  triggerek, kiváltó okok, esetedben fennáll-e bármilyen ételintolerancia. 
  1. Gyakran vezet puffadáshoz a zsíros, a fűszeres ételek fogyasztása, a túl sok vagy túl kevés rost, az alkohol, de az is előfordul, hogy egy bizonyos ételtípust talán pont az endometriózis diéta miatt kerülsz, egyszer egy falatra elcsábulsz és bamm…ott  a baj, mert a tested már “elszokott” ennek az ételnek az emésztésétől. 
  1. A székrekedés és a belek lassú motilitása gyakori tünet endomeriózisban, ez nyilván nem segít a puffadásos tüneteken. (A székrekedésre bél érintett endometriózisban különösen figyelni kell, mert a bélelzáródás tünete lehet.) Egyébként a fentebb említett érzékenység miatt a székrekedéses időszakokat gyakran pont ellenkezőleg hasmenés válthatja fel. 
  1. Még mindig nem vagyunk a lista végén, mert muszáj megemlítenem az “Egyéb” kategória versenyzőit.  Puffadáshoz és kellemetlen hasi tünetekhez vezethet egyes gyógyszerek alkalmazása, a bél megváltozott baktériumflórája, a stressz, a menstruációs ciklushoz kapcsolódó hormoningadozások, de a mozgásszegény életmód vagy a túlzott, nagy intenzitású edzés is. 

Mi az az étel, ital vagy tevékenység, ami nálad triggereli az endobelly effektust? 

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

FB

INSTA

KÖNYVEK

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!