Szép,nem finom- mégis iszom: A Homoktövis

Ebben a bejegyzésben egy sokoldalú, igazán hasznos növénnyel ismerkedhettek meg. Én natúr, édesítetlen szörp formájában fogyasztom, így eleinte szoknom kellett az ízét, és bevallom, ma sem tartozik kifejezetten a kedvenceim közé, de…amióta iszom, még nem voltam beteg.

Hogy kiről is beszélek?  Ő a homoktövis! És miért iszom ellenére, hogy nem vagyok oda az ízéért?

A következők miatt:

A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, elsősegíti a bőrbetegségek állapoának javulását..

Sokan használják meghűléses megbetegedéseknél, influenzaszerű tünetek enyhítésére.

E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól, tehát nem pusztán télen érdemes fogyasztani.

Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után, lábadozási időszakban hasznos , immunrendszer-erősítő hatású.

C-vitamin-tartalma is jelentős,a citrom C-vitamin tartalmának tízszerese, így  erősíti az érfalakat, csökkenti a kisebb vérzéseket. Ezen felül gazdag A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, vitaminokban is.

Igen kedvezően hat a gyomor betegségeire (mint gyomor- és nyombélfekély), emellett védi a májat. A gyomor- és nyombélfekélyek, gyomorhurutok és bélgyulladások, valamint az aranyér kezelésére is hatásos szer.Rendszeres  fogyasztása mellett potencianövelő és a pajzsmirigy működését szabályzó hatását is leírták.

egyes természetgyógyászok szerint nem elhanyagolható jelentőségű depresszió elleni szerként sem, amelyet a központi idegrendszer erősítéséből, a szervezetet harmonizáló hatásából eredeztetnek.

Kínában a homoktövist gyógyszernek  minősítették, nálunk  egyelőre csak egészségvédő, betegség megelőző, általános immunerősítő szerként ismerik.

 

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!