Egy génvariáns, amely megvédi a meddőségtől az endometriózis betegeket

Régóta ismert, hogy a tirozin-kináz 2 (TYK2) gén nagyon fontos szerepet játszik az autoimmun és gyulladásos betegségek ok-okozati lefolyásában. A TYK2 génnek többféle variánsa is ismert (variáns alatt az olyan génváltozatot értjük amely csak egy- vagy néhány nukleotidban különbözik a vad típusú géntől, de a funkciója ennek eredményeként megváltozhat) és a múltban már több vizsgálat is próbált összefüggést találni az egyes génváltozatok és a különböző autoimmun vagy gyulladásos betegségek között, ellentmondásos eredménnyel.

A most bemutatott vizsgálat azonban egyértelmű eredményt hozott: 275 meddő és endometriózisban szenvedő nőt hasonlítottak össze 92 más okból meddő, illetve 307 termékeny nővel, a TYK2 gént elemezve.

A kutatók azt találták, hogy az rs34536443 azonosítóval rendelkező SNP (single nucleotid polymorphism) -t ( kattints a wikipédiás magyarázatért) hordozó nők annak ellenére sem meddők, hogy közepes, vagy súlyos fokú endometriózisban szenvednek (a többi tünetet nem befolyásolja ez a gén)!

Összefoglalva: Ha a TYK2 gén rs34536443 számú variánsát hordozza a nő, akkor sem lesz meddő, ha a legsúlyosabb fokú endometriózisban szenved.
A kutatás azért is bír nagy jelentőséggel, mert első ízben sikerült bizonyítani a gén egyértelmű összefüggését  a betegséggel.

 

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!