Egészségesnek hitt ételek és valódi hatásaik

Amikor Komplex Életmód Tanácsadáson találkozom a pácienseimmel, gyakran szembesülök azzal, hogy a krónikus női betegségeggel küzdők között is sokan vannak, akik nagyon egészségtudatosak és odafigyelnek arra, mi kerül a tányérjukra, de sajnos bedőlnek a trendeknek és reklámoknak, így olyan ételeket is jótékony hatásúaknak tartanak, amelyek kifejezetten károsak lehetnek a szervezetre. Itt egy lista arról, mi az, ami NEM egészséges, hiába drága, trendi és csilli-villi.

1. Sushi

A fő összetevői között halak, algák, rizs és zöldségek szerepelnek, tehát önmagában olyan nagyon nagy gond nem lenne vele. Azonban temérdek ízfokozót és hozzáadott anyagot tartalmazhat, mert önmagában nem lenne túl finom. Gyakran készül szójaszósszal, ami endometriózisban ellenjavalt. A szójaszósz és az algák sótartalma nagyon magas, vízvisszatartáshoz vezethet, ami az endometriózisban amúgy is puffadásra hajlamos betegeket tovább terheli. A nyers halat tartalmaz tekercsek fogyasztásakor baktériumok és élősködők általi fertőzés kockázatának teszed ki magad. A sushit készítő szakemberek olyan ügyesen tekercselik a tömör hengereket, hogy  3 sushi elfogyasztásával 750 kalóriát is elfogyaszthatsz anélkül, hogy azt éreznéd, jóllaktál.

2. Előre csomagolt saláták

Mostanában nagyon divatosak és praktikusak is, ez tény, hiszen a műanyag dobozba csomagolt salátákat elég csak kikapni a hűtőből, bedobni a táskába, és ebédkor elővenni, előrelátóan még műanyag villácskát  is adnak hozzá. Azt hiszed, egészséges, könnyű ebédet eszel, pedig dehogy: az előrecsomagolt saláták általában tartalmaznak sajtot, ami endometriózis diétában ellenjavallt, valamint olyan dresszinget, ami hihetetlen mennyiségű ízfokozót, állományjavítót tartalmaz, valamint annyi sót és zsírt, ami messze meghaladja az egészségesnek nevezhető mértéket. A zsírszegény feliratúakat is kerüld az üveges saláta öntetekből, mert csak a többi öntethez képpest zsírszegény, a dobozon feltüntetett 20g zsír 100 grammonként minden, csak nem zsírszegény megoldás.

3. Tejtermékek

A tejtermékekben az állatok tartási körülményei végett nagy mennyiségű hormon és antibiotikum található, ráadásul pont azokból afajtákból, amelyeket az endometriózis szeret.  Nem, nem egészséges a natúr joghurt és kefir sem, és nem, semmilyen eljárás nincs, amivel a hormonokat ki tudnák szűrni az állat tejéből vagy húsából. Egyetlen megoldás lenne: nem beletenni. Amíg ez nem lesz elterjedt és kötelezően érvényesíthető szabály hazánkban, addig nem tudunk mit tenni, mint kerülni az ipari termelésből származó húst és tejterméket is. Tudom, én is imádtam a sajtot…de már jóideje még a sajtoknál is sokkal finomabbakat eszem.

4.  Aszalt gyümölcsök

A friss, nyers gyümölccsel minden rendben, lehet és kell is fogyasztani őket. Az aszalt verzió azonban becsapós: mivel hiányzik belőle a nedvesség, kisebb, emiatt sokkal nagyobb mennyiséget eszünk belőle a kelleténél. A nagy mennyiségben pedig bizony nagy mennyiségű cukor van, és még több kalória. Endometriózisban a cukorfogyasztás erősen ellenjavalt, mértékkel, egészségtelen csokik, chipsek helyett viszont időnként nassolhatsz aszalt gyümölcsöt. Aszalt gyümölcsöt magad készíts sütőben vagy aszalógéppel, tartózkodj a bolti még tovább édesített verzióktól!

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!