Egészséges alternatíva lekvár helyett- élő lekvár készítése házilag- vendég szakértő az Endoblogon

Bizonyára Te is jól tudod, hogy endometriózis diétában a cukor tiltott gyümölcs, hiszen tökéletes táplálékul szolgál az endometriózis sejtek szaporodásához. Ha mégis szeretnél édes, lekvárhoz hasonlatos kenyérfeltétet fogyasztani, a Te dolgod ezt elkészíteni az egészséges életmód elveit követve. Egyáltalán nem bonyolult, és tökéletes alternatíva a cukorral,állományjavítókkal és ízfokozókkal teli bolti lekvárok helyett. Az élő lekvár fogyasztása megfelelő alternatíva lehet ételallergiában szenvedők és diétázók számára is, hiszen igen gyorsan elkészíthető csemege.

Kreatív tulajdonságaival is méltán büszkélkedhet, mivel rendkívül sokoldalúan felhasználható. Rendkívül egészséges, gazdag vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően jót tesz a bőrnek, a hajnak és a körömnek. Segítségével harcba szállhatunk karcsú vonalaink megőrzéséért, hiszen a cukrot mellőztük!Lénárt Gittát, a Nyersétel Akadémia alapítóját kértem meg, hogy mesélje el, hogyan csinálhatunk otthon egészséges lekvárokat.

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt gyümölcs
  • víz

Elkészítése:

Az aszalt gyümölcsöt ázasd be annyi vízbe, hogy éppen ellepje. Ha nagyobb méretű gyümölcsöt választottál, pl aszalt sárgabarackot, akkor vágd fel kisebb darabokra!
Ha felpuhult a gyümölcs (ez körülbelül 1-2 órát vesz igénybe), tedd turmixgépbe, és turmixold simára. Először kevés vizet használj, és csak akkor tegyél hozzá még folyadékot, ha túl sűrűnek találod!

Felhasználása azonos a hagyományosan összeállított lekvárokéval, kenheted kenyérre, készíthetsz belőle pudingot, poharas krémet.

 

Jó tanácsok Gittától:
  • mindig csak annyit készítsünk belőle, amennyit 1 héten belül elfogyasztunk
  • lehetőleg olyan aszalványokat használjunk, amelyekben nincsen cukor, tartósítószer és egyéb adalékanyag
  • bio-, vagyis vegyszermentes aszalt gyümölcsöt használjunk
  • a legjobb megoldás, ha saját magunk aszaltunk nyáron gyümölcsöket, és azokból készítünk friss lekvárt

Jó étvágyat!

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!