Édes élet endósan is

Mai témánk: édesség nélkül lehet élni, na de hogyan?:-)

Amikor megkaptad a diagnózist, és utánanéztél, mit tehetsz a gyógyulásod érdekében, biztosan elsők között találkoztál a különféle diétákkal, és megdöbbenve tapasztalhatatd, hogy ha minden előírást be szeretnél tartani, gyakorlatilag alig alig maradna étel, amit megehetnél. (Ha kíváncsi vagy az különböző endometriózis diéták ajánlásaira, a www.facebook.com/endometriozisnelkul oldalon letöltheted ajándék e-bookot Mit (t)egyél, hogy jól legyél címmel!) Szerencsére azért korántsem ennyire rémisztő a helyzet.  Ma a cukorról, illetve annak pótlásáról lesz szó.

Az édes íz preferenciája velünk születik. Megfigyelték, hogy a magzatok már méhen belül többet nyelnek a magzatvízből, ha annak édes íze van. Ennek eredete valószínűleg evolúciós okora vezethető vissza, az édes bogyók, gyümölcsök sosem voltak mérgező hatásúak, szemben a keserű ízűekkel. Mára egy egész iparág épült arra, hogy kihasználja az emberek ezt a jellemzőjét,  hogy erről megbizonyosodj, elég, ha bemész az első utadba kerülő élelmiszer boltba, és körülnézel: a polcok valószínűleg roskadoznak a csokiktól, cukorkáktól, kekszektől, süteményektől.

Az a  sokféle endometriózis diéta, amelyeket fentebb említettem, kevés dologban ért egyet egymással, de a cukorfogyasztás elkerülését vagy legalábbis minimalizálását mindegyikük előírja. Mit tehetsz, ha  ennek ellenére nem szeretnél egy életre lemondani a finomságokról? Túl sok választásod nincs, vagy fütyülsz a diétákra, vagy magad készíted el otthon az édességek egészséges verzióját.

Én ez utóbbira szavazok, és szívesen adok néhány tippet, merre indulj, ha fogalmad sincs, mivel pótolhatod a cukrot a sütés során.

Nem javaslom a mesterséges édesítőszerek használatát., mint az aszpartám, a szacharin és a szucharóz. Nem nyújtanak semmiféle tápértéket, csupa egészségtelen, ártalmas ételben találhatók meg, legtöbbjük az étvágyat is befolyásolja: nem érzékeled, hogy ettél, továbbra is éhes maradsz. A szucharóz például az az anyag, amivel az uszodákat fertőtlenítik. Szívesen megennéd? Nem hiszem…Vásárláskor nyugodtan vizsgáld át az élelmiszerek címkéit, s ha ezekre bukkansz az összetevők között, inkább tedd vissza.

Süteményekbe, müzliszelet készítésekor használhatsz bio mézet, finom és jóval egészségesebb választás. Kalóriatartalma ugyan nem számottevően kevesebb, de esetünkben úgysem ez a lényeg…viszonylag újdonságnak számít a magyar piacon a nyírfacukor, amit szintén bátran ajánlok.  Nagyon hasonlóan néz ki a fehér cukorhoz, az íze ugyanolyan jó, éppen úgy használhatod, minta  kristálycukrot, azonban jó néhány előnyös tulajdonsággal bír.

A nyírfacukrot már 115 éve ismeri a tudomány, de diétás és egészségügyi előnyeire csak a 60-as években figyeltek fel,  s ajánlották fogyasztását a diabéteszes betegek számára. Közismert tulajdonsága ugyanis, hogy csökkentheti a test inzulin szükségletét, alacsonyan tartja és stabilizálja a vércukorszintet.  A nyírfacukor kémiai neve xylitol.

Ez a görög xyl(lon) fa és az -itol kémiai jelölésből származik, amely egy különleges, stabil cukorfélére utal, amely több szempontból is eltér  a hagyományos cukroktól. A nyírfacukor lassan lebomló szénhidrát, ebből kifolyólag nem jelent azonnal felhasználandó és elraktározandó energiaforrást szervezetünk számára.

A hagyományos, finomított cukorral szemben 40%-kal kevesebb kalóriát, és 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, étvágycsökkentő hatású, elősegíti az emésztési folyamatokat. Gátolja a fogszuvasodást, mert a szájban levő baktériumok a nyírfacukrot nem képesk lebontani. Csökkenti a lepedékképződést, lassítja a fogkőképződést.

További előnye, hogy antibakteriális hatású, természetes antibiotikumként is számon tartják. Nekünk, nőknek különösen szimpatikus lehet, hogy  elősegíti a kalcium és a B -vitaminok felszívódását, fokozza a kollagén termelést, és hatékony gombás fertőzések esetén is. GnRH kezelésen átesettek figyelmébe ajánlom, hogy bizonyítottan csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét, vagy súlyosbodásának kockázatát.

Az egészséges és tudatos táplálkozás részeként a cukor helyettesítésére, elhagyására egyszerű, finom, természetes és biztonságos megoldás.

Korlátlan mennyiségben, biztonsággal fogyaszthatod és adhatod szeretteidnek is, édesítő ereje megegyezik a finomított cukoréval, mellék- és utóíze nincs. A hagyományos receptek megváltoztatására nincs szükség, de kiemelendő, hogy antibakteriális hatása révén nem nyújt táptalajt a gombaféléknek, így nem alkalmas élesztővel készült ételek készítésére.

Érdemes fokozatosan áttérni a fehér cukorról a nyírfacukorra, mert gyorsítja az emésztési folyamatokat, ennél fogva az érzékenyebbeknél hasmenést okozhat. A nyírfacukor nem adható kutyáknak és más háziállatoknak. Sajnos muszáj megemlítenem, hogy bizony a nyírfacukornak megkérik az árát.ft. Bioboltokban juthatsz hozzá.

Jó sütést-főzést és lakomázást kívánok!:-)

Szeretettel:

Árvai Nóra

Endomail- egy heti levél, ami igazi örömöt hoz! Gyere te is!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!