Determinált nőiesség?

Egy kis történettel kezdem, ami tegnap délelőtt esett meg velünk. Kisfiam tüdőgyulladás után regenerálódik éppen, az elmúlt két hétben egyáltalán nem mozdultunk ki itthonról. Bevallom, rákaptunk gyerekkorom nagy kedvencére, a Kisvakondra. Mindennap megnézünk belőle két-három rövid részt. Így történt ez tegnap is, bekuckóztunk a kanapéra, meleg tea, puha takaró, Kisvakond dvd.

A utolsó rész címe Kisvakond és a születés, ezt még nem láttuk.

A story szerint kedvencünk barátai, Nyuszi Úr és Nyuszi Hölgy romantikus szerelembe esnek, és frigyre lépnek egymással. Hamarosan bekövetkezik a gyermekáldás, Nyuszi Hölgy pocakja egyre kerekedik.

Kergetőzés közben Nyuszi Hölgy arca egyszer csak eltorzul, hangos jajgatásba kezd, Nyuszi Úr kétségbeesetten szaladgál fel s alá. Vajúdása nehéz és elhúzódó, a természet úgy fest csődöt mond szegény Nyuszi családnál, hívni kell az doktort, hogy segítsen. Kisvakond sietve érkezik orvosi bőröndjét lobogtatva, majd miután semmilyen praktika nem hozza meg a  kívánt eredményt, Nyuszi hölgy pedig már rémesen szenved, Nyuszi Úr és Kisvakond minden erejüket összeszedve KINYOMNAK Nyuszi Hölgy hasából két szépséges Nyuszi Gyermeket. Innetől a történet happy end, teljes a boldogság.

kisvakond és az endometriózis

A videó közben lopva a fiamra sandítottam, mit szól vajon a premier plán Nyuszi Vajúdáshoz. Szerencsére egyelőre autós korszakban van, így csak annyit kérdezett, hogy ha siet Kisvakond, miért nem a piros kocsijával megy.

Leszögezem, Kisvakondot egyébiránt imádom, de ezt a részt meglehetősen félresikerültnek tartom.

Sajnos jól példázza azt a  tendenciát, ami oly jellemző napjaink nőiség- felfogására.

Mindaz, ami dédanyáink idején még természetes folyamat, a női élet része volt, mára szenvedéssé, kínná, orvosi eseményné lett.

Ezeket a programokat -mint azt ez az eset is bizonyítja- már egészen kis korunktól kapjuk. Mire felnövünk, a mesék, játékok, Barbi-babák,- különös tekintettel a lecsatolható hasú terhes Barbie-ra-, női magazinok, reklámok, filmek stb. hatására olyannyira magunkévá tesszük ezeket az üzeneteket, magunk is elhisszük, sőt, természetesnek tartjuk, hogy a női élet mérföldkövei- a menstruáció,  terhesség,  a szülés- immáron nem a mi dolgunk többé, hanem az orvosoké.

Kérdés, vajon jól van-e ez így, másik kérdés, hogy vajon mi az ára ennek, mit veszítünk?

Hogyan reagál majd a testünk, ha már eleve fél attól, ami a nőiességgel, a női léttel jár?

Lehet így ünnep a menstruáció, lehet-e életet meghatározóan csodálatos élmény a szülés, ahogyan régen volt? Úgy fest, inkább csak túlélni szeretnénk a nőiséget, mintsem megélni. Jól van ez így…?

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!