Cukor-lexikon: a cukor és alternatívái: melyiket válasszam?

Endometriózis diétában a cukor egyértelműen tiltott, de némely alternatívájának fogyasztása meglehetősen vitatott kérdés. A cukornak sok fajtája van, közös bennük, hogy mindegyik egyszerű szénhidrát. A cukor fogyasztása kerülendő, de egyáltalán nem mindegy, mivel helyettesítjük! Nem minden cukorpótló jó, és nem mindegyik használható bármire!

A barna cukor nem esik át olyan hosszú finomítási eljáráson, mint a fehér. Színe és kicsit nedveskés állaga a benne maradó melaszttól van. Sajnos nagyon gyakran a finomított fehér cukrot festik vissza melasszal vagy festékanyagokkal, így elmondható, hogy a rossz minőségű barna cukor még a fehér társánál is károsabb.

A melasz a finomított cukor gyártásának mellékterméke. Általában nem édesítésre, hanem az ételek színezésére használják.

Itt van még a méz, ami a legősibb és legtermészetesebb édesítőszer. Kalóriatartalma vetekszik a cukoréval, mégis számtalan előnye van vele szemben. Vitaminokat, ásványi anyagokat, illóolajakat, fontos enzimeket tartalmaz, illetve bioaktív anyagokat, amelyek miatt antibiotikus hatása is van, valamint remek gyulladáscsökkentő.

Emiatt mértékkel én fogyasztom főleg a megfázásos időszakban.Ne keverd a teádba, mert elveszti értékes tulajdonságait a hő hatására!

A nádcukor és a pálmacukor is cukor, és nem, vagy csak minimálisan kevésbé károsak a fehér változatnál.

Vannak viszont olyan lehetőségeink, amelyekkel bűntudat nélkül édesíthetjük az ételünket és életünket. Ők az elmúlt évek nagy sztárjai, a xilit, az eritrit, a luo han guo, a stevia és a kókuszvirágcukor.

A xilitről vagy nyírfacukorról régebben egy egész cikket olvashattál az Endoblogon, felfrissítheted a tudásodat ITT. 

Az eritrit cukoralkohol, bizonyos gyümölcsökben és erjesztett ételekben természetesen is előfordul. A cukor erjesztésével állítják elő, édesítő hatása kisebb annál. Tápértéke nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe is alacsony. Cukorbetegek és candia diétázók is fogyaszthatják, ugyanis az inzulintermelést nem befolyásolja, és gombaölő hatása is van.

A luo han guo egy dél-nyugat kínai,  a tökfélék családjába tartozó növény gyümölcséből nyert édesítő. A kínai gyógyászatban légzőszervi megbetegedések esetén használják, a nyálkahártyák hidratálásában van szerepe. Erősíti az imunrendszert, hűsítő és hidratáló  hatású, kalóriamentes.

 

A stevia vagy édesfű a Dél-Amerikában őshonos növény, a mi klímánkon is termeszthető, ha szobában teleltetik. 300-szor erősebben édesít a cukornál, nagyobb mennyiségben fogyasztva azonban kesernyés utóízt ad. Főzésre is alkalmas, mert hatóanyaga nem hőérzékeny. Erős antibakteriális és antivirális hatással rendelkezik, a vércukorra nincs hatása, sőt egyes kutatások szerint növelheti a glukóztoleranciát. Sebgyógyító hatása is ismert, javítja a szövetek vérellátását, jó hatással van az anyagcserére, csökkenti a vér koleszterin szintjét, segít a vashiányon. Szénhidrát tartalma nincs, cukorbeteg diétába sem kell beszámítani.

A kókuszvirágcukor a kókuszpálma virágaiból készül.

Glikémiás indexe alacsonyabb a többi cukorénál, vitamintartalma jelentős, és káliumot, kálciumot, cinket, vasat, aminosavakat is tartalmaz. Gyorsan oldódó, finom, karakteres ízű cukor.

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!