Kapcsolat, ami megbetegíthet : A „csendes bánásmód”

Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy a neten keringő pszichologizáló b@llshitek ellenére egyáltalán nem biztos az, hogy akinek endometriózisa van, annak rossz a párkapcsolata, (vagy az édesanyjával, édesapjával való kapcsolata). Sőt, a pácientúrámban én azt tapasztalom, hogy szerencsére nagyon sokan élnek kiegyensúlyozott, támogató kapcsolatban.

Ez a cikksorozat azért készült, hogy segítsen azoknak, akik érzelmileg bántalmazó kapcsolatban vannak, felismerhessék, hogy valami nincs rendben, elgondolkozzanak, és esetlegesen motivációt kapjanak a segítségkérésre is.

Tehát mégegyszer: a legtöbb endometriózis történet mögött NINCS bántalmazó kapcsolat. De ha esetleg itt van az a nagyon kis százalék, akit érzelmileg bántanak a kapcsolatában, akkor tudnia kell ezekről, ezért foglalkozom egy pár hét erejéig a blogon a témával.

 

Ma az érzelmileg bántalmazó kapcsolat egyik gyakori eleméről, a silent treatmentről, azaz a csendes bánásmódról lesz szó.

A nárcisztikus ember egyik legütősebb fegyvere lehet az úgynevezett “csendes bánásmód”. Ez a másik ember teljes figyelmen kívül hagyása, levegőnek nézése. Ha kérdezel, nem válaszol. “Mi a baj? Semmi. “Csak néz meredten maga elé, drámaian kibámul az ablakon, vagy látszólag teljesen elmerül a könyvében.Ez a csendes bánásmód azt jelenti: “Nem fogadlak el téged, azt, aki vagy, vagy azt, amit tettél”.

Ez bizony kegyetlen lehet, és ráadásul, mire ezt a fegyvert bevetik, általában már alaposan legyalulták az áldozat önbizalmát, a kevéske maradék pedig a nárcisztikus partner aktuális szeretet- és elismerés kifejezési szintjén áll vagy bukik.

A narkisztikusok a csendes bánásmóddal szándékosan büntetnek; arra használják, hogy megtanítsák az áldozatukat egy bizonyos leckére, amely leckére szerintük a személy rászorul.. A legképtelenebb az egészben az,, hogy ha a nárcisztikus úgy dönt, akkor elképzelhető, hogy semmilyen magyarázatot nem ad a viselkedésére és napokig, hetekig, hónapokig vagy akár egy életen át bizonytalan vergődésben hagyja az áldozatát.

A csendes bánásmód történhet írásos kommunikáció útján, – egyszercsak nem válaszol az üzenetekre, és a másiknak fogalma sincs, mi történt, először még aggódik is, balesetre, tragédiára gondol. Elmaradnak a telefonhívások, vagy együttélés esetén sikerre viszik a teljes levegőnek nézést akár közös légtérben is.

Az emberek, akik megtapasztalták ezt a megsemmisítő bánásmódot gyakran mindent megtett azért, hogy megakadályozzák a nárcisztikus ilyen viselkedését, hiszen nem akarják, és úgy kezeljék őket, mintha nem is léteznének. Ilyenkor rengeteg határátlépés történhet, az áldozatok hajlamosak még többet adni a nárcisztikusnak abból, amit az akar, remélve, hogy ez meg fogja állítani a bántalmazást- de valójában ezzel csak kialakítják és fenntartják az ördögi kört.

Az áldozatok egy idő után sokszor megpróbálnak nem reagálni az ignorálásra, de a nárcisztikus képes bármeddig elmenni és fenntartani ezt az állapotot. Abban a pillanatban, hogy az áldozat a megbántottság legkisebb jelét mutatja, vagy egyre inkább meg akarja tudni, mi váltotta ki a  nárcisztikus ignoráló viselkedését, belép a játszmába, s elveszett.

Ha viszont nem lép be a játszmába, nem hagy aggodó üzeneteket és nem kérdezősködik, mi a baj, a nárcisztikus jó szokásához híven evolválódik az új módihoz.

Általában ekkor a hibáztatás következik: “Már nem is törődsz velem” “Van valakid?”

Ha az áldozat belemegy a játszmába és kérdezősködik, próbál magyarázatot kapni és kapcsolódni, az a baj, ha nem próbál, akkor meg az. Nem igazán tudsz jót lépni…

Az érzelmi bántalmazás is bántalmazás. Ha bántalmazó kapcsolatban élsz, ne habozz segítséget kérni, pl. NANE,  és mihamarabb fordulj szakemberhez a felépülés érdekében.

Endometriózis könyvesbolt ITT

Pszichológiai fejlődésregény egy érzeliomleg bántalmazó kapcsolatból való kilábalásról ITT

A könyv az EndoStop SisterHood tagjai számára elérhető a klub zárt felületén.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!