Az őszi-téli vírusok ellen természetesen

Ezt a bejegyzést a kisfiam idei első, makacs magas lázzal járó betegsége inspirálta. Szerencsére a gyerekorvosunknak eszébe sem jutott antibiotikumot felírni, miután a vizsgálat után meggyőződött arról, hogy a tüneteket nem baktériumok, hanem vírusok okozzák, de amikor arról kérdeztem, hogyan segíthetnék a gyerkőcnek  a tömérdek recept (lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, köhögés elleni szirup, fájdalomcsillapító szirup, probiotikum, hasfogó, multivitamin készítmény, lázlehúzó kúp…) mellett (helyett?) természetes módszerekkel, akkor csak mosolygott.

Azonban én mégis megpróbálkoztam néhány egyszerű recepttel, amelyeket akár mi magunk is kipróbálhatunk, ha szeretnénk elkerülni a szezon aktuális járványait. A következő vírusölőket javaslom:

1. Teafa olaj

A teafaolaj valójában általános fertőtlenítő szer, hiszen nem csak vírusok, de baktériumok és gombák ellen is bevethetjük. Gyulladáscsökkentő hatása is ismert, ezáltal fájdalmat, vagy légúti betegségek tüneteit is képes enyhíteni. Kisfiam szobájában párologtatóba cseppentettem, és néhány napig rendszeresen használtuk. Az olajat hozzáadhatjuk mosószerünkhöz, mert fertőtleníti a ruhákat azok károsítása nélkül. egy korábbi írásunkban háztartásban való hasznosításáról is beszámoltunk már. Használhatjuk a szépségápolás terén is, egyike azon illóolajaknak, amelyeket közvetlenül az arcra is felvihetünk egy-egy gyulladt területre, illetve fehérneműre cseppentve segít elkerülni az intim fertőzéseket is.

 

2. Kakukkfű

A kakukkfű kivonatára egy köhögés elleni készítményben lettem figyelmes, de az emésztésere is jótékony hatással bír. Erős antiszeptikus hatása van, amelyet timol tartalmának köszönhet. Szintén párologtatóban használtam a kisfiam betegsége idején, de akár külsőleg is alkalmazható, csökkenti a bőrirritációt.

3. Grapefruitmag-kivonat

A grapefruit-mag méregtelenít, erősíti az immunrendszert, és antioxidáns hatással is bír. Kutatások által is igazolt hatással bír 800-féle vírus és baktérium, 100- féle gomba és néhány parazita ellen is. Külsőleg és belsőleg is használhatjuk fertőtlenítésre, valamint immunerősítésre. Gyerekeknek való változata is kapható a patikákban és a bioboltokban C-vitaminnal dúsítva.

 

Árvai Nóra

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!