Az önismeret haszna

Sokan fordultok hozám azzal a kérdéssel, vajon mi lehet az endometriózis oka? Miért alakul ki bizonyos nőknél, másoknál pedig nem?

Miért van az, hogy valaki gyorskaján él és mégsem beteg, más  pedig évek óta diétázik mégsem érez számottevő változást?

Miért van az, hogy valakinek kínzó tüneteket okoz, más pedig csak akkor tudja meg, hogy beteg, amikor úgymond „véletlenül”, mintegy mellékleletként kiderül?

Néhány pszichologizáló, de valójában a pszichológia tudományától távol álló „magyarázat” már született.

Reudiger Dahlke szerint az endometriózis egyértelűen a nőiség, nőiesség betegsége, és a szülővel való rossz kapcsolat végett alakul ki. Christian Northrup a férfias szakmákat űző, karrierista nők betegségének tartja.

Jómagam pszichológusként már több száz endometriózissal küzdő nővel kerültem személyes kapcsolatba, és együtt eredtünk a betegség nyomába. Volt köztük a munkájának élő, volt köztük igazi családanya-típus. Volt köztük konfliktusokkal terhelt kapcsolatban kínlódó, és volt köztük harmonikus, boldog házasságban élő. Volt köztük, aki haragban volt a szüleivel, volt, aki korán elveszítette  őket, de volt olyan is,  aki szeretetteli, egészséges szülő-gyermek kapcsolatot ápolt. Volt, aki szeretett volna gyermeket, volt, aki nem, vagy még nem. Volt aki elérte a céljait, volt, aki még csak kergette őket. Volt, akinek boldog gyermekkora volt, volt, akinek nehézségekkel teli.

Volt, aki  gazdag sorból származott, és olyan is, akinek  nap mint nap küzdenie kellett a talpon maradásért. Volt, aki szerette a hivatását, és olyan is, aki még nem találta meg a helyét a világban. Volt olyan, aki elégedett volt magával és olyan is, aki súlyos önbizalomhiánytól szenvedett. Volt olyan, aki endometriózis diagnózissal is makk egészségesnek érezte magát, és olyan is, akinek a szervezetébe, saját testébe vetett hitét alapjaiban rengette meg a  betegség.Volt vérbeli optimista és mindent sötéten látó.Volt hivatásos sportoló és volt mozgás-allergiás is.

Volt körülrajongott, pörgős  sztár és volt magának való, csendes, visszahúzódó lány. Volt  köztük teltebb és volt egészen karcsú. Volt óvónő és volt multicég igazgató.Volt makrós, volt paleós, volt nem-hiszek-én -ezekben-a-csodadiétákban- típus. Volt vidám-mosolygós és komoly-töprengő. Volt családos és egyedülálló. Volt spirituális érdeklődésű, és volt tények embere.

Ahány nő, annyi endometriózis történet, annyi megoldandó életfeladat.

A Tiéd mi?

Árvai Nóra könyvei, az Endometriózis Lexikonnal együtt ITT az EndoShopban elérhetőek. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!