Az év inspiráló nője pályázat 2017- bemutatkoznak a jelöltek

Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm azt  rengeteg pályázatot, amelyet az év inspiráló nője 2017-es EndoBlog Endometriózis Világnapi pályázatra küldtetek be. Hihetetlen érzés volt ennyi csodálatos, tehetséges nő életének, történetének megismerésével tölteni a hétvégét, és végül rádöbbenni: az EndoBlog valóban olyan közösséget teremtett és épített az elmúlt hat év során, amelyre büszkék lehetünk. Olvasóink nem pusztán érzékenyek, nyitottak és érdeklődőek, de intelligensek és inspirálóak is, akik szavait, mondatait valódi öröm most átadni, közvetíteni számotokra ezen a bejegyzésen keresztül.

Ismerjétek meg az Év Inspiráló Nője 2017 pályázat jelöltjeit, akikre Facebookon kommentben szavazhattok a nevek előtti szám megjelölésével.

  1. Urbán Rita
  2. Farkas Annamária
  3. Bárány-Szilfai Alida
  4. Ferenczi Márta
  5. Acsai Anita

 

  1. Urbán Rita

Ritát egy tanítványa jelölte az Év Inspiráló Nője Díjra.

Ritát a második műtétje alatt ismertem meg – egy kórházi szobában feküdtünk. Én első alkalommal voltam kórházban, halálra rémülve, mi vár rám és egyáltalán hogyan zajlik majd a felépülés. Mielőtt a kórházba érkeztem, az ismerőseim azt mondták: a kórházak és a nővérek változnak, de a legfontosabb, hogy milyen szobatársakat kapsz, mert csak rájuk számíthatsz.

Ő volt az, aki tartotta bennem a lelket a műtét előtt, miközben ő sokkal komolyabb endometriózis műtétre készült, kiszáradva (műtét előtt 2 órával már nem ihattunk) ő csak ontotta azokat a történeteket, melyekkel elterelte a figyelmemet. A maga módján kinevette az endometriózist és ezzel óriásit segített nekem abban, hogy oldja a félelmeimet. A műtét utáni napokban, amikor még egyikünk sem igazán tudott járni, ő volt az, aki – miután felültem az ágyon és kicsúszott az egyik csövecske, belőlem pedig ömleni kezdett a vér, nem várt tovább a nővérekre, hanem kicsoszogott hajnali fél 3-kor, és addig ment, amíg nem talált egy nővért, aki végül hajlandó volt bejönni, ha már a nővérhívóra nem reagált senki. Ő volt az, aki –mikor kicsúszott belőlem ismételten pár nap múlva a be nem varrt dréncső, nem várt tovább a kávézó nővérekre, hanem azt mondta, neki volt már ilyen. Finoman segített visszahelyezni a csövet és elállítani a vérzést. Mikor egy órával később a nővér megérkezett, azt mondta tökéletes munkát végzett, neki itt már nincs teendője.

Az egyik hajnalon, amikor tyúklépésben kicsoszogtam a mosdóba és véletlenül levertem egy tusfürdőt, úgy ahogy volt (épp fejhallgatóval a fülén aludt már), a zacskóival azonnal odajött a mosdóhoz és megkérdezte, rendben vagyok-e, elestem-e miben tud segíteni. Nem tudom elmondani, mennyire megnyugtatott az, hogy tudtam, ha bármi történhet velem, akkor ő ott van mellettem és meghall, segít. De nem csupán ezért gondolom, hogy rászolgált az Év Inspiráló Nője díjra. Nem lettünk a legjobb barátnők, de az évek múltával is tartottuk a kapcsolatot. Láttam, hogyan segíti az endometriózisban szenvedő nőket ingyen és bérmentve. Miután elvégzett egy természetgyógyász-, majd egy jógatanfolyamot úgy érezte, hogy épp elég anyagi kiadást jelent egy endósnak, hogy odafigyeljen a táplálkozásra, a folyamatos kontrollok, magánorvosok stb. Minden olyan endós, vagy nőgyógyászati problémával küzdő hölgyet, akinek ez anyagilag nem volt megengedhető ingyen segített és segít a mai napig. Mert nem akarja, hogy valaki egészsége, újabb műtétje vagy egyáltalán csak a közérzete azon múljon, mennyi pénzt keres. Saját jógás oldalára több ismerősömet is továbbítottam, mindenkinek rögtön és boldogan adott tanácsot. Soha nem az volt a fontos számára, hogy hogyan tud ebből egy fizetős endó-csoportot létrehozni hanem az, hogy egy kétségbeesett „újonc” tisztában legyen olyan alapvető dolgokkal, melyekkel ő korábban nem volt elmondása alapján. Hogy ne együnk szóját – többek között, amivel annak idején egy természetgyógyász kifejezetten pumpálta őt.

Ritát nemrég műtötték ismét. Ezúttal 3. alkalommal, átéttekkel a belein. Meglepetés „extra cisztákkal”. Videóra vették, oktatóanyag lesz az orvosi egyetemen. Meglátogattam a kórházban.A szobatársával épp azon dolgozott, hogy kitaláljon egy marketingtervet, hogy minden endós számára ismertté váljon, van kifejezetten egészséges ételek házhozszállítására is lehetőség. Látva, hogy mindenki számára speciális diétát írtak elő egy hónapig, de senki semmilyen konkrét tájékoztatást nem kapott, eldöntötte, hogy módot keres rá, hogyan tudna alapvető információkat ingyenesen elérhetővé tenni a SOTE-n, hiszen látja, hogy az orvosoknak nincs idejük, keretük minden speciális endós diétát összeszedni, ugyanakkor halálra rémülten hagyják el a kórházat, mert nincs aki megmondaná nekik, pontosan hány napig mit és milyen formában ehetnek, mit kerüljenek és egyáltalán, hova kell beadni a véralvadásgátló szurikat otthon, ha az egyik kórházban mindig hasba kellett, a másik kórház pedig közölte, hogy hasi műtét után tilos. 

Rita túl van 3 műtéten, majdnem 4-en, hiszen egy alkalommal befektették, elaltatták és mégis javasolták, hogy a további összenövések elkerülése helyett inkább halassza el a műtétet. Túl van egy műtéti fertőzésen, ami a 2. műtétje után több mint egy hónappal jelent meg, aminek hála két hónapig nem lehetett tudni, mi a megfelelő és ideális kezelés. Elveszítette a munkáját, mert kétnaponta ismét kórházba került. Elveszített egy párkapcsolatot, mert a másik fél nem tudta tolerálni az állandó kórházasdit, és a „miből fogsz megélni”-kérdést. Mégis azt látom, hogy olyan szeretettel és őszintén próbál tenni ő, aki nem orvos mindazokért, akik érintettek ebben a betegségben, mint nagyon kevesen. Önzetlenül. Hogy más ne kövessen el olyan hibákat, amelyet ő a félretájékoztatás miatt igen. 

Nemrég egy sárga szalagra cserélte a FB-profilképét. Megkérdeztem miért tette. Azt felelte, mert az endometriózis hónapja van. Ebben a hónapban minden nap viselni fog egy sárga karkötőt. Mert ha csak egyetlen ember megkérdezi, mi az a sárga profilkép vagy karkötő, fel tudja hívni mindenki figyelmét arra, mit jelent ez a betegség és milyen jelek miatt érdemes orvoshoz fordulni. Azt mondta, neki semmibe nem kerül, de ha csupán egyetlen embernek tud segíteni, miért ne tenné? 

Szerintem ez az egyetlen mondat méltóvá teszi őt arra, hogy inspiráljon valamennyiünket – még azokat is, akik nem küzdenek semmilyen nőgyógyászati megbetegedéssel.

UrbanRita_kep

2. Farkas Annamária

Annamari remediatív személyi edző, gerinctréner, jógaoktató, valamint a Fitness Terápia megalkotója. Küldetésem megismertetni és megszerettetni a mozgással történő gyógyulást, az egészséges alakformálást.

Eredetileg közgazdászként végeztem, és 11 év szakmámban eltöltött idő után pontosan tudom, milyen veszélyek leselkednek ránk a munkahelyi stressz és a napi 8-10 órát jelentő számítógép előtt való görnyedés következtében. A sport hosszú ideig csak egy kellemes és élvezetes hobbi volt számomra. A gerincbetegségem indított el a fitness tanulmányok útján, mert hittem, hogy létezik más megoldás is a műtéten kívül.

A szakmai tudásom elmélyítése céljából elsőként aerobik oktatói képzésre jelentkeztem. A tanfolyam megfelelő alapot adott az aktív és sokszínű órák megtervezéséhez és kivitelezéséhez, de nyilvánvalóvá vált számomra, hogy mindez nem elegendő a gerincet védő edzések összeállításához. Ezért tanulmányaimat személyi edzői, valamint gerincterápiás képzéseken folytattam. Így lettem gerinctréner, dinamikus jógaoktató, személyi edző, majd a Fitness Terápia megalkotója.

Eleinte csak a munkám mellett tartottam csoportos órákat, végül teljesen hátat fordítottam az íróasztalnak és ma a hivatásom, hogy másoknak segítsek, megelőzni a gerincbetegségek kialakulását, egy funkcionálisan egészséges test elérését és megtartását.

farkas annamari

3.Bárány-Szilfai Alida

Nő, feleség, anya, esküvőszervező és történész vagyok. Reggel 6-kor indul a napom, és általában éjfél körül fejeződik be. Sokan csinálják hasonlóképp, miért lennék én különleges? Általában azt gondolom, semmi teljesítményen felüli nincs abban, amit és ahogyan csinálok, mert számomra ez a természetes, és azt szoktam mondani, hogy én csak teszem a dolgom, illetve szerintem mindenki másban jó, másban tehetséges, másképp tud kibontakozni. Én például csapnivaló háziasszony vagyok… Mégis sokszor magasztalnak, és azt mondják, „nem tudom, hogy csinálod” vagy „én nem lennék erre képes”. Ha így van, és valóban van ebben valami rendkívüli, akkor álljék itt az én történetem, hátha valóban sikerül vele másokat inspirálnom.

Az endometriózissal 2006 és 2010 között küzdöttem. 2010 februárjában a laparoszkópos műtét után úgy döntöttem, a gyógyszeres kezelést nem vállalom, inkább meggyógyítom önmagam, ekkor kerültem kapcsolatba Árvai Nóra pszichológussal, akinek nagyon sokat köszönhetek. Teljes életmódváltásba kezdtem, sportoltam, koncentráltam magamra, melynek köszönhetően sok változás következett be az életemben, ami a legfontosabb, hogy meggyógyultam és azóta is gyógyultnak tartom magam. Egyszer egy tv riportban el is mondtam, amit ma is vallok: az endometriózis és én már két külön világ. 2011-ben indítottam az esküvőszervező vállalkozásomat, amely elismert és sikeres lett. 2012-ben kötöttük össze az életünket a Férjemmel, akivel olyan véd- és dacszövetséget alkotunk, amely egy teljesen zárt, megbonthatatlan egység. A munkában és a magánéletben is mindenben támogatjuk egymást, ennek köszönhető, hogy a közös vállalkozásunk, melynek teljes adminisztrációját én végzem, folyamatosan fejlődik és sikereket hoz. 2013-ban született meg első kislányunk, aki másfél éves volt, amikor elkezdtem történelem szakon a doktori képzést, ahol nőtörténeti témát választottam disszertációm témájául. 2015-ben megszületett a második kislányunk, de nem halasztottam félévet sem a szülés előtt, sem után. 2016-ban sok-sok küzdelem és munka után beköltözhettünk a saját házunkba a Pilis egyik csodás településén. Amint végeztem a PhD-val, szeretnénk majd egy harmadik gyermeket is. 

Nem tartom emberfelettinek, amit csinálok, mivel inspirálhatnék mégis másokat? Mit üzennék más, hozzám hasonló nőknek, édesanyáknak? A legfontosabb, hogy higgy magadban! Abban, hogy a betegség legyőzhető, abban, hogy a szülés(ek) után is lehet karriert építeni, tanulni, és több szerepet ellátni egyszerre, hidd el, hogy a tested és az életed ura te magad vagy. Ha változtatni szeretnél, a változás kulcsát ne máshol, másokban, csak is önmagadban keresd! Mindent meg tudsz valósítani, mindenre képes vagy, csak tudd, mi a fontos számodra, mit szeretnél elérni és mi az, ami előre visz! 

alida barany sz

4. Ferenczi Márta

33 eves, feleseg, anya, kutato, utazo, termeszetjaro, kalandor, tancos es egy kronikus betegseg, az endometriozis elleni harcos noként mutatja be magát Márta. Így mesél magáról és a vele történtekről:

Az elmult ot ev eletem eddigi legmeghatarozobb idoszaka volt, ami alatt megjartam a kinzo poklot es a boldogsagos fellegekbe is eljutottam. Utobbinal a mai napig kitartok, azonban ehhez nagyon kemeny harcossa kellett valnom. Kulonos modon az endometriozisnak, ennek a kegyetlen es fajdalmas noi problemanak is koszonhetem reszben azt, akive az elmult evekben fejlodtem. Egy eros, harcos nove. Az eletemet es a vilagnezetemet drasztikusan atformalva jutottam a gyogyulasig, es ezzel egyutt a sikerekig a karrieremben es a maganeletben is. Szeretnem, ha erintett no tarsaim is felvennek a harci oltozeket es odaallnanak a csatamezore mellem. Tudom jol, hogy nem konnyu, hogy az ember sokszor ugy erzi egyedul van es nincs kiut, de oroszlankent kuzdve van esely a gyogyulasra! Bizom benne, hogy szemelyes tortenetem lelket onthet masokba. A tortenetem ott kezdodik, amikor megkaptam eletem lehetoseget es biologuskent, doktori osztondijjal Ausztraliaba utaztam kutatni. Hatalmas lelkesedessel es izgalommal vetettem bele magam a kihivasokkal teli munkaba. Nem volt konnyu feladat fiatal magyar nokent egy tudomanyos teren tapasztalt, ferfiak vezette csapatba beilleszkedni. Nap mint nap eltem at sikereket es kudarcokat mar az elejen, azonban ekkor meg nem tudtam, hogy eletem addigi legnagyobb kuzdelme; kuzdelem az egeszsegemert, a teljes eletert es az anyasagert meg hatra van. Nehany honap mulva azonban sorozatos rosszulletek, borzalmasan fajdalmas hasi gorcsok, gyengeseg, emesztesi problemak es levertseg jelentkezett nalam. Ekkor kezdodott meg a majdnem ket evig tarto kalvariam a surgossegiken, orvosoknal, gyogyitoknal es meg ki tudja hany helyen, ahol termeszetesen mindent rendben talaltak. Szinte mar csak hivatalos papirom nem volt rola, hogy a diagnozis “hisztis no”. De en nem adtam fel! Ahogy annak ellenere, hogy sokszor heteket hianyoztam fajdalmakkal kinlodva, nem adtam fel a doktorimat sem. Tovabbra is elutaztam a munkamhoz szukseges adatgyujto sivatagi expediciokra, ahol sokszor embert probalo korulmenyek voltak. Ott igazan megismeri az ember a hatarait es ezzel egyutt csodalatos elmenyeket szerez. Eletre szolo kalandokat eltem at es ott a zord sivatagban elhataroztam, hogy mindent megteszek a gyogyulasert. Ekkor valtoztattam meg drasztikusan az eletmodom es a gondolkodasom. Onnantol fogva fanatikus sportolo, szenvtelenul pozitivan gondolkodo, a problemat nem rejtegeto, hanem felvallalo, nyitott nove lettem. Ez nem ment egyik naprol a masikra, de minden nap “hozzzatettem” egy kicsit ehhez az en kephez. Tovabb harcoltam es kerestem, hogy segithetek magamon. Mar jo uton haladtam a gyogyulas fele, amikor masfel ev utan megtalaltam a konkret valaszt; endometriozissal harcolok. Ezek utan mar egy specialis klinikara mentem, ahol azonnali mutetet javasoltak. Ekkor szembesultem azzal is, hogy ez nem csak a teljes gyogyulas, de a gyermekvallalas miatt is fontos lehet. Nem volt kerdes, hogy vallalom a mutetet. Ugyan az operacio jol sikerult es “orvosilag” enometriozis mentesnek szamitottam, tudtam, hogy ezzel nincs vege a kuzdelemnek. Tovabbra is megtartottam “szelsoseges” eletmodomat es nap mint nap edzettem, noi tornaztam, jogaztam, usztam, tancoltam, teljes etrendet valtottam es nyitottam a vilag fele. Szerencsesnek mondhatom magam, hogy ferjem mindvegig tamogatott es mellettem allt. Hamarosan olyan egeszsegesnek es erosnek ereztem magam mind lelkileg, mind fizikailag, mint meg soha azelott. De buszken mondhatom, kemenyen dolgoztam is rajta. Orommel toltott el az is, hogy a gyogyulasos utazasom alatt a sors sok mas hasonlo cipoben jaro novel hozott ossze. Egy petefeszek rak kutatast tamogato kampanyban is reszt vettem, ami nagy elmeny volt szamomra. Felemelo volt csapatban dolgozni egy jo ugy erdekeben! Mindekozben sikerult befejezni a doktorimat, dokumentum filmet forgattam es megtortent eletem legnagyobb csodaja, 2016 nyaran anya lettem! 

Ferenczi Marta

5. Acsai Anita

Anita így írt nekünk:  2013 júliusaban talaltak a petefeszkemben egy 5cm cisztat, elotte mar 2 evig minden honapban iszonyatos fajdalmakat eltem meg… ugy jartam dolgozni, eltem az eletemet, gyogyszerek halamaza a taskamban… de hat aki erintett az endometriozisban annak ezt nem kell bemutatni. Novemberben visszamentem a korhazba akkor mar 8cm volt a cisztam.. december elejere meg is kaptam a mutet idopontot. Megtortent a mutet akkor szembesultem h meg az arteriat es a holyagom is erintett, amit nem tudtak eltavolitani, hormonkezelest ajanlottak. Melyen beleastam magam az endometriozis tanulmanyozasaba. Tudtam h semmilyen korulmenyek kozott nem akarom a hormont. Megtalaltam az internet segitsegevel egy nagyon neves pesti dr. Urat aki igaz specialista. Marciusra mar meg volt az ujjabb muteti idopontom. Addig probaltam valtoztatni az eletmodomon, etkezesen.. a sport az mar regota az eletem resze volt, 8-10 km t futottam minden nap. Szinte ez adott erot, alig vartam mikor vegeztem a munkaval futocipot huztam es faltam a km-eket. Ahogy kozeledett a mutet idopont, egyre rosszabbul voltam, szinte folyamatosan fajt mindenem, puffadt a hasam, a holyagommal is gondok voltak…. furcsa ezt mondani de alig vartam mar h a mutoasztalon fekudjek. Es igen eljott a nap,  2,5 oras mutetem volt, kiderult 4. Stadium endometriozisom van rengeteg osszenovessel, bel erintetseggel, rekeszizomban, arteria, holyag, szoval ebbol a szornyusegbol mindenhol volt bennem. De szerencsere kitakaritottak! Tudtam h meg fogok gyogyulni, part fogok magamnak talalni, gyereket fogok szulni! nagyon gyorsan gyogyultam mutet utan 4 hettel 7km t rogton lefutottam, 3 honapra megtalaltam a nagy őt es spontan ( amit kizartnak tartottak az orvosok, hormonok nelkul) terhes lettem 1 even belul. Ma mar egy csodalatos 1 eves kisfiu edesanyja vagyok. Biztos lesz meg harcom az endometriozissal de tudom, minden csatat megnyerek vele szemben! Hisz Minden agyban dol el!

pic

 

Köszönöm mindenkinek, aki nevezésével, jelenkezésével emelte a pályázat színvonalát. Csodálatos érzés egy ilyen közösséget tartani és ápolni. Köszönöm nektek, hogy ennyien szeretitek és követitek az EndoBlogot, és velünk tartotk.Ahogyan azt az elmúlt hat évben megszokhattátok, továbbra is számíthattok ránk. Szavazzatok az idei Endometriózis Világnapi EndoBlog kampány keretében a számotokra leginspirálóbb nőre, ezt Facebook oldalunkon a poszt alatti kommentben tehetitek meg a jelöltek neve előtti szám megadásával.

Árvai Nóra

krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, kiképző jógaterapeuta, eü-és orvos coach

Bejelentkezés: www.endoblog.hu/eshop/booking

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!