Az Endoblog tippjei fáradtaknak: alvászavarok természetes kezelése

Több alkalommal is beszéltünk már itt az Endoblogon arról, miért elengedhetetlenül fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás annak érdekében, hogy a szervezetünk képes legyen felvenni a harcot a betegségekkel szemben.  Most arról lesz szó, mit tegyél, ha nem tudsz elaludni, vagy nem tudod nyugodtan átaludni az éjszakát akár egy átmeneti stresszesebb időszak, akár esetlegesen az endometriózis kezelésére használt hormonális gyógyszer mellékhatása miatt, de nem szeretnél gyógyszeres segítséghez folyamodni, hanem természetes megoldást keresel.

Ezt a bejegyzést saját tapasztalat ihlette: a költözés, a környezetváltozás,  annak egész családra kiterjedő menedzselése, valamint  az év végi hajtás és a karácsonyi őrület soknak bizonyult, keveset aludtam, és persze hogy egy jó hosszan elhúzódó megfázást is összeszedtem. Szerencsére az alábbi trükkök segítségével a dolgok hamar visszabillentek a rendes kerékvágásba, így bízom benne, Neked is segítségedre lesznek.

 

1. Tedd rendbe a hálószobát!

A legjobb, ha a hálószobába be sem teheti a lábát a TV és a számítógép. Legyen kellelmes hőmérséklet, se túl hideg, se túl meleg, a legideálisabb hőmérséklet a pihentető alváshoz 19-20 fok, a hűvös levegő ugyanis segíti az elalvást. Elalvás előtt már ne hallgass pörgős zenét, ne nézz akciófilmet, maximum olvass néhány oldalt. Ha aludni térsz, legyen teljesen  sötét a szobában, használj sötétítő függönyt , vagy alvómaszkot.

2. Vegyél illóolajos fürdőt!

A kellemesen meleg fürdővízbe tegyél pár csepp levendula, kamilla vagy citromfű illóolajat, amelyek segítenek mind a testi, mind a lelki  ellazulásban. Problémáidat, egymás után robogó gondolataidat képzeletben tedd be egy-egy szappanbuborékba, és figyeld meg, ahogyan elfújja őket a szél.

3. Minimalizáld a koffeinbevitelt!

Reggel még oké, de délután már ne fogyassz koffeintartalmú italt- kávét, zöld vagy fekete teát. (Kólát, energia italt reggel se fogyassz!:-) Egyes fájdalomcsillapítók is tartalmaznak koffeint, így ha este muszáj gyógyszerhez folyamodnod, nézd meg az összetevőit. Főleg a migrénre, fejfájásra kifejlesztett fájdalomcsillapítók tartalmaznak koffeint.

 

4. Igyál elalvást segítő teakeveréket, vagy szedj gyógynövényes hatóanyagú kapszulát!

A levendula,a citromfű, a kamilla és a macskagyökér teaként elkortyolva is segíti az elalvást.

5. Egyél alvás-barátan!

A triptofánban gazdag ételek segítik az elalvást, ilyenek a tejtermékek , a baromfifélék, a banán, a zab, és a méz. Endometriózis diétában ezek közül is marad a banán, esetleg kevés mézzel meglocsolva. Nem pusztán este kell odafigyelni az étkezésre. Ha egész nap zsírdúsan vagy túl fűszeresen étkezel, nehezebben jön majd álom a szemedre.

 

6. Ne parázz!

Ha a gondolatok, problémák, esetleg a megvalósításra váró célok, tervek nem hagynak nyugodni, adj nekik teret az elalvási rutinod elején: írd le a másnapi teendőidet, nézd át a határidőnaplódat, ha kell, készítsd össze a munkádhoz szükséges dolgokat az asztalodra. Aztán csukd be a naplót, és a felkészültek nyugalmával engedd meg magadnak a pihenést, hiszen fáradtan az élet egyik területén sem tudsz maximálisan teljesíteni.  Ha inkább az elmúlt nap történesei azok, amik nyomasztanak, gondold át és értékeld a napodat.

Ha szeretsz írni, vezethetsz hálanaplót is, hogy pozitív gondolatokkal zárhasd a napodat, de az is elegendő, ha csak átgondolod, mire lehetsz büszke, mi sikerült jól, minek örülhetsz, ami aznap történt veled.

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!