Az emberi szervezet 6 legnagyobb ellensége

Egészségünk megőrzése érdekében jobb, ha elkerüljük az itt következő  6 ellenséggel való túl gyakori találkozást. Ez mindenkinek fontos, nem csak endometriózis esetén. Szeresd, vigyázd, ápold, tápláld a tested, hogy a lehető legjobban tudja tenni  dolgát!

 

1. Cukor

Ha bemész egy élelmiszer boltban és körülnézel, rádöbbenhetsz, hogy a cukor egyáltalán nem csak az édességekben található meg, ellenkezőleg: szinte mindenben benne van, legyen az pékáru, tejtermék, felvágottak, szószok, stb… Miért nem szeretjük a cukrot? Nos, sejtburjánzással járó betegségekben-ilyen például az endometriózis is- még ha az elváltozás jóindulatú is, vigyázni kell a cukorral.

A rendellenes sejtek anyagcseréje mindig gyorsabb, úgy képzeld el, hogy a cukorért folyó  küzdelemben mindig ők győzedelmeskednek, és mivel megszerezték a cukrot, gyors anyagcseréjük végett pikk-pakk osztódni, szaporodni, nőni tudnak annak az energiájából.

A cukor önmaga is szereti a ki-ér-oda-előbb versenyt, ő úgy viselkedik, hogy odaszalad a sejtekhez, hogy előbb felszívódhasson, mint vetélytársai: a kálcium, a magnézium és a C-vitamin.

Így fosztja meg a szervezetet ezektől a létfontosságú anyagoktól a cukor. Ez nyilván egy végtelenül leegyszerűsített és stilizált elmesélése a történéseknek, de jól szemlélteti, mennyire ártalmas a cukor. A sok cukor táplálja  a bélben lévő baktériumokat, akik kórosan elszaporodnak, és gátoljak az értékes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Ez a folyamat könnyen a szervezet tápanyag-kiürülését eredményezi, gyengítve az immunrendszert, a csontozatot, a sejteket, valamint előidézve a szervezetben kialakuló krónikus gyulladásokat.

2. Fehér liszt

Régóta tudjuk, hogy a fehér lisztből készült ún. finomított élelmiszerek nem képezik az egészséges táplálkozás részét. A fehér liszt nem más, mint az a tápanyagszegény  maradvány, amit akkor kapunk, ha a búzáról eltávolítottuk a  tápanyagban gazdag korpát és a csírákat.

Az ilyen módon kezelt gabonák- beleértve a fehér rizst, a fehér kenyeret, fehér tésztát is- gyorsan felszívódnak a véráramba, és jelentős vércukor ingadozást hoznak létre.

Nem pusztán az emésztőrendszert, de a bőrt is megviseli, ha túl sok finomított ételt fogyasztunk.
 
3. Túlsúly, mozgáshiány

Számtalanszor írtam már arról, hogy a mozgás,a  fizikai aktivitás a krónikus betegségek egyik legjobb ellenszere lehet.

A túlsúly az összes krónikus betegségre negatív hatással van, ha nem pont a felesleges kilók miatt alakult ki a betegség. egyértelműen az elhízás számlájára írandók a következő megbetegedések:

  • magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések
  • magas koleszterinszint
  • cukorbetegség
  • ízületi problémák
  • epekő
  • bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszik
  • depresszió
Nincs több kifogás, itt a nyár, jó idő van, edzettségi szintedtől függően eljött a kiadós séták, kocogások, futások ideje!
4. Túl kevés alvás

Ha nem alszunk eleget- naponta  legalább 7 órát, de személytől függően ennél több is lehet a minimális idő-  hamarosan krónikus fejfájás, depresszió, ingerlékenység, megnyúlt reakcióidő lép fel, ráadásul meg kell küzdenünk a rosszabb teljesítményünkből adódó kellemetlenségekkel is mind otthon, mind a munkahelyen.

Ha tartósan keveset alszunk számottevően megnövekedik az elhízás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának esélye.

5. Túl sok só

Egy felnőtt ember szervezetének mindössze napi 2-3 gramm sóra van szüksége, ez kb. egyetlen teáskanálnyi sót jelent. Sokan úgy gondolják, ha nem sózzák meg az ételeket, már sokat tesznek az egészségük érdekében, ám a só ma már számtalan élelmiszerben megtalálható, a péksüteményektől kezdve a leveskockán át a füstölt húsig, tehát nagyon körültekintőnek kell lennünk. a konyhasót mindenképpen felejtsd el, használj valódi tengeri sót vagy himalájai sót, de ezekből is csak mértékkel!

Ha nem is sózzuk meg ételeinket, szervezetünkbe akkor is kerül bőven elegendő mennyiségű só. Aki rendszeresen sósan étkezik, nagyban károsítja szervezetét, ugyanis a só több szervet is megterhel,  főként a szívet és a veséket. A szövetekben felhalmozott víz gyakran okoz ödémát,  amely meglátszódik a végtagokon és az arcon is. A konyhasó fogyasztásának következményei:szív- és érrendszeri megbetegedések,  reumás megbetegedések, kiszáradás, vese túlterheltség, ráncosodás, narancsbőr, vizenyő, ödéma.

Épp ezért a legtöbb betegségnél az orvosok azonnal a só mentes diétát javasolják, hogy így csökkentség a szervezet terhelését, kivéve az olyan betegségeknél ahol hányás és hasmenés kíséri a betegséget, mert itt jelentős a só veszteség is.

6. Cigaretta
A dohányzás káros hatásainak összegzésére egy ksiregény sem lenen elegendő, és biztosan Te is számtalanszor hallottál már ezekről. Nézzük inkább pozitívan, mit nyerhetsz, ha MOST füstmentes életre váltasz:
  • 20 perc múlva visszatér a normális vérnyomás és pulzus értéked.
  • 8 óra múlva a véred nikotin- és szénmonoxidszintje a felére csökken, az oxigénszint visszatér a normál értékre.
  • 24 óra múlva a szervezetből kiürül a szénmonoxid, a tüdőd kezd megtisztulni a dohányzás okozta lerakódásoktól.
  • 48 óra múlva a szervezetből teljesen kiürül a nikotin. Jelentősen nő az íz- és szagérzékelésed.
  • 72 óra múlva a légzés könnyebbé válik, a hörgők ellazulnak és megnő energiaszintjük.
  • 4 hét múlva elköltheted az első 20000Ft-os megtakarításodat és innentől folyamatosan félretehetsz!
  • 4-12 hét múlva javul a vérkeringésed.
  • 3-9 hónap múlva enyhülnek a légzési problémáid, a köhögés, a fulladás. A tüdőfunkció akár 10 %-kal is javul.
  • 5 év múlva a szívinfarktus kialakulásának kockázata felére csökken, mint egy dohányosnál.
  • 10 év múlva a tüdőrák kialakulásának kockázata a dohányosokéhoz képest a felére csökken. A szívinfarktus kialakulásának kockázata visszatér a nemdohányzók szintjére.
Tedd le a cigit!

Füstmentes, szép hetet kívánok!

Árvai Nóra

Friss hírek, infók, motiváció, receptek és ajándékok ITT az Endomailes közösségben!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!