Adókedvezmény 2019-től endometriózis esetén is- anyagi és pszichés vonatkozások

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 40. §-a rendelkezik arról, hogy a súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezmény címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek.
 

A törvény értelmében az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5%-nak megfelelő összeg, amely 2018-ban 6.900 forint volt havonta.

A személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket meghatározó 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletbe immáron a leggyakoribb női betegségek- mint például endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák- is bekerültek, tehát 2019. január 1-től az e betegségekben érintett magánszemélyek is jogosultak a havi adókedvezményre.

A kedvezmény érvényesítésének feltétele a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolás,  a betegség kezdetének időpontjának megjelölésével.  Ha az első diagnózis felállításának pontosítására nem kerül sor, akkor az igazolás kiállításának időpontjától lehet a kedvezményt érvényesíteni.

A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál lehet kezdeményezni.  Az igazoláson a betegség/fogyatékos állapot kezdő időpontján kívül szerepelnie kell annak is, hogy az állapot végleges minősítésű, vagy a későbbiekben további felülvizsgálatra kötelezett-e a magánszemély.

Amennyiben a fogyatékosság végleges, az erről szóló igazolás alapján minden évben érvényesíthető az adókedvezmény.A személyi kedvezmény jogszabályi megfelelőség esetén alanyi jogon jár.

Itt a JOGTÁR –ban tudod megnézni, milyen betegségek után jár adókedvezmény. Január elsejétől egyébként két, férfiakat érintő betegség is bekerült a körbe: ezentúl a prosztata- és a hererákban érintettek is kérhetik az adócsökkentést.

EndoBlog különvélemény az endometriózis fogyatékosságnak való minősítéséről

Először is lássuk a hivatalos definíciókat.

A 2013. évi LXII. törvény § (1) meghatározza a fogyatékos személy fogalmát. Ez alapján fogyatékosság alatt olyan tartós vagy végleges – veleszületett vagy szerzett – érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi vagy pszichoszociális károsodást, illetve ezek bármilyen halmozódását értjük, amely a környezeti, társadalmi és egyébjelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja.

A fogyatékos ember/személy:

Valamilyen testi és/vagy pszichés funkció, struktúra működésbeli akadályozottsága/ korlátozottsága miatt tevékenységében, cselekvésében, társadalmi/közösségi részvételében akadályozott (mozgáskorlátozott, látás-, hallás-, beszédsérült, értelmileg akadályozott, érzelmi sérülést mutató személy, autista, szervátültetett) egyén, aki az állapotához igazodó sajátos körülményeket, eszközöket, eljárásokat, segítséget igényel.

A fogyatékos személyeket két csoportba sorolhatjuk a sérülés fennállása alapján:

veleszületett, születéstől fennálló fogyatékossággal rendelkezők,

későbbi életkorban bekövetkezett, szerzett károsodással rendelkezők.

A fogyatékosság hosszan tartó fizikai, értelmi, pszichoszociális vagy érzékszervi károsodás, amely számos egyéb akadállyal együtt korlátozhatja egy adott személy teljes, hatékony és másokkal egyenlő társadalmi szerepvállalását.

Ezen akadályok gátolják a fogyatékos személyt a társadalomban való teljes és hatékony, másokkal azonos alapon történő részvételben.A fogyatékosság egy változó fogalom, bárki bármikor fogyatékossá válhat- szól a definíció.

Amivel én eddig találkoztam pácienseim körében az endometriózis mint fogyatékosság adókedvezmény kapcsán, az eleddig csak értzetlenség,  szomorúság és kétségbeesés. Látnom a szemekben azt a fájdalmas, hitetlenkedő rémületet: „Most akkor én fogyatékos vagyok? ”

„Nem vagyok teljes értékű tagja a társadalomnak? De hiszen dolgozom, végzem a munkám, teszem a dolgom, nincs rám panasz.”

„Soha nem gondoltam magamra betegként. Még csak tüneteim sincsenek, jól vagyok,  élem az életem. És akkor most a csapból is az folyik, azt kapom az arcomba, hogy beteg vagyok, sőt, fogyatékos. Fogyatékos vagyok. ”

„Tudod, a havi 7000 forinttal kitörölhetem, az endometriózis kezelésére édeskevés, de majd elmegyek belőle moziba.”

Tény, hogy havi 7000 forint endometriózis esetén sajnos nem fogja megváltani a világot, gondolj csak arra, mennyibe kerül egy szakorvosi vizit 15000-25000 forint, egy  laparoszkópos műtét 250000 forinttól indul, a havi adag az endometriózis esetén leggyakrabban felírt gyógyszerből állami támogatás mellett is 13463 forint, és akkor még nem beszéltünk a mindenmentes endometriózis diétabarát ételek áráról.

Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy évekre visszamenőleg is igényelhető, és akkor már olyan összegre rúghat, ami számít, akár egy egyszerűbb műtét is kijöhet belőle. És azt is, hogy 7000 forint ha nem is oldja meg a kezelés költségeit, de akkor is több, mint a semmi.
A valóban fontos aspektus szerintem az, hogy az adókedvezmény igénybevételéhez végig kell járnia az embernek azt a procedúrát, hogy bizonyítsa, hogy ő beteg, pecsétes, hivatalos papírral.

Az emberi agy úgy működik, hogy a fehér köpenyesektől kapott diagnózisok erősen szuggesztíven hatnak, így a kezedben lobogtatott „Igazolom, hogy XY (neved) beteg, fogyatékos, adókedvezményre jogosult ” papírod miatt betegnek és fogyatékosnak fogod érezni magad mindenképpen, akkor is, ha a világon semmi tüneted nem volt ezt megelőzőleg.

A fogyatékos igazolás stigmaként működik nem csak a társadalom, hanem saját magad szemében is, és önbeteljesítő jóslatként könnyen ráállít arra a pályára, hogy betegnek érezd magad és betegként is viselkedj. Nyilván ismered és te is tapasztaltad, amit sok páciensem: ” Nem is fájt, egészen addig, míg az orvosom azt nem mondta, ott van, és ez bizony fájni szokott.” Ráadásul az igazolás véglegességet sugall, hiszen fogyatékosságból nem gyógyul csak ki úgy az ember, így tudat alatt még a reménytől is megfoszt, hogy létezik ebből az állapotból kiút.

Összegezve mindezeket, az endometriózisnak fogyatékossággá minősítése egyrészt hoz egy visszaigazolást, hogy igen, ez egy betegség, igen, ez valódi, kemény dolog- ez megerősítést jelent azoknak a nőknek, akiknek a környezete nem fogadta el az endometriózist mint valódi és létező betegséget.

Azok a nők, akik sokáig mentek orvostól orvosig, mire diagnosztizálásra kerültek, és akiknek párja, családja egyszerű hisztinek titulálta a fájdalomtüneteket- nos, nekik ez egy nagy segítség, egyfajta bizonyíték, hogy állapotuk valódi és súlyos.

Azok számára azonban, akik boldogan éltek endometriózissal is, esetleg teljesen tünetmentesen, csak egy nagy arculcsapás: ezek szerint mégiscsak baj van, nem is kicsi!

Mindezeket a tényezőket figyelembe véve a személyes javaslatom a, hogy ha szeretnéd, vedd igénybe az adókedvezményt, azonban mindig lebegjen az a szemed előtt, hogy igenis van kiút, és tudd, hogy a te célod az, hogy jövőre már fülig vigyorral befizesd a teljes adódat, mert nem lesz senki, aki igazolást adna neked arról, hogy fogyatékos vagy. Szeretettel kívánom neked, hogy így legyen!

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!