A relaxáció hatásai a testre és a lélekre

Mi valójában a relaxáció?
Pszichológiai szakkifejezésként összefoglaló elnevezése azoknak a különböző technikájú pszichofiziológiai, pszichoszomatikus, önszabályozó, önlazító módszereknek, melyekben a testi lazulás-lazítás a pszichikus egyensúly helyreállítását, a pszichofiziológiai folyamatok rendeződését, a személy egészségesebb életvitelét szolgálja.
A relaxáció előfeltételét és alapját képezi a belső képekkel, szimbolikus megjelenítésekkel dolgozó terápiás munkának, a meditációnak, az imaginációnak, a hipnózisnak vagy a viselkedésterápiának.
 A relaxációs technikákat a klinikai orvostudomány is alkalmazza számos testi és mentális probléma kezelésére, pszichoszomatikus panaszok –  többek között depresszió, szorongás, pánikbetegség, táplálkozási zavarok, migrén, vérnyomásproblémák – esetén, illetve a rákkutatásban és krónikus fájdalommal élő betegek esetében.

A relaxáció jelentése ellazulás, a fogalom egyfajta gyűjtőnév. Ide soroljuk mindazokat a módszereket, amelyek alkalmazásával testi gyakorlatok útján lelki megnyugvást, kiegyensúlyozott közérzetet,az idegrendszer és a szervezet egészséges működését érhetjük el. A relaxáció valójában nem más, mint a mai ember számára nélkülözhetetlen pszichoszomatikus egészségvédő eljárást.

A hétköznapi, éber, tudatos állapotunkban a bal agyféltekei funkcióink dominálnak, ezért általában akaratlagosan,
realitás- vezérelten, ok-okozati összefüggésekben értelmezzük a világot, amikor hétköznapi működésmódban vagyunk. A jobb agyféltekénk ősibb, gyermekibb, közvetlen kapcsolatban áll a testünkkel.

Relaxáció során őt udjuk aktivizálni ls együttműködésre kérni: segítsen nekünk felfedezni önmagunk számunkra is rejtett bugyrait.

Relaxációval elérhetjük a vegetatív idegrendszerrel való kommunikációt, a vegetatív (akaratunktól függetlenül működő) idegrendszer pedig szoroskapcsolatban áll a jobb agyféltekei szabályozással. Ezért a jobb agyfélteke „nyelvén” – képi és szimbolikus nyelven – lehet megtanulni a szervezettel„társalogni”.

Mi történik a testedben relaxáció során?

Mára már számos kutatás igazolja, hogy a relaxált állapot hosszú távon jelentős, jótékony változásokat hoz létre a szervezetben. Azáltal, hogy az immunaktivitás fokozódik, a szervezet ellenállóbb a fertőzésekkel szemben. A stresszhatások jótékony csökkentésén kívül egyéb figyelemre méltó eredményeket is találtak.

Hosszú távon a meditációnak anti-aging, vagyis az öregedés folyamatait késleltető hatása van. Segít a szellemi, értelmi képességek megőrzésében, javul a látásélesség, fokozódik az éberség, a figyelmi és kognitív (megismerő) funkciók javulnak. Csökken az impulzivitás, ami azt jelenti, hogy javul az érzelmek és indulatok szabályozásának képessége.

A mélyrelaxációk rendszeres gyakrolásával képes lehetsz csökkenteni a fájdalmaidat, fokozni az örömre való képességedet, elősegíteni a saját gyógyulási folyamataidat.

A mélyrelaxáció része az izomok, a test ellazítása.  Csökken a szorongás, csökken a szervezetben a  stresszhormonok szintje -adrenalin, noradrenalin, kortizol-, valamint a  pulzus, a vérnyomás és a koleszterinszint is. A végtagokban fokozódik a hajszálerek vérellátása, az emésztési folyamatok aktívabbá válnak.

Az agy elektromágneses aktivitása is megváltozik:  az ébrenlétre jellemző gyorsabb béta hullámok (13-30 Hz) relaxált állapotban alfa hullámtevékenységre (8-12 Hz) váltanak, tehát a hétköznapi, éber állapotot egyfajta úgynevezett módosult tudatállapot váltja fel.

A képzeleti képekre és a beslő beszéd vagy külső vezetés során kapott szuggesztiókra a szervezet módosult tudatállapotban nagyon fogékonyan reagál. Amit elképzelünk, a testünk könnyebben megvalósítja. Egy egyszereű példa:  ha magad elé a kedvenc ételedet,relaxált állapotban azonnal elindul a nyáltermelés, valamint felidéződnek  az adott ételhez kapcsolódó érzések, emlékek is.

A relaxáció és a meditáció segítségével jobb és pihentetőbb lesz az alvás, érdemes gyakorolnod, ha alvászavarokkal küzdesz. Mindemellett  fejleszti az emlékezetet és az információfeldolgozást, így javítva a teljesítményt például a tanulásban vagy a munkahelyeden is. Segítségével tudatosabbá válasz a céljaid elérésben az élet bármely területén. Sokan beszámolnak arról, hogy a relaxáció, meditáció gyakorlásának hatására javult társas kapcslataik minősége is, eredményesebbé és könnyedebbé válik a csoportmunka,  magadra és másokra is jobban  oda tudsz figyelni.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!