A korai petefészek kimerülés (POF)

Mostanában egyre gyakrabban hallom krónikus női betegségben szenvedő pácienseimtől, hogy az endometriózis, PCOS, funkcionális meddőségi kivizsgálások vagy onkológiai kontroll vizsgáltok  mellett elküldik őket korai petefészek kimerülés tesztelésre is.

Hogy mi ennek az oka? Nos, ezen állapotok esetén örök kérdés a gyermekvállalás lehetősége, a teherbeesés és a sikeres kihordás valószínűsége. Az időfaktort hangsúlyozva az orvosok gyakran az asszisztált reprodukciós eljárások igénybevételét javasolják.

A fenti betegségeket gyakran hormontartalmú gyógyszerekkel kezelik, amelyek hatással vannak a  petefészkek saját hormontermelésére. Nagyon gyakori továbbá az ovariumokon végrehajtott, akár a petefészek állományt is érintő műtét, amelyek után előfordulhat a petefészkek korai kimerülésével járó állapot.

Mit is nevezünk tehát korai petefészek kimerülésnek? (premature ovariam failure-POF)

Normál esetben a menstruáció elmaradása a nők 45-55 éves kora körül következik be. Abban az esetben beszélünk korai petefészek kimerülésről, ha a rendszeres havi vérzés a 40. életév előtt megszűnik.

A beteg arra lehet figyelmes, hogy nincs menstruációja, ezért jelentkezik a nőgyógyászánál, aki vérvételre küldi hormonszint vizsgálat céljából. POF-ra utal a petefészek által termelt ösztrogén női nemi hormon hiánya, a vérben az agyalapi mirigy által termelt hormonok, az LH (luteinizáló hormon) és az FSH (follikulus stimuláló hormon) szintjének emelkedése.ű

Sok esetben a menopauzára jellemző tünetek- pl. hőhullámok-  is jelentkeznek. A betegség legnagyobb veszélyét az jelenti, hogy ha a folyamatot nem veszik észre időben, a már kialakult petefészek kimerülés nagyon nehezen kezelhető, és sokszor végleges meddőséget okoz. a kezdeti jeleknek kevesen tulajdonítanak nagyobb jelentőséget- ilyen például, ha a menstruációs ciklus első fele rövidebbé válik, vagy a petekilökődés hamarabb következik be , mint ahogyan az optimális lenne.

Hogy mi áll a POF hátterében, az mindmáig kérdéses.

Genetikai okok magyarázhatják, sőt, az állapot öröklődő jellege már bizonyítást nyert. Bizonyos enzimek hiánya, hormonális kezelések, korábbi műtétek, onkológiai megbetegedések során végzett sugár- vagy kemoterápia okozhat POf-t.Elképzelhető még autoimmun eredet, ilyenkor a szervezet idegen testként ismeri fel a petefészkeket és immunológiai támadást indít ellenük, ily módon gyulladást váltva ki ezen a területen, amely ellehetetleníti a petefészkek működését.

A korai petefészek kimerülés szerencsére nem gyakori, de egyre emelkedik a diagnosztizált betegek száma.a betegség kezelése gyakran marad hatástalan, mert a stimulációra nem reagálnak az ovariumok.

A menopauzával járó tüneteket hormonokat tartalmazó tapaszokkal vagy tablettákkal lehet enyhíteni. A megoldást napjainkban a petesejt-adományozás jelenti, amikor donor petefészkéből származó sejteket termékenyítenek meg a partner spermájával, és ezt/ezeket ültetik vissza a beteg méhnyálkahártyájába.

Jelenleg kutatások zajlanak a POF jövőbeli kezelését illetően. Szóba jöhet a veszélyeztetett nők korai szűrése és felismerése. Amennyiben a fiatal páciensnél szóba jön a POF-ra való hajlam, úgy kérheti majd a petefészek szöveteinek fagyasztását, amiből később mesterséges érleléssel érett tüszőket nyerhetnek a gyermekáldás reményében.

Árvai Nóra

Konzultáció ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!