A hüvelyi ultrahang szerepe az endometriózis diagnózisában

A transzvaginális, azaz hüvelyi ultrahang (TVUS- transvaginal ultrasound) egy képalkotó eszköz, amely pótolhatatlan több nőgyógyászati ​​állapot, például petefészek problémák, méhen kívüli terhesség és méh miómáinak diagnosztizálására.

A TVUS-t egyre inkább használják az endometriozis diagnosztizálásában, mivel nemcsak a méhben és a petefészekben, hanem a mélyebb medenceszerkezetekben is képes lehet felmérni az endometriozis jelenlétét. A növekvő használat miatt továbbra is felmerül a kérdés, hogy a TVUS ugyanolyan pontos-e a DIE (mélyen infliltrált endometriózis)  diagnosztizálásában, mint más képalkotó módszerek, például az MRI.

Ennek a cikknek a célja a vaginális ultrahang  pontosságának meghatározása mélyen ínfiltrált endometriózis esetében, a járóbeteg ellátásban.

A 2000. január és 2019. november közötti kutatási tanulmányokat 4 online adatbázisból vették, melyek jellemzői a következők voltak:

  • (1) TVUS (vagy annak egy változata,  mint a háromdimenziós [3D] TVUS, a szo-vaginográfia [SVG], a végbél vízkontrasztja [RWC]  TVUS vagy sósvíz kontrasztú TVUS);
  • (2) a résztvevők műtéten estek át (szövettani vizsgálattal vagy anélkül);
  • (3) a hangsúly az endometriózis előfordulásán volt, legyen az  a petefészekben, a hashártyában, a bélben, a hólyagban, az uterosacralis ligamentumokban (USL), a hüvely falában, a retovaginális septumban vagy a Douglasban (POD);
  • és (4) csak eredeti kutatási cikkek (nem esettanulmányok, szisztematikus áttekintések vagy metaanalízisek) szerepelhettek.

Az összes tanulmány 35 darab lett,, miután teljesítették a kizárási kritériumokat.

Négy cikkben a TVUS érzékenysége és specifitása a DIE diagnosztizálására 78,5% -ról 85,3% -ra, 46,1% -ról 92,5% -ra változott, míg a pontosság hét vizsgálatban 75,7% -ról 97% -ra változott.

Ezután a cikk megvizsgálja a TVUS alkalmazhatóságát a DIE specifikus eseteiben, ideértve a hólyagot, a méhszövetségi nyálkahártyákat, a petefészkeket, a Douglast és a rektoszigmoid vastagbelet. A TVUS érzékenysége a hólyag endometriozis diagnosztizálása szempontjából nagyon változatos volt (egyes vizsgálatok 20% és 100% között változtak.

Ezek közül a vizsgálatok közül azonban nagyon sokban volt túlzottan kis méretű minta volt elérhető a hólyagot érintő  endometriózisból. Átlagosan azonban a TVUS érzékenysége és érzékenysége a hólyag endometriosis diagnosztizálása alacsony volt.

Nyolc tanulmány 70% -nál kisebb érzékenységet és 80% -ot meghaladó specificitást mutatott ki az uterosacral ligamentum érintettségében.

A petefészek megbetegedései,  (főleg az endometriómák) kimutatása a TVUS-nál gyakran magas volt, 80-nál nagyobb érzékenységgel, a specifikusság pedig meghaladja a 90% -ot a legtöbb vizsgálatban.

Az endometriózis kimutatására a Douglasban   a TVUS érzékenysége  72-99%, illetve specifitása 90-100% volt.

A rektoszigmoid részvétel kimutatására a TVUS több vizsgálatban magas specifitást és specifitást mutatott (> 90%), ám a legtöbb vizsgálatot nagyon kis elemszámmal végezték.

A kutatók megjegyezték, hogy az érzékenységben, a specifitásban vagy a pontosságban sincs jelentős javulás abban az az esetben, ha bélelőkészítést végeztek a vizsgálat előtt.

Összességében a TVUS továbbra is jó eszköz a DIE-gyanúval rendelkező betegek kezdeti diagnózisához. Az endometriózis léziók helyétől függően a medencei szervek érintettségének eldöntése azonban gyakran további képalkotást, például MRI-t igényel.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32083336

 

Endoblog.hu- Az endometriózis honlap

Egy lépéssel előrébb járunk

Könyvek, mozgásanyagok ITT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!