A D-divat, avagy a D-vitamin tényleg csodaszer?

Sokat hallunk mostanában a D-vitaminról, krónikus női betegségek kapcsán is felmerült a d-vitamin szerepe  a terápiában. Nézzük, mi az igazság, valóban új fegyver van a  kezünkben az endometriózis elleni harcban?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyet ma már inkább hormonnak is tekintenek, mert maga az emberi szervezet is képes azt szintetizálni.  Két fő formája D2 és a D3 – vitamin, az előbbi növényi, az utóbbi állati eredetű.

A D-vitaminhiány tünetei: fáradékonyság, gyengeség-érzés, csontok törékenysége,csontvesztés,  fogak lágyulása, lassan gyógyuló sebek

Mi az, ami eleddig bizonyított tény?

Az autoimmun betegségek közül az alacsony D-vitamin-szint növeli a reumás ízületi gyulladások, az inzulinfüggő cukorbetegség és a sclerosis multiplex kialakulásának esélyét.

A kutatások szerint a D-vitamin hiánya hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához, annak kezelési esélyeit rontja, megnöveli a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát.

Vesebetegségek esetén a D-vitamin-hiány kockázata fokozott, ezért a megfelelő D-vitamin-pótlás kiemelt jelentőségű.
Emlőrák és vastagbéldaganatok kialakulása és lefolyása szempontjából a D-vitamin-hiány bizonyítottan rizikótényező.

A D-vitamin-hiány kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esés lehetőségét.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) esetén a D-vitamin-szint normalizálása kiemelten fontos.

Magzati és csecsemő-, illetve kisgyerekkori D-vitamin-hiányban az 1-es típusú cukorbetegség kockázata fokozódik.M ivel magzati korban a D-vitamin-ellátottság az anya vitaminszintjével arányos, a várandósság alatt különösen fontos a megfelelő pótlása.

Felnőttkorban a D-vitamin-hiány növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A máj- és epeúti betegségek fokozzák a D-vitamin-hiány kockázatát.

 

TEHÁT:

Az egészséged szempontjából nagyon fontos, hogy elegendő D-vitaminhoz juss. A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma (ezért nem alkalmas a szolárium a D-vitamin pótlására). Mivel azonban itthon késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, hiányállapot lép fel, ami számos betegség kockázatát növeli.A szakemberek a  közelmúltban tízszeresére emelték a D-vitamin napi ajánlott mennyiségét. Az új hazai szakmai ajánlás szerint  várandósság alatt az ideális D-vitamin-szint eléréséhez és megtartásához legalább napi 2000 egységnyi vitamin bevitele szükséges.

Hogyan győződhetsz meg a D-vitamin készleted állapotáról?

Jelenleg a háziorvos még nem írhat fel a D-vitamin-szintet mérő laborvizsgálatot. A D-vitamin szintjét a vérből mérik. Bár a szakemberek szerint itthon a lakosság legalább 70 százaléka biztosan vitaminhiányos, ha valaki erről tényszerűen is meg szeretne győződni, ezzel foglalkozó laboratóriumokban jelenleg átlagosan 6000 forint körüli összegért méretheti meg D-vitamin-szintjét.

Hogyan növelheted a D-vitamin szintedet?

A vitamin nagy mennyiségben található meg a tengeri halakban, a csukamájolajban, kis mennyiségben pedig a tojásban, májban fordul elő. Kapható már D-vitaminnal dúsított joghurt is, illetve többféle táplálékkiegészítő, amelyhez recept nélkül is hozzá lehet jutni. Nagy dózisú D-vitamin-készítmények viszont csak receptre válthatók ki. A gond ezzel az, hogy endometriózis diétában ezeknek az ételeknek a fogyasztása nem javasolt. Mit tehetsz mégis? Legalább napi negyed óra- húsz percet tartózkodj a napon úgy, hogy minél nagyobb testfelületen érjen a napfény. Nem kell, hogy ezt a legmelegebb déli órákra időzítsd, kora délelőtt, késő délután is tökéletesen megfelel, s így nem kell félned a nap sugarainak káros hatásaitól sem. Ezenkívül  fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, csírát nyersen! A hagyományos magyar konyhát követők maximum 80 egységnyi D-vitamint fogyasztanak naponta. Nagy dózisú D-vitamin-készítmények viszont csak receptre válthatók ki. HA biztosra akarsz menni, vegyél táplálék kiegészítőt is, de azért vigyázz, mert ad-vitamint túl lehet adagolni.

A D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesedhetnek.

 

DE:

A rendelkezésre álló kutatási adatok szerint tehát eddig kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a D-vitamin széles spektrumú gyógyászati alkalmazásában, de a felhasználás és adagolás pontos részleteit még mindig homály fedi. Ahhoz, hogy a D-vitamin az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és bizonyos autoimmun betegségek ellen bevethető „csodafegyver” lehessen, még további, klinikailag is alátámasztott kutatások kellenek.

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!