A bio-mítosz

A krónikus betegség hírére sokan azonnal drasztikus életmódváltásba fognak. Ezentúl mindent csak a biopiacon szerezzünk be? Vajon tényleg anynival egészségesebb a bio termék, hogy megérje drágábban, messzebbről, sokkalta macerásabban beszerezni?

Sokan hiszik azt, hogy a bio termékek egyáltalán nem érintkezhetnek kémiai anyaggal, ez azonban korántsem így van. Ami tény, hogy abio gazdák inkább preventíven gondoskodnak növényeikről, állataikról, mert ha ezok egyszer megbetegednek, akkor a bio minősítésű gazdálkodásokban megengedett orvoslási lehetőségekkel bizony igencsak nehéz kikecmeregni.

A bio gazdálkodásban is megengedett a permetezés, de kizárólag olyan szerekkel, amelyek nem szívódnak fel a növényekbe.

Az állatokat illetően pedig kitétel, hogy a bio gazda nem etetheti jószágait génkezelt takarmánnyal, illetve nem használhatnak növekedést, teljesítményt fokozó szereket sem.

Hogy lehet akkor, hogy amit jóval drágábban bioként vásárolunk, mégsem mindig teljesen vegyszermentes?

A biogazdaságokban ugyan tiltott a szintetikusan előállított szerekkel való permetezés, de kén- és réztartalmú szerekkel megengedett. Említettem, hogy a hangsúly a megelőzésen van, ha azonban ez nem sikerült, és a növényt rovar támadja meg vagy fertőzést kap, akkor ezek a természetes növényvédő szerek már semmit sem érnek.

A biogazda ilyenkor kétségbeeshet, hiszen az éves hozama forog kockán. Ha ilyen esetben rézzel túlpermetezi a növényeket, könnyen réztúladagolás léphet fel, a felesleges réz elraktározódik a növényben, és elfogyasztás után mérgezést okozhat állatban, emberben egyaránt.

A magyar gazdák egyik legnagyobb ellensége a gombafertőzés, talán még emlékeztek a hazai fuzárium-botrányra, amikor fény derült arra, hogy az elfogyasztott teljes őrlésű gabonától nőni kezdtek egy tízéves kisfiú mellei, és egy ötéves kislány menstruálni kezdett. A penészgomba által termelt méreganyagok túlnyomó része a kalász külső héjában rakódik le, ezért leginkább a teljes kiőrlésű gabona lehet veszélyes.

„A Gabonatermelők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke, Vancsura József úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy az árvíz által elöntött szántóterület országos szinten nem éri majd el az 50 ezer hektárt. „Az elmúlt hetekben lehullott csapadék mennyisége viszont már túl sok, a folyamatos esőzés nagyon megnöveli a gombabetegségek valószínűségét.”   /forrás: Haszon Agrár/

Azoknak, akik esznek húst és tejterméket, a bio minőség  vásárlását ajánlom, mert ezek (elvileg) nem tartalmazhatják a hormonokat, növekedés serkentőket, tejhozam-fokozókat, antibiotikumokat, amelyeket az így tartott állat húsának, tejének elfogyasztásakor a saját szervezetükbe is bevisznek.

Észnél kell lenni viszont a bio zöldség – és gyümölcs vásárlásnál, mert egyáltalán nem mindig bio , ami annak tűnik, vagyis aminek a csomagolásán bio-cimke fityeg.

Régi tanácsom: keresd fel az őstermelőt, és csakis a  saját szemednek higgy!

Árvai Nóra

endoblogger, szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, táplálkozási tanácsadó

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!