A 4 legfontosabb vitamin nőknek

Szinte képtelenség eligazodni, annyi táplálékkiegészítővel és vitaminkészítménnyel találkozhatunk a  patikákban, drogériák polcain. Krónikus betegként különösen kiszolgáltatva érezhetjük magunkat a gyógyszer- és táplálékkiegészítő iparral szemben, hiszen a hangzatos ígéreteknek tökéletes célcsoportja lehetünk. Nem kell azonban ezreket költenünk a legújabb csodaszerekre, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, a rendszeres testmozgásra és időzünk valamennyit a szabad levegőn. Ha mindenképpen úgy érzed, valamit még tenned kell az egészséged érdekében, és ezt kapszulák formájában szereznéd be, válassz ezek közül a „női” vitaminok közül!

1. E-vitamin

Szépségvitaminnak is hívják, hiszen ő felel táplálja, erősíti a hajat, a körmöket, és a bőrt. Hiányában nehezebben gyógyulnak a sérülések, könnyen lesz visszeres a láb. Endometriózisban, és minden menstruációs ciklus zavarával járó betegségben különösen fontos a fogyasztása, hiszen képes enyhíteni az ilyenkor jelentkező görcsökön. Antioxidáns hatása révén a sejtek rosszindulatú elváltozásait is képes megakadályozni.

2. C-vitamin

Sejtmegújító hatású, segíti a bőr gyógyulási folyamatait, ragyogó, egészséges, feszes bőrt eredményez. A megfázások időtartamát lerövidíti, erősíti az immunrendszert. Erősíti a vérereket, így képes csökkenteni a kisebb vérzések erősségét is. szerepet tulajdonítanak neki a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az asztma és az allergiák  megelőzésében is.

3. Folsav

Hozzájárul  a haj gyors növekedéséhez, és a dús hajkoronához. Várandósság esetében különösen fontos hogy megfelelő mennyiséget vigyünk be szervezetünkbe, hiszen csökkenti a velőcső-záródási  rendellenességek kockázatát. Segít megőrizni a gyomor- és bélnyálkahártya egészségét, ami fontos, ha sok fájdalomcsillapító gyógyszert szedünk, valamint elősegíti a vérképzést, ami szintén jól jöhet egy-egy erősebb, hosszabbra nyúlt menstruáció után. Fájdalomcsillapító szerepet is tulajdonítanak neki.

4. D-vitamin

Ennek a vitaminnak nemrégiben egy teljes cikket szenteltünk az Endoblogon. Ha lemaradtál volna róla, ide kattintva pótolhatod!

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke

. Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!