8 tipp nyaralás utáni rosszkedv ellen

Nyaralás után sokan küzdenek rosszkedvvel, egyesek- tévesen- nyaralás utáni depressziónak nevezik ezt a jelenséget. Pedig általában néhány nap alatt magától enyhülnek a tünetek, amelyek igen szerteágazóak lehetnek. A helyes elnevezés vakáció utáni lehangoltság, ami az angol post vacation blues- ból ered. A nyaralás utolsó napjain már sokan szívják a fogukat:

 

Jaj ne, haza kell menni mindjárt!

 

Milyen tünetekre kell figyelni nyaralás után?

  • motiválatlaság
  • nehéz „visszatérés”  a munkába
  • ürességérzet
  • étvágytalanság vagy épp fokozott étvágy
  • kedvetlenség
  • düh, ingerlékenység

A lehangoltság és a depresszió között a tünetek  intenzitásában és időtartalmában van különbség. Szakemberhez csak akkor kell fordulni, ha ezek a tünetek nem enyhülnek maguktól néhány nappal a hazaérkezés után, sőt.  Akkor viszont tényleg érdemes segítségért folyamodni.

A vakáció utáni lehangoltság okai

  1. Olyan hamar vége, és most hogyan tovább?

Hetek óta ez volt a kedvenc programod, tervezni, ötletelni, mit fogsz megnézni, hol fogsz enni… alig vártad, hogy indulj, ez az utazás adta az erőt az előtted álló szürke hétköznapokhoz, és BUMM!! Amit annyira vártál, ami az élted középpontját adta hetekig, pillanatok alatt elszaladt. Olyan ez, mint a futóknak a nagy cél, edz hetekig, hónapokig, várja a versenyt., megvan, teljesítve, pár perces eufória aztán üresség… és akkor most mi van? Hogyan tovább?

2.  Csodát vártál

Vártad a nyaralást, mint a Messiást. Vártad, hogy kiragadjon a hétköznapok mókuskerekéből, vártad, hogy a tengerparton majd megkéri a kezed, vártad, hogy majd a stresszmentesebb napok alatt megfogan a babád… szóval, igazából csodát vártál, azt, hogy a nyaralás majd megold minden problémát és megváltoztatja az életed… de igazából a nyaralás, bármilyen klassz is, nem több 7-10 kellemes napnál. Utána vissza kell térni a mindennapi életedbe. Nem csodatevő, nem oldja meg a gondjaidat, nem cseréli le a főnöködet, a munkádat, hiába mondják a dokik, nem oldja meg a meddőségi problémákat sem…hirtelen újra ott találod magad az életedben, és ha az most jelenleg nem tesz téged boldoggá, akkor sajnos a nyaralás után sem fog.

Tippek a nyaralás utáni rosszkedv elkerülésére

  • Várjon egy kedves üzenet otthon a nyaralás előtti önmagadtól! Welcome home, és egy nagy mosolyjel átmelengeti a szíved és felidézi a nyaralás előtti felfokozott hangulatodat.
  • Adj magadnak pár napot, legyen átmenet a nyaralás és a munka  között, ne ugorj azonnal fejest három óra alvás után a munkába. Erre különösen figyelj, ha időeltolódással is meg kell birkóznia a szervezetednek.
  • Tedd rendbe az otthonod! Takaríts ki, rögtön pakold ki a bőröndödet is, így kellemesebb, rendezettebb hellyé válik az otthonod és te is aktív cselekvésbe fordítod az energiáidat.
  • Menj el a kis kedvenceidért a panzióba azonnal! Ha van kutyád, macskád, ő az otthonod része és fura nélküle. Hozd vissza és örüljetek egymásnak a lehető leghamarabb!
  • Tarts élménybeszámolót a barátaidnak, mutass nekik néhány fényképet, add át a kis meglepetéseket, amit hoztál- ugye milyen jó együtt lenni, kapcsolódni?
  • Ha megszeretted az országot, ahol jártál, tetszett a kultúra, miért ne csempésznél bele egy kicsit belőle a hétköznapjaidba? Japán főzőtanfolyam, kubai tánctanfolyam, francia nyelvórák… és egy kicsit minden héten visszacsöppensz a hangulatba, akár tervezheted a nagy visszatérést is immáron úgy, hogy beszéled a nyelvet, ismered a konyhát, stb.
  • Idézd fel a helyet, ahol ejtőztél a tengerparton a pálmafák alatt, és minden héten szánj időt a kedvenc hely meditációra, ahol odaképzeled magad erre a helyre és feltöltődsz, kikapcsolódsz a vizualizáció által!
  • Sokan mondják, kezdd el tervezni a következő utazást, és persze, az mindig jó dolog, de valójában nem lehet utazásról utazásra élni. Légy őszinte magaddal, és kérdezd meg magadtól, min kellene változtatnod ahhoz, hogy itthon, a valódi életedben is szuperül érezhesd magad.

Bejelentkezés konzultációra ITT

A szerző könyveit ITT éred el

A szerzővel készült interjút a témában a Dunakanyar FM-en hallgathatod meg!

Szeretnél még többet tudni? Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

FB

INSTA ENDÓS

TIKTOK

KÖNYVEK

YOUTUBE

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!