6+1 tipp az intim területek egészségéért

A nők intim testrészeinek egészsége kiemelten fontos jelentőségű akkor, ha valamilyen krónikus nőgyógyásztai betegséggel küzdenek, hiszen gyakoribb az orvosi vizsgálat, az ultrahang, gyakrabban fordul elő rendellenes erősségű vagy hosszúságú vérzés, legyengül az intim területek saját védekező rendszere, összességében „több a macera.”

1. Mindig használj óvszert!

Ezt nem kell magyarázni. Hacsak nem Te vagy Szűz Mária és Teréz Anya keveréke, amennyiben még nem teljesen kizárólagos elkötelezett és megbízható kapcsolatban élsz, nagyon vigyázz magadra.

2. Jógázz az erős gátizmokért!

sok női macerától, későbbi kellemetlenségtől és betegségtől is megkímélheted magad, ha szánsz erre két naponta három percet. Belefér, nem igaz? Az EndoShopon találsz letölthető gátizom jógát!

3. Nem ciki a pamut fehérnemű!

Legyen a fehérneműd jó minőségű, szellőző, kellemes anyagból. Főképpen sporttevékenység közben/után és  menstruáció idején terjednek könnyena  baktériumok, figyelj oda.

4. Ne vidd túlzásba az intim higéniát!

Elég naponta kétszer lezuhanyozni és odalent is megmosakodni, az intim zuhanyok, irrigátorok használata felesleges sőt kerülendő, mert felborítja az intim egyensúlyt és elveszi a testedtől a kontrollt. Egyszerű intim mosakodót vagy natúr tusfürdőt használj, semmi mást.

5. Így szexelj, hogy ne legyen belőle gondod „odalent”!

Szex  után érdemes pisilni, ürítsd a hólyagodat, zuhanyozz le. Ha azt érzed, hogy annak ellenére, hogy kívántad a partneredet, az együttlét nem volt komfortos, száraz, picit égő érzés jelentkezik a hüvelyedben, az azt jelenti, már bújkál benned valami. Mielőtt eldurvulna, inkább használj tejsavas krémet, kúpot, amit recept nélkül is beszerezhetsz a patikában.

6. Járj rendszeresen szűrésre!

Félévente lásson a nőgyógyászod akkor is, ha minden rendben, évente pedig végeztesd el a rákszűrést is. Ha már megvan a baj és fertőzés jeleit észleled magadon, vagy vegyél patikai tesztet hogy baktérium vagy gomba okozza-e a bajokat, és célzottan kezeld, vagy menj orvoshoz mintavételre. Nem érdemes összevissza minden krémet, kúpot, csodabogyót használnod, mert felborítod az egyensúlyt és folyton visszaesel majd, ha nem megy, inkább bízd szakemberre a megfelelő kezelés kiválasztását.

+1: Ha gyakran van ilyen jellegű problémád, a nőgyógyászati kezelések után makacsl mindig visszatérnek a bajok, és a fenti módszerek segítségével nem tudsz kikeveredni belőle, érdemes elgondolkodnod, miért jelez ilyen módon a tested, mi lehet a gond, amire felhívja a figyelmedet a tünetekkel. Érdemes lehet pszichológushoz fordulnod, hogy hogy a végére tudj járni a dolognak.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Jelentkezz be hozzám egy konzultációra ITT!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!