5 jelentéktelennek tűnő dolog, amit elhallgasz az nőgyógyászod elől

Veled is előfordult már, hogy egy-egy kínosabb kérdésre nem a teljes igazságot válaszoltad az orvosodnak? Az alábbiakban felsorolom az öt, nőgyógyászati rendelőkben leggyakrabban elhangzó füllentést, amelyekről elsőre talán úgy tűnik, igazán nem fontos a kezelésed szempontjából. Lássuk, mi az igazság velük kapcsolatban.

1. Füllentés

„Nem dohányzom”.

Ha valójában néha el-elkérsz egy szál cigarettát a barátoktól, munkatársaktól, vagy  hétvégente előfordul, hogy rágyújtasz a buli hevében, jobban jársz, ha nem hallgatod el ezt a tényt az orvosod elől. Talán úgy gondolod, ennyinek igazán nincs jelentősége, hiszen nem szívsz el egy dobozzal naponta, fontos tisztában lenned azzal, hogy a dohányzásban nincs biztonsági határ. Az alkalmi dohányosok is sok tekintetben veszélyeztetettebbek, mint a füstmentes populáció. Ha orvosod megkérdezi, dohányzol-e, azt nem véletlenül teszi. Ha bevallod neki, kevesebb eséllyel ír fel neked hormontartalmú fogamzás gátlót vagy egyéb hormontartalmú gyógyszert, hiszen „koca-dohányosként” is nő az esélye a vérrög kialakulásának, ami  szív- vagy akár agyi trombózist is okozhat.

2. Füllentés

„Monogám kapcsolatban élek.”

Fájdalmas szex,  együttlét utáni vérezgetés, teherbeesési nehézség… az endometriózis tipikus tünetei, igaz?  Azt gondolhatod, akkor nem is kell beszámolnod a nőgyógyásznak az egy éjszakás kalandodról, vagy arról, hogy kezeltek már szexuális úton terjedő betegséggel.

Nos, sajnos bármilyen kellemetlen is erről beszélned, a helyzet az, hogy ha csak egyetlen védekezés nélküli aktus is történt, már az is elegendő ahhoz, hogy összeszedj egy csúnya fertőzést, ami a fenti tüneteket okozhatja. Ha ez szóba jöhet,kérd az orvosodat, hogy vizsgálja meg, nincs -e valahol heg vagy forradás, amit egy esetleges régebbi fertőzés következménye.

Jó ha tudod,hogy a kezeletlenül hagyott fertőzés, mint például a chlamydia vagy a gonorrhea meddőséghez vezethet, a HPV pedig akár méhnyakrákot is okozhat. Légy őszinte az orvosoddal  mind a múltbeli, mind a jelenbeli szexuális szokásaiddal kapcsolatban.

3. Füllentés

„Rendben van az emésztésem.”

Egy újabb kérdés, amit a nőgyógyászod biztosan feltesz Neked az éves kontrollon, Te pedig hajlamos vagy rávágni: Persze, rendben van, még akkor is, ha bizonyos időközönként előfordul, hogy olyan kellemetlen tüneteid vannak, mint a haspuffadás, hasmenés vagy székrekedés, esetleg időről időre véres a székleted.

Nem érdemes elbagatellizálnod ezt a jelenséget. Bár való igaz, hogy általában nincs nagy probléma a panaszok hátterében, hiszen a  stressz, a helytelen táplálkozás, a belek érzékenysége már önmagában okozhat ilyen tüneteket, mégsem  érdemes elbagatellizálnod ezt a jelenséget. azt már biztosan tudod, hogy az endometriózis a beleket is érintheti, s ez komoly odafigyelést igényel.

Azt pedig főleg jelezd az orvosodnak, ha vért látsz a székletedben, mert egy apró aranyér csomócska is tud ugyan ilyet produkálni, de önmagad megnyugtatása végett is érdemes kizárni a komolyabb okokat, mint pl. petefészek  jó – és rossz indulatú betegségei, Crohn-betegség, vastagbél-rák.

4. Füllentés

„Nem szedek semmilyen gyógyszert.”

Amikor a doktor megkérdezi, hogy milyen gyógyszert szedsz, feltétlenül fel kell sorolnod a vitaminokat  és a gyógynövény tartalmú táplálék kiegészítőket is, akkor is, ha nem tulajdonítasz nekik nagyobb jelentőséget. sokszor hallom a pácienseimtől: hogy ez avgy az a kapszula „csupa természetes anyagot tartalmaz.”

Az, hogy természetes az anyag, nem jelenti azt, hogy nem lehet ártalmas, főleg orvosi felügyelet nélkül porciózva. Különösen igaz ez akkor, ha a táplálék-kiegészítőket gyógyszerekkel együtt szeded, hiszen egymás hatását gyengíthetik vagy épp növelhetik.

Ne felejts ki semmit, bátran sorold el, mi mindennel kísérletezel otthon, sé kérd ki orvosod tanácsát.

5. Füllentés

„Egészségesen étkezem.”

Endometriózis diagnózis után az ember általában elszánja magát az életmód-váltásra. Ez nagyon helyes, hiszen nem is jó dolog chipsel és cukorkával mérgezni a  testünket.

De a manapság divatos endometriózis diéták közül nem egy sajnos elveti a sulykot. A kutatások által nem bizonyított divatdiéták és tisztító kúrák túlzott megszorításai nem csak az ember lelkét, de  a testét is megsínylik, vitaminhiányt, a vércukorszint ingadozását, a szervezet dehidratáltságát és, fáradékonyságot, depressziós hangulatot, gyengeség-érzést és kóros izomtömeg csökkenést okoznak. Mondd el orvosodnak, hogy hogyan étkezel, és hallgasd meg a tanácsait. Ha végképp senkiben sem bízol, csináltass egy teljes vérképet: a kis csillagocskák nem hazudnak.

Szeretettel kívánok szép hetet!

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!