5 szabály az átlátható mindennapokért- vendég szakértő az Endoblogon

Nem elég, hogy nőként már így is ezer felé szakadunk- házimunka, karrier, társ, gyereknevelés, barátok, önmegvalósítás-  azok, akik krónikus betegséggel élnek, könnyen még bonyolultabb helyzetben találhatják magukat.  Az időnket „rabolja” a rendszeres testmozgás, az orvoshoz járkálás, az egészséges ételek utáni kajtatás és receptböngészés,és  saját magunk lelki karbantartása is.bizony, az egészség visszaszerzése és megtartása időt,  energiákat követel.  Ezért kértem fel a Rendteremtő.hu szakértőjét,Csányi Andreát,  hogy segítsen nekünk tippekkel, trükkökkel, hogyan lehetünk az időmenedzselés mesternői!Fogadjátok Őt is szeretettel!

Amikor az ember elhatározza, hogy nem sodródik tovább, hanem gatyába rázza a mindennapokat, minden olyan nehéznek tűnik. Igen, kell egy kicsit gyakorolni a szervezést, de nem lehetetlen a szétszórtságból összeszedetté válni.

A kezdeni nehézségek áthidalására tartsd be a következő szabályokat, és elindulsz a profi szervezők útján:

1.) Írj fel mindent
Köztudott, hogy amit leírunk az jobban megmarad a fejünkben. Jobban emlékszünk rá. Ez az egyszerű tevékenység sokat segíthet abban, hogy képben legyél az időpontokkal, tennivalókkal. Írhatsz jegyzetlapra, vagy használhatod a különböző eszközeidet is jegyzetelésre, emlékeztetők írására. Okostelefonokra, táblagépekre is remek alkalmazásokat lehet találni, akár ingyeneset is, válassz egy jegyzetelési formát és írd fel minden dolgodat.

2.) Legyen nálad az irányítás
Valamit el kell intézni? Ne bízd magad a körülményekre, ahova csak lehet kérj előzetesen időpontot. Így nagy valószínűséggel kevesebbet kell várakoznod, és jobban meg tudod becsülni, mennyi idődet veszi el az ügyintézés. Ha tudod, hogy nagyjából mennyi idő alatt végzel valamivel, egyszerűbben meg tudod tervezni a nap további részét.
3.) Legyen B terv szükség esetére
Legyen szó munkáról, hétvégi programról jó ha van egy tartalék ötleted amit használni tudsz ha borul a program. Íme két példa:

A )Eltervezted milyen feladatokkal végzel a munkahelyeden, és egy váratlan megbeszélés elvesz majdnem 2 órát az idődből. A tennivaló listádon jelöld be előre a 3 legfontosabb feladatot amivel mindenképpen végezned kell, ha kevesebb az időd mint tervezted csak ezekkel foglalkozz, a többit tedd át a következő napra.

B) Kültéri programot szerveztek a hétvégére, a gyerekek már beleélték magukat, hogy lesz valami program, de esik az eső. Keress a kültéri programmal egy időben beltéri programot is, hogy ne maradjon el a szórakozás. Jó ha van elképzelésed arról, hogy ha a gyermeked beteg neked pedig tényleg valami halaszthatatlant kell intézni, ki fog majd vigyázni pár órát a csemetédre.

4.) Készülj fel a következő napra
A listák írásával, és a határidőnapló használatával előre gondolkozol, ám még mást is tehetsz hogy szervezettek legyenek a napjaid. Este készítsd ki a másnapi ruháidat. A mobilodról időjárás előrejelző alkalmazás segítségével tájékozódhatsz a várható időjárásról. Pakolj be mindent a táskádba amire másnap szükséged lesz. A konyhában tegyél rendet a pulton, hogy a reggelizés és kávézás simán menjen.

5.) Lapozz előre
Ha van tennivaló listád, határidőnaplód, vagy a telefonodban jegyzetek, hétvégén lapozz előre 1-2 hetet és nézd meg milyen programok, események lesznek. Így nem érnek váratlanul a dolgok, és nem az utolsó pillanatban kell kapkodnod valaminek a megszervezésével, megvásárlásával.

Ígérd meg nekem, hogy teszel egy próbát, ha ezeket a szabályokat valamilyen okból még nem alkalmazod. Nem kell egyszerre mindet bevezetned, de legalább egyet már ma kezdj el alkalmazni.
Figyeld meg mennyivel hatékonyabb vagy, ha pontosan tudod mit kell tenned, mintha folyton azon törnéd a fejed, hogy mit kellene még csinálnod.

Árvai Nóra

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!