10 egyszerű tipp az egészségért és derűs hangulatért, amelyek nem kerülnek semmibe-

Van néhány egyszerű dolog, amit mindenkinek meg kellene tennie a saját egészségének az érdekében, mégis sokszor elfeledkezünk róluk, pedig igazán nem kerülnek semmibe.  Krónikus betegség esetén ezek az apróságoknak tűnő dolgok még nagyobb jelentőséggel bírnak, mint egyébként.

Lássuk, mit tehetsz önmagadért minden nap?

1. Ügyelj a fizikai erőnlétedre!

Legye része életednek a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, és fordíts elegendő időt a  feltöltődésre is! Ma már számtalan sport közül választhatsz, biztosan van, amelyiket szívesen kipróbálnád, csak eddig túl „elfoglalt2 voltál hozzá:-P Mi most pénteken együtt jógázunk majd az Endoblog követőivel, jelentkezz és tarts velünk!

2. Minden nap tölts el időt a szabadban!

Nálam erre tökéletesen bevált módszer a kutyasétáltatás. Ha nincs kutyád, fogadj örökbe egyet. 😛 Ha nem teheted, akkor menj autó nélkül a közértbe, szállj le egy megállóval előbb a buszról, csináljatok sétálós randit a pároddal, kirándulj, élvezd, hogy még ijen szépen ragyog a nap!

3. Aludj eleget!

Levertnek érezheted magad, ingerlékeny lehetsz, falási rohamok törhetnek rád pusztán azért, mert nem aludtál jól az éjszaka. Ha ez a  helyzet tartóssá válik, hízáshoz, hormonális problémákhoz, rossz közérzethez, a teljesítőképesség romlásához és depresszióhoz vezethet. Szánj időt a pihenésre, ne hajszold túl magad!

4. Igyál sok vizet!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mert hiába folyik a csapból is ez, az emberek nagy része mégsem iszik elegendő folyadékot. Szédülés, ygengeségérzet, ingerlékenység, fokozódó fejfájás, túlzott éhségérzet…ezek mögött a tünetek mögött mind állhat az, hogy ma még nem ittál többet egy pohárka víznél.

5. Tanulj meg valami újat!

biztosan van valami, ami érdekel, amiben szeretnél fejlődni. Nem kel rögtön szakmát váltani, de érdemes szélesíten ia látókörödet. Tanulj valami újat, amiben örömödet leled! Ma már nincs kifogás, tanulhatsz este, vagy hétvégén, de akár online tréningeken, webináriumokon is.

6. Figyelj oda másokra is!

Lehet, hogy sok nehézséggel küzdesz, de maradj nyitott másokra is, legyél jelen a családod, barátaid életében. Jelentkezz önkéntes munkára, vagy  add a megunt ruháidat egy szimpatikus segélyszervezetnek!

7. Beszélgess!

Oszd meg szeretteiddel, barátaiddal mindazt, amin keresztül mész. Ne szégyellj segítséget kérni, ha szükséged van rá. Bátran és határozottan, érthetően kommunikáld az igényeidet!

8.  Találd meg azt, ami rajtad múlik!

Vizsgáld meg jelenlegi élethelyzetedet, és találd meg azt a pontot, amiben beleszólhatsz a dolgok alakulásába. Például endometriózis esetén kevéssé tudsz tenni azért, hogy ne csak 2 hónap múlva juss el egy fontos vizsgálatra, de ha addig is aktívan töltöd az idődet, odafigyelsz magadra, egészségesen étkezel, sportolsz,  relaxációt tanulsz és gyakorolsz, máris nem érzed tehetetlennek magadat, és nem telik érdemtelenül el az a két hosszú hónap.

9. Tudatosítsd magadban a pozitívumokat!

Vezess hála-listát, vagy minden este gondol át, milyen kisebb-nagyobb örömök értek az adott napon!

10. Rakj rendet!

Az életedben, a fejedben helyre tenni a dolgokat könnyebb, ha először harmóniát, rendet teremtesz z otthonodban, környezetedben is. A takarítást kezd először a láthatatlan helyeken, konyha- és gardróbszekrényekben. Ne sajnálj megválni a feleslegessé vált dolgoktól, gyakorold az elengedést.Ezután kritikus szemmel vizsgáld át lakásodat, és figyeld meg, miről árulkodik rólad. Vajon az itt lakó ember egy vidám, élettel teli nő? Ha szükséges, változtass, akár apróságokkal is nagy eredményeket érhetsz el!

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!