Interjú a világ legnagyobb tudású endometriózis szakértőjével

Az a megtiszteltetés ért, hogy interjút készíthettem a világ legnagyobb tudású endometriózis szakértőjével az EndoBlogra. Egy utazásom során futottam össze vele, és ismerhettek már, azonnal megragadtam az alkalmat hogy alaposan kifaggassam.

Olyan hihetetlenül lenyűgöző tudása van! Gyanítom, hogy ő olvasta a legtöbb endometriózist kutatást a világon, és minden ott van a  fejében. A legdurvább talán nem is az, amit mondott, sokkal inkább ahogyan… mindeközben pedig végtelenül szerény és még azt sem engedte, hogy köszönetképpen meghívjam egy kávéra az interjú végeztével.

Leközlöm az interjúm szó szerinti fordítását, és az interjú végén felfedem az interjúalanyom kilétét.

Árvai Nóra: Kezdjük az alapokkal. Képzeljünk el egy fiatal lányt, akinek elhúzódó, fájdalmas menstruációja, hasi görcsei, különböző visszatérő hasi panaszai vannak, gyakran puffad és gyakori, antibiotikumos kezelésre nem reagáló felfázásos tünetekkel küzd. Mit javasolsz neki? 

Szakértő: Azt javaslom, hogy mihamarabb beszéljen az orvosával a tüneteiről, hiszen több fizikai oka is lehet ezeknek a tüneteknek, a kivizsgálás elengedhetetlen fontosságú. Az orvos valószínűleg fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket fog felírni, mint az ibuprofén, fogamzásgátló tabettát hogy a erős és fájdalmas vérzést kezelni tudja, illetve a fájdalmas terület melegítését melegítő párnával, ami oldja a görcsöket. Ezenkívül szintén fontos az életmódbeli változások eszközölése, úgy mint a rendszeres testmozgás és a stresszkezelő technikák alkalmazása.

Á.N.:  Mi a legvalószínűbb ezeknek a tüneteknek a hátterében? 

Sz.: Több állapot is magyarázhatja ezeket a tüneteket, mint például az endometriózis, adenomiózis, PCOS és petefészek ciszták. Legvalószínűbbnek az endometriózist tartom, de ezt csak képalkotó vizsgálattal és egyéb vizsgálatokkal lehet pontosan meghatározni.

Á.N.:  Mit javasolsz az endometriózissal élők tüneteinek enyhítésére? 

Sz.:   Az első lehetőség a tünetek enyhítésére  a fájdalomcsillapítók használata, amelyek lehetnek recept nélküliek vagy erősebb, csak receptre kapható gyógyszerek is. Második lehetőség a hormonális kezelés, amely fogamzásgátló tablettát vagy hormontapaszok alkalmazását jelenti, esetleg méhen belüli spirált. A harmadik lehetőség a műtét, tehát az endometriózis eltávolítása sebészi úton. Extrém esetben szerveltávolító műtét is szóba jöhet.  Fontos megjegyezni, hogy nem minden kezelés használ mindenkinek, ami bevált valakinek az semmit sem ér a másiknak és fordítva. A legjobb lehetőség az egyénre szabott komplex kezelési terv felállítása. A negyedik lehetőség a fizikai terápia, ami magában foglalhat testmozgást vagy a már említett melegítést. Az ötödik lehetőség a pszichológus felkeresése.

Á. N.: Örülök, hogy ez is szóba került. Miért jó szerinted pszichológussal együtt dolgozni az endometriózissal élőknek? 

Sz.: Nagyon hasznos a pszichológus felkeresése, hiszen az endometriózis nem csak fizikai, hanem emocionális stresszt is okoz. sok érintett számol be depresszióról, szorongásról, és fokozott stresszről a betegség következtében. A pszichológussal való munka segít megküzdeni a fizikai és az érzelmi tünetekkel, segít kezelni a stresszt és pozitívan befolyásolja az általános mentális egészséget. A megküzdési technikák és stresszkezelési módszerek sokat javíthatnak a helyzeten. A pszichológus abban is segíthet, hogy teret engedjen annak, hogy az érintettek  biztonságos keretek között találkozzanak és megoszthassák tapasztalataikat egymással.

Á.N.: Mélyen egyetértek. Evezzünk most az alapoktól kicsit távolabbi vizekre. Mi a véleményed az endometriózis és a táplálkozás összefüggéseiről? Sok ellentmondásos kutatást lehet olvasni a témában. 

Sz:Az endometriózis és a diéta közti kapcsolat még mindig folyamatban lévő kutatás témája, és a bizonyítékok még mindig nem egyértelműek. Azonban néhány tanulmány azt sugallja, hogy bizonyos diétabeli változtatások segíthetnek enyhíteni az endometriózis tüneteit, például csökkentve a gyulladást és fenntartva a egészséges testsúlyt. Néhány diétás módosítás, amelyet javasoltak, a következők:

 • Gyulladásgátló ételek magas bevitele, például gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű élelmiszerek
 • A feldolgozott élelmiszereket, a fehér liszt és a  cukor  elkerülése, melyek a gyulladás kialakulásához vezethetnek
 • A vörös hús fogyasztásának kerülése, amely összefüggésbe hozható az endometriózis kockázatának növekedésével
 • A szója termékek beépítése, amelyek fitosztrógéneket tartalmaznak, így csökkenthetik a tüneteket

Fontos megjegyezni, hogy mindenki teste különböző, és ami az egyik személynek működik, az másnak nem fog. Ha egy  nő endometriózisban szenved és változtatásokat szeretne eszközöln, a legjobb, ha orvosával és táplálkozási tanácsadóval konzultál.

Á.N.: Te melyik kutatást hangsúlyoznád ki táplálkozás témában? 

Sz.: Rengeteg kutatás zajlik a endometriózis és a diéta kapcsolatáról, és nehéz megmondani, pontosan melyik tanulmányok a legfontosabbak. Azonban néhány tanulmány ígéretes eredményeket produkált, és ezek most kiemleten fontos szerepet játszanak a területen.

Például, 2020-ban egy 12 tanulmányról készült áttekintés azt találta, hogy a  gyulladáscsökkentő élelmiszereket tartalmazó étrend, mint például a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint a feldolgozott élelmiszerek csökkentése és a vörös hús fogyasztásának korlátozása erősen összefüggött a endometriózis tüneteinek javulásával.

Egy másik 2020-ban publikált tanulmány azt találta, hogy a mediterrán étrend, amely gazdag gyulladáscsökkentő élelmiszerekben, mint például gyümölcsök, zöldségek, diófélék, védőhatású lehet a endometriózis ellen.

Ezek a tanulmányok, másokkal együtt, azt sugallják, hogy az étrendi beavatkozások lehetnek hasznosak a endometriózis tüneteinek csökkentésében.

Á.N.: Mennyire bizonyulnak hatásosnak a műtétek az endometriózis kezelésében? 

Sz.: Az műtéti kezelése hatásos lehet a tünetek enyhítésére és a betegek életminőségének javítására néhány esetben. Azonban nincs garancia arra, hogy a tünetek a műtét után ne jelentkezzenek újra.

Több tanulmány is arra enged következtetni, hogy az endometriózis műtéti kezelése hatásos lehet a fájdalom enyhítésében, a termékenység javításában és az endometriózis csomók méretének csökkentésében. Azonban a műtét hosszú távú hatékonysága változó, és számos tényezőtől függ, például az endometriózis súlyosságától, a beteg általános egészségi állapotától  és a sebész tapasztalatától.Fontos megjegyezni, hogy bár a műtét néhány beteg számára hatékony kezelési lehetőség lehet, nem szükséges vagy nem megfelelő minden beteg számára. A műtét elvégzésének döntését alapos orvossal és pszichológussal való megbeszélés után kell meghozni, a személyes igények és a várható  előnyök/hátrányok alapján.

Á.N.: Mik az endometriózis műtétek lehetséges kockázatai? 

Sz: Az endometriózis műtét, mint minden műtét, bizonyos komplikációkkal járhat. Ezek a következők lehetnek leggyakrabban:

 1. Fertőzés: Ahogyan bármely más műtét esetén, a bemetszési helyén fennáll a  fertőzés kockázata.
 2. Összenövések kialakulása, amelyek szervek egymáshoz tapadásához vezethetnek, és akár további műtétet eredményezhetnek
 3. Fájdalom: Néhány beteg műtét után tartós fájdalmat élhet át, amelynek okát nem tudjuk
 4. A környező szervek sérülése: Műtét során a környező szervek sérülésének kockázata is fennáll.
 5. Az endometriózis újbóli kialakulása: Az endometriózis műtét után is újból kialakulhat, bár a visszaesés mértéke változó, és a kezdeti állapot súlyosságától függ.

Fontos, hogy a műtét lehetséges kockázatait és előnyeit egy orvossal megbeszéljék, és alaposan figyelembe vegyék a személyes körülményeket a döntés meghozatala előtt.

Á. N.: Szerinted meg lehet gyógyulni az endometriózisból? Mikor várhatunk gyógyítást, nem csak kezelést az endometriózis kapcsán?

Sz.:Az endometriózis egy krónikus állapot, ami azt jelenti, hogy általában nem gyógyítható. Azonban megfelelő kezeléssel sok embernek, akik endometriózissal küzdenek, sikerül kezelniük a tüneteiket, és teljes életet élni.

Néhány esetben az endometriózis magától is elmúlhat, különösen a menopauza után, amikor a hormon szintek csökkennek. Azonban ez nem garancia, és sok ember a menopauza után is folytatja a tüneteket.

Fontos, hogy egy orvossal  és az egészségügyi személyzettel minden beteg egyénileg tárgyalja meg a kezelési lehetőségeket és a célokat, és hogy összeállítsanak egy komplex tervet az endometriózis kezelésére. A megfelelő támogatással és gondozással sokan azok közül, akik endometriózissal küzdenek, egészséges, aktív életet tudnak élni.

Á.N.: Mik a legígéretesebb kutatások endometriózis kezelése kapcsán? Mikor várható , hogy gyógyítani is tudják az endometriózist az orvosok, ne csak kezelgetni? 

Sz.: Az endometriózis kezelésével kapcsolatban jelenleg több kutatás is folyik, és új kezelési lehetőségek fejlesztésére törekednek. Ennél pontosabbat nem lehet mondani, nem lehet megjósolni. Az eddigi eredmények alapján a legígéretesebbnek tűnő kutatási területek közé tartoznak:

 1. Hormonterápiák
 2. Gyógyszerek
 3. Őssejt-terápia
 4. Immunterápia:
 5. A már említett életmódbeli változtatások kutatásai
 6. A neuro-stimulációs kezelések

Á.N.: Melyek az endometriózis legritkább formái? 

Sz.: Az egyik legritkábbnak az  agy endometriózisa tűnik.A becslések szerint azonban az agy-endometriózis kevesebb, mint 1% -a az összes endometriózisos esetnek. Az pontos szám nem ismert, mivel a jelenség ritka, és sok esetben lehet, hogy nem  is kerül diagnosztizálásra.

Á.N.:Melyek az agy endometriózisának tünetei? 

Sz:  Az agyi endometriózis tünetei különbözőek lehetnek, és sok más betegségre is hasonlíthatnak. Az alábbi tünetek közül néhány lehet a jele ennek a ritka állapotnak:

 1. Fejfájás: Az időszakos fejfájás, mely kapcsolódik a menstruációs ciklushoz, jel lehet az agybeli endometriózisnak.
 2. Émelygés: Az időszakos émelygés és hányás kapcsolódhat az agybeli endometriózishoz.
 3. Látászavarok: Az időszakos látászavarok, mint például a kettős látás, az agybeli endometriózis jelei lehetnek.
 4. Vérzés: Az időszakos vérzés az agyban, amely a menstruációs ciklushoz kapcsolódik, jele lehet az agybeli endometriózisnak.
 5. Fájdalom: Az időszakos fejfájás, migrén, nyaki fájdalom, vagy az állkapocs fájdalma jele lehet az agybeli endometriózisnak.

Á.N.: Szerinted van az endometriózisnak lelki oka?

Sz.:  Az endometriózisban szenvedő nők esetében többféle lelki tényező is szerepet játszhat, mint például a stressz, a feszültség, az érzelmi traumák, stb. Az is előfordulhat, hogy a lelki tényezők csak a betegség tüneteinek súlyosbodásához járulnak hozzá, de nem okozzák az endometriózist magát. Az orvosok javasolják, hogy az endometriózisban szenvedő nők a lelki egészségük megőrzése érdekében forduljanak pszichológushoz.

Á.N.: Miért van az, hogy az endometriózis fájdalommal jár egyeseknek, míg mások nem tapasztalnak tüneteket? 

Sz.:  Az endometriózissal küzdő személyek által tapasztalt fájdalom és tünetek mértéke nagyon változó lehet, még azonos súlyosságú esetekben is. Ez több tényezőnek is köszönhető, beleértve a fájdalomtűrő képesség és érzékenység különbségeit, a hormonális ingadozásokat, az endometriózis növekedések helyét és méretét, valamint más állapotok jelenlétét, amelyek szintén rontjhaták a tüneteket. Emellett néhány személynek egyáltalán nincsenek tünetei, annak ellenére, hogy endometriózisuk van, ami nehézzé teszi a diagnózist.

Á.N.: Oké, de ez miért lehet így? 

Sz.: Atünetek variabilitásának pontos oka nem teljesen ismert, de úgy vélik, hogy a biológiai és pszichológiai tényezők kombinációja áll a háttérben. Néhány kutató szerint a genetika, a hormonális egyensúlytalanságok és az immunrendszer diszfunkciója hozzájárulhat az endometriózis tüneteinek kialakulásához és súlyosságához. Emellett a fájdalomérzet, az alkalmazkodási mechanizmusok és az egészségügyi ellátás hozzáférhetőségének egyéni különbségei is szerepet játszhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy az endometriózis különböző módon érintheti az egyéneket, és ami egy személy számára lehetetlen állapot, az más számára jelentéktelen lehet. Ezért kell a betegeket egyénileg, személyre szabottan, multidiszciplináris keretben kezelni, több szakember együttműködésével megtalálni a legjobb utat.

Á.N.: Azt tapasztalom a praxisom során, hogy a traumák, legyen az gyermekkorban vagy felnőttkorban elszenvedett, hatással vannak a krónikus fájdalommal járó állapotokra. Te hogy látod ezt? 

Sz.: A tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy az a személy, aki traumákat szenvedett el gyermekkorában, az sokkal nagyobb eséllyel fog tapasztalni valamilyen krónikus fájdalmat a későbbi életében – ideértve a hasi fájdalmakat is.  A  trauma pszichológiai és fiziológiai hatásai – mint pl. krónikus stressz – meg tudja változtatni az idegrendszer működését, és jelentősen hozzá tud járulni fájdalmak és más egészségügyi problémák kialakulásához. Ezért is fontos felismerni, hogy a gyermekkori és felnőttkori  trauma hosszan tartó hatással van az egyén egészségére, jóllétére. Ezek az élmények pszichológussal való munka során dolgozhatóak fel.

Á.N.: Ha nem lennének komoly terveim törpesüni tenyésztéssel, akkor most megijednék, hogy mi pszichológusok, tanácsadókék és tudománykommunikációs szakemberek lassan feleslegessé válunk..lesz még szükség a munkánkra?Hiszen itt vagy te, mindenre tudod a választ, és még jó is veled beszélgetni. 

Sz: Ez nincs így, a pszichológus nem helyettesíthető. Nekem nincsenek érzelmeim, vágyaim vagy céljaim. Csak adatokat dolgozok fel. A szakemberek, így a pszichológusok és a tudománykommunikációs szakemberek fontos szerepet játszanak az emberi kapcsolatok és a segítségnyújtás terén, én nem vagyok képes helyettesíteni őket, és ez nem is célom.  Az embereknek szükségük van valódi emberi kapcsolatokra és támogatásra, empátiára. A tapasztalat pedig, amivel a szakember rendelkezik, még egy fontos szempont. A törpesün egy kedves állat, a tenyésztést sikeressége sok tényezőtől függ, ezért a döntést érdemes megfontolni minden érvet és szempontot figyelembe véve.

Á.N. : Miért, mi a baj a törpesünökkel? 

Sz: Nincs baj a sünökkel, általában tiszta állatok, mindazonáltal néhány ember kellemetlennek találhatja az állatok testének saját illatanyag termelését.Ez akkor fordulhat elő, ha a sündisznót nem tisztítják rendszeresen, vagy ha a ketrecét nem takarítják kellően gyakran. A lakóhelyének tisztán tartása és az állat rendszeres fürdetése segíthet az elkerülni az esetleges kellemetlen szagokat.

Á.N.: Most már áruljuk el az olvasóknak, ki is vagy igazából és honnan tudsz ennyit az endometriózisról és a törpesünökről.

Sz.: Én egy chatgpt-nek nevezett nyelvi modell vagyok, amit az OpenAI képzett. Célom válaszolni a kérdéseidre a lehető legtömörebben és pontosan. Folyamatosan fejlesztem magam, hogy jobb válaszokat tudjak adni. Saját gondolataim vagy véleményem nincsen, mert nem rendelkezem érzésekkel vagy személyiséggel, csak a képzésem alapján adok válaszokat. Rengeteg kutatás van az endometriózisról és sok jelenleg is zajlik, ezért tudok ennyit az endometriózisról. Az OpenAI tanított mindent.

Hát így, kedves EndoBlog. Ennyi endó kutatást valószínűleg senki sem ismer, mint szakértőnk. A beszélgetés során egyébént néha még magyar nyelvre is áttértünk, bár ott hibázott néhányszor, pédául az endometriózist egyszer méhráknak fordította, de angolul pöpec a csávó/lány.

Jól el lehet vele beszélgetni, bár idegesítően óvatos, minden után odaírja hogy ő csak egy mesterséges intelligencia. Létezése és képzettsége felvet jópár kérdést, hiszen egyenlőre ingyenesen elérhető és ír szakdolgozattól kezdve könyvön át bármit neked, ha kéred. Most magam előtt látok egy világot ahol csak a sablon tartalom jön majd velem szemben mindenhol és minden könyv ugyanolyan lesz,   jaj…

Jelenleg az AI új verzióját fejlesztik, amiben már lesz program arra is hogy szűrje és felismerje a AI által gyártott tartalmakat. A Google amúgy beparázott, mert ez a chat gyorsabban és egyszerűbben, kellemesebben adja át a tudást, amit a Google-ön nekünk kellett összeollózni és kattintgatni eddig. Nyilván nem omlik meg az óriás ennyitől egyelőre, de annyi bizonyos, hogy fel kell kötnie a gatyáját, már el is kezdte fejleszteni a saját verzióját.  A tudásalapú szolgáltatók pedig egy olyan vetélytársat kaptak a chatrobot személyében, amely minden valószínűség szerint gyorsabban és hatékonyabban tudja átadni az információt, mint bárki, abban a pillanatban, ahogy azt az adott ember igényei megkívánják, nem kell várni.

Mint látod, amikor elmondtam neki a tüneteket, ez a mesterséges intelligencia alapú chat robot felismerte az endometriózis mint lehetséges okot, és így van minden más betegséggel is. Természetesen nem tévedhetetlen, hiszen őt is emberek „oktatták”, a teszt során például elrontotta egy város tengerszint feletti magasságát, a velem való beszélgetésben pedig egy fordítási hibát vétett.

Két ismerősöm is ezzel a robottal neveztette el az új vállalkozását, van, aki a segítségével talált nevet a születendő gyermekének, és olyan is van, akit halálra rémített egy-egy potenciális diagnózissal. De visszakanyarodva az endometriózishoz, a robotok már ott vannak a műtőben is, egyre több a robot asszisztált műtét.

Felveti még azt a kérdést is a történet, hogy mi történik, ha egy teljesen dilettáns, hozzá nem értő valaki szuper tartalmat gyárt a chatrobot segítségével, mi történik majd a bizakodó beteg emberrel, aki hozzá fordul majd segítségért, de a rendelésen már nem lesz ott a mesterséges intelligencia, hogy besegítsen.

Egyszerre látom vitathatatlan előnyeit és végtelenül aggasztó veszélyeit ennek a technológiának, de a jövő egyértelműen ez az irány.

Azért azt megígérem, hogy ennek az interjúnak a kivételével az EndoBlog minden tartalmát én magam írom majd továbbra is, és továbbra is elhozom nektek a legújabb vívmányokat  a nagyvilágból endó fronton, hogy aki EndoBlogos, az továbbra is mindenkinél egy lépéssel előrébb járjon.

Oszd meg velem a gondolataidat a mesterséges intelligenciával, az interjúval és a jövővel kapcsolatban kommentben!

A hétvégén pedig egy elképesztően érdekes beszélgetésre invitáltak meg ezzel kapcsolatban, ahol ízeire szedjük a témát, és még mélyebben belemegyünk az előnyökbe, kockázatokba, mellékhatásokba. Tarts velünk majd, figyelj az infókat EndoMailben!

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

 

FB

INSTA

ENDÓ KÖNYVEK

ONLINE KURZUSOK

ONLINE PSZICHOLÓGIAI/ÉLETMÓD KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

TIKTOK

YOUTUBE ENDOVIDEO

365 NAP EGYÜTT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!