Sziasztok!
Szicíliában nem volt egyszerű vegán, endometriózis diétába illesztehtő ételeket találnom. Gyümölcsön és nyers salátán, olívabogyón éltem, meg vegán Cornettón, amíg rá nem találtam – ironikus módon egy szicíliai francia borbárban- a caponatara. Ez egy igazi szicíliai specialitás, gyakorlatilag egyfajta zöldségragu, padlizsán alappal. Ezt a receptet Cefaluból hoztam, a háziasszony nagy gonddal magyarázta, miből mennyit, hogyan fűszerezzem, milyen alapanyagokat válasszak. Hihetetlen élmény volt, fogadjátok szeretettel ti is!
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb padlizsán
- 5 db érett paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma
- gerezd fokhagyma
- 2 szál zeller
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 13 db fekete olívabogyó
- 23 db kapribogyó
- 6 ek olívaolaj
- 2 ek bio balzsamecet
- 1 ek nyírfacukor
- 5 db bazsalikomlevél
- ízlés szerint kis pirított fenyőmag vagy mandula, pisztácia
Elkészítés:
A zöldségeket tisztítsd meg, mosd meg alaposan. A padlizsánt kockázd fel,, sózd, és jó húsz percig hagyd pihenni. Ezután öblítsd le, szárogasd meg.
A paradicsomokat 3 percre forró, majd hideg vízbe tedd, így könnyű lesz megszabadulni a héjától. Vágd őket félbe,nyomogasd ki belőle a levét és a magokat, majd kockázd őket is fel. A hagymát és a zellerszárakat karikázd fel, és ha nem riadsz vissza egy kis macerától, még az olíva- és a kapribogyót is felapríthatod.
Egy kevés olajat hevíts fel, a hagymát, fokhagymát pirítsd meg, majd fedő alatt még fonnyaszd egy keveset. Add hozzá a paradicsomot, a zellert,az olíva- és kapribogyót, és fedő nélkül, alacsony hőfokon 10-12 percig főzd. A maradék nagyobb rész olívaolajat hevítsd, a padlizsánkockákat fedő nélkül, folyamatosan keverve néhány perc alatt süsd szép aranyszínűre. Keverd hozzá a hagymás-zelleres-paradicsomos zöldségkatyvaszt, a balzsamecetet és a nyírfacukrot. Folyamatosan kevergetve főzd, nehogy odakapjon. Sózd, borsozd kóstólás után, és díszítsd friss fűszernövényekekl, pirított magvakkal.
Váljék egészségedre!
További finom és egészséges receptet találsz az Igazi Endometriózis Diéta Receptkönyveinkben!
Leave a Reply